چهارشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۷

گفت‌گو با کتابدار یک کتابخانه سیار فعال در روزهای کرونایی؛

تنها دلخوشی کودکان روستایی همین «کتاب» است

کتابخانه سیار شهدای گمنام شهرستان هرسین

با اینکه چندماهی می‌شد فعالیت همه کتابخانه‌های سیار ممنوع بود، اما فکرش همچنان پیش بچه‌های روستایی بود و اینکه در روزها دور از کتاب چه می‌کنند. تا اینکه به چشم دید بعضی از بچه‌های روستاها با طی مسافت طولانی خود را به کتابخانه شهر رساندند تا کتاب بگیرند؛ تا اینکه شنید بچه‌ها مدت‌هاست سراغ او را می‌گیرند و روزها در محل توقف کتابخانه سیار می‌ایستند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در روزهایی که شیوع بیماری کرونا از یک سو بسیاری از کودکان و نوجوانان را خانه‌نشین کرده و از سوی دیگر فعالیت مراکز فرهنگی در شهرهای مختلف را به تعطیلی کشانده و با محدودیت‌های جدی روبه‌رو کرده، کتابخانه سیار شهدای گمنام شهرستان هرسین در استان کرمانشاه به عنوان یکی از کتابخانه های سیار فعال در این روزها، به همت کتابدار خود، کتاب‌های مورد نیاز کودکان و نوجوانان روستایی را به دست شان می‌رساند.

بهرام عظیمی، کتابدار کتابخانه سیار شهدای گمنام اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه می‌گوید: من از مهر ماه ۱۳۹۷ کار خودم را با این کتابخانه سار آغاز کرده بودم که پس از شیوع بیماری کرونا و محدودیت کتابخانه‌ها برای ارائه خدمات، ابلاغیه ممنوعیت فعالیت کتابخانه‌ها سیار هم به دستم رسید. چهار ماه گذشت و در تمام این روزها به فکر بچه‌های روستایی بودم که طی این مدت آنها را جذب کتابخانه کرده بودم و هر روز که می‌گذشت احساس می‌کردم فاصله آنها با کتاب و کتابخانه دور و دورتر می‌شود.

او درباره ارتباط خود با بچه‌های روستایی و ارائه خدمات کتابخانه‌ای به آنها می‌گوید: تا پیش از شیوع بیماری کرونا من در ۱۲ روستای اطراف شهرستان هرسین حاضر می‌شدم. در مجموع و بر اساس آمار ثبت شده در سامانه سامان ۶۳۰ نفر از ساکنان این روستاها عضو کتابخانه سیار شهدای گمنام بودند که طی مدتی که فعالیتم را آغاز کرده بودم با همه آنها و ذائقه مطالعاتی هر کدامشان آشنا شده بودم و توانسته بودم ارتباطی خوب و صمیمی بین آنها و کتاب و کتابخانه برقرار کنم. اما با وقفه ایجاد شده در فعالیت‌هایمان نگران بودم همه این زحمات هدر برود.

همه این نگرانی‌ها برای او کافی بود تا تصمیم بگیرد نامه‌ای به اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه بنویسد و درخواست کند که فعالیتش در روستاهای اطراف را از سر بگیرد. اما دیدن چشمان آشنای بچه‌هایی که دوری از کتاب را تاب نیاوردند و با طی مسافتی دراز خود را به کتابخانه شهر رساندند، او را در تصمیم خود مصمم‌تر کرد.

او در این باره می‌گوید: می‌توانستم در کتابخانه ثابت و شرایط بهتری که در آنجا فراهم است کارهایم را دنبال کنم، اما چشم به راه بودن بچه‌های روستایی که کتاب تنها دلخوشی آنها در این روزها است، باعث شد سختی این کار را بپذیرم و از مسئولان استان درخواست کنم که بتوانم کارم را در روستاها ادامه دهم. در نهایت با ارجاع موضوع به امور کتابخانه‌های نهاد، درخواستم با شرایط و مقرراتی خاص، تأیید شد.

بر این اساس بهرام عظیمی اجازه پیدا کرد که دو روز در هفته به روستاهای اطراف برود و با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی، کتاب‌های مورد نیاز بچه‌های این مناطق را به دست شان برساند. او در این باره می‌گوید: به این صورت ۶ روستا انتخاب شد که یک هفته، روز شنبه به روستای تمرگ و روز یکشنبه به ۲ روستای پریوه اولیا و سفلی می‌روم. در هفته بعدی، روزهای دوشنبه در ۲ روستای چغاسعید و کاه‌ریز اولیا و روز سه‌شنبه در روستای رایگان حاضر می‌شوم. در این ۶ روستا که به طورکلی ۵ هزار نفر جمعیت دارد، حدود ۵۰۰ نفر از ساکنان عضو کتابخانه سیار هستند که به نسبت دارای میانگین و درصد مناسبی از اعضا است.

این کتابدار علاوه بر استفاده از ماسک و لوازم بهداشتی در ارائه خدمات کتابخانه‌ای، از روش قرنطینه کتاب هم استفاده می‌کند. او توضیح می‌دهد: ۲ کارتون مجزا در داخل کتابخانه سیار وجود دارد که مانند کتابخانه‌های ثابت کار قرنطینه کتاب‌های به امانت رفته با آنها انجام می‌شود و کتاب‌هایی که از امانت می‌آیند تا بیش از یک هفته در این کارتن ها می‌مانند و سپس به امانت بعدی می‌روند. همچنین ورود به داخل کتابخانه سیار ممنوع است و بچه‌های روستا با فاصله از هم می‌ایستند و کتاب‌های مورد نظر خود را می‌گویند و یا من کتاب‌هایی بر اساس ذائقه خودشان به آنها می‌دهم.

بهرام عظیمی که به همراه کتابخانه سیار شهدای گمنام سابقه ۸ روز حضور داوطلبانه در مناطق سیل‌زده شوش و شوشتر را دارد، می‌گوید: من تجربه ارائه خدمات فرهنگی در شرایط مختلفی را داشتم، اما فکر نمی کردم که بچه‌های این روستاها در این ایام چنین استقبالی از کتاب و کتابخانه سیار داشته باشند. با توجه به اینکه در این روزها مدارس هم تعطیل هستند و بچه‌ها اوقات فراغت بیشتری دارند، درخواست می‌کنند که هر هفته به روستای آنها بروم که فعلا بر اساس تقسیم بندی انجام شده میسر نیست.

او ادامه می‌دهد: اشتیاق بچه‌ها باعث شد تا خودم برخی لوازم و وسایل کاردستی مانند کاغذ رنگی، مقوا، چوب بستی و ... را تهیه ‌کنم و به آنها بدهم تا بر اساس داستان‌های کتاب، کاردستی درست کنند و سرگرم باشند. در ادامه بچه ها عکس کاردستی‌هایشان را برای من ارسال می‌کنند و یا در مراجعه بعدی آنها را با خود می‌آورند و خودم از آنها عکس می‌گیرم و در پیام‌رسان‌ کتابخانه منتشر می‌کنم.

این کتابدار درباره برنامه‌های خود در این روستاها به مناسبت ماه محرم نیز می‌گوید: علاوه بر آماده کردن و ارائه کتاب‌های مناسبتی در این ایام، از هفته قبل برنامه‌هایی برای محرم تدارک دیده‌ام. قصه کوتاهی متناسب با سنین کودکان و نوجوانان از واقعه کربلا آماده کرده‌ام تا برای بچه‌ها تعریف کنم و سپس از آنها می‌خواهم که برداشت خود از این ماجرا را نقاشی بکشند تا نتیجه این کار را در فضای مجازی منتشر کنم.

عظیمی همچنین میزان امانت کتاب توسط بچه‌های روستایی را فراتر از انتظار توصیف می‌کند و می‌گوید: در این روزها روزانه بیش از ۸۰ کتاب امانت می‌رود. پیش از کرونا ماهانه بیش از ۲۴۰۰ امانت کتاب در روستاهای اطراف داشتم، اما با شیوع بیماری کرونا فعالیت‌ها برای چهار ماه به تعلیق درآمد، اما با شروع مجدد فعالیتم به صورت ۲ روز در هفته و کاهش تعداد روستای مورد مراجعه همچنان ماهانه بیش از ۶۰۰ امانت کتاب داریم. آماری که در شرایط فعلی بسیار جای امیدواری دارد، چرا که در همین ایام که در کتابخانه‌ ثابت هم حضور دارم، آمار امانت کتاب‌ها به این تعداد نمی‌رسد.

او در ادامه از همراهی خوب خیران استان قدردانی می‌کند و می‌گوید: سعی کردم در حد توان از ظرفیت خیرین استان استفاده کنم و از ابتدای حضورم تا کنون در طرح هایی چون بهار مهربانی و سایر مناسبت‌ها موفق به جذب ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان وجه نقد از محل کمک خرین شدم. همچنین کتاب‌های اهدایی و ماسک‌های اهدایی از دیگر کمک‌های خیران به کتابخانه سیار شهدای گمنام بود که کتاب‌ها پس از تایید در سیستم کتابخانه ثبت و ماسک‌ها بین کودکان روستایی توزیع شد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 13 =