مهدی رمضانی در این مراسم ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن ایام ماه ربیع الاول و آغاز بیست و هشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران طی سخنانی گفت: هفته کتاب امسال را که به شعار پرمفهوم "دانایی، مانایی" مزیّن است و همچنین روز پراهمیت "کتاب، کتابخوانی و کتابدار" را به همه جهادگران عرصه فرهنگ، کتابداران، کتابخوانان و کتابدوستان تبریک عرض میکنم؛ رویدادی که بیشک برای اهالی کتاب، مهمترین اتفاق فرهنگی قلمداد میشود.
وی افزود: کتاب، با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما عجین است و به همان اندازه که اندیشه و خرد دارای حرمت است، کتاب و نویسنده، ناشر، خواننده و کتابدار و خدمتگزاران این عرصه نیز اهمیت مییابند. اهمیت کتاب و کتابخوانی آنچنان بالاست که مقام معظم رهبری که خود از اهالی اندیشه و از شیفتگان کتاب و کتابخوانی هستند، همواره در این خصوص دغدغه داشته و آن را در سخنان خویش ابراز کردهاند.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد تأکید کرد: بیشک، تبدیل کتابخوانی به فرهنگ عمومی و تبیین آن به عنوان ضرورتی اجتنابناپذیر، صرفاً از طریق توجه رسانهای و اجرای برنامههایی نمادین در این هفته، فراگیر نخواهد شد و نیاز به فرهنگسازی، همکاری همه جانبه متولیان این امر، برنامهریزی بلندمدت و کار فرهنگی مؤثر و مفید دارد.
رمضانی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: ایشان میفرمایند “عرصه فرهنگی، عرصه جهاد است“، لذا در شرایط کنونی و شبیخون و جنگ فرهنگی، تلاش در این عرصه اهمیت صدچندان مییابد و بار مسئولیتی برای همگان، از جمله آحاد مردم در کنار مسئولین ایجاد میکند، که خداوند به نیّات ماه آگاه است و به فضل خود راه را هموار و مسیر صحیح طی خواهد شد، ان شاءالله.
وی با اشاره به برگزاری مراسم هفته کتاب امسال ازطریق فضای مجازی گفت: امروز در مراسمی گردهم آمدهایم که به گواه هرساله، بزرگترین اجتماع اهالی حوزه کتابخانههای عمومی بوده است، اما امسال به دلیل شرایط اجتماعی رخ داده ناشی از شیوع ویروس کرونا، حال و هوای متفاوتی را به خود گرفته و محروم از وجود کتابداران پرتلاش عزیز از سراسر کشور، برگزیدگان حوزه کتابخانههای عمومی و مهمانان محترم ملی و استانی بصورت حضوری بوده و به جهت رعایت مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا و سلامت عزیزان، از طریق پخش زنده و فضای مجازی میزبانشان هستیم.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد ادامه داد: طبیعتاٌ، این شرایط در نحوه ارائه خدمات کتابخانههای عمومی نیز اثرگذار بوده است و همانگونه که انتشار هزاران محتوای ترویجی تولید شده در فضای مجازی، مویّد این مطلب است که همکاران پرتلاشمان با پایبندی به وجدان کاری و اهتمام در انجام وظایف، خدمترسانی را متوقف نکرده و برای غنیسازی اوقات فراغت، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و تامین نیازهای اطلاعاتی خدمتگیران، پیوسته و مستمر به تولید محتوا و انتشار آن در فضای مجازی پرداختند و برگ زرین و افتخار دیگری را در ارائه خدمات خلاقانه و خودجوش در ترویج فرهنگ کتابخوانی رقم زدند.
رمضانی تأکید کرد: کتابداران محترم بدانند این وضعیت اضطراری احتمالاٌ تا زمان نامعلوم همچنان ادامه خواهد داشت. این امر دو نکته را به همه اهالی نهاد تذکر میدهد؛ اول استفاده از این فرصت فراغت برای انس افزونتر با کتاب، دانستن و مهارت افزایی و دوم توجه به برنامهریزی و تهیه اجراهای مناسب و تناسب برای روزهای پیش رو به منظور حفظ اعضاء.
وی در ادامه درباره تغییرات صورت گرفته در شاخصهای انتخاب برترینهای حوزه کتابخانههای عمومی متأثر از شرایط حاکم بر کشور گفت: در این دوره استفاده از فضای مجازی در ارائه خدمات، تولید محتوای جدید و سودمند، ارتقا و روزآمدسازی سطح دانش و مهارتهای کاری، خلاقیت در ارائه محتوا، جذب مخاطب و ایجاد شبکههای تعاملی، مشارکت با همکاران در تولید محتوای اثربخش، تلاش برای حفظ و ارتقاء جایگاه کتابخانه از طریق انتشار سودمند محتوا در فضای مجازی و ... از جمله شاخصهای انتخاب کتابداران برگزیده بوده است.
رمضانی افزود: برخلاف ادوار قبل، نفرات برترِ ۵ سال گذشته از روند انتخاب برگزیدگان مستثنی نشده و فعالیت همه کتابداران در فضای مجازی مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به محور بودن "فرد" در تولید محتوا و تعطیلی دورهای کتابخانههای عمومی حسب ضوابط تعیین شده ستاد، "کتابخانه" از سرفصل های انتخاب نبوده است. همچنین به جهت نزدیکتر شدن به اجرای اصل عدالت در انتخاب، آن هم در زمانی که بستر ارائه فضای مجازی بوده و هر فرد با اهتمام فردی به تولید محتوا پرداخته است، "درجه کتابخانه" در دستهبندی و ارزیابی گزینههای حائز شرایط انتخاب نبوده است.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد درباره دستهبندی های معرفی و انتخاب برترینها در این مراسم گفت: "کتابدار نمونه و شایسته تقدیر با رویکرد فرهنگی و ترویجی"، "کتابدار نمونه و شایسته تقدیر در فضای مجازی"، "خدمتگزار برتر"، "پیشکسوت برتر"، "کتابخوان برتر"، "خیرین کتابخانهساز و اهداکننده کتاب"، "انجمنهای برتر استانی و شهرستانی"، "فهرستنویس برتر" و "فعالیتهای شاخص" از جمله دستهبندی های معرفی و انتخاب برترینها در سال جاری هستند.
وی با اشاره به شرایط ویژه فعالیت کتابداران در یکسال گذشته تأکید کرد: زحمات و خدمات دلسوزانه کارکنان و کتابداران نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در این ایام ستودنی و درخور تقدیر است. تکتک عزیزانی که با وجود محدودیتها در این عرصه تلاش کردهاند، نمونه بارزی از مسئولیتپذیری و دغدغهمندی را به منصه ظهور رساندند.
رمضانی گفت: از همه کتابداران محترم درخواست میکنم در توسعه فعالیتهای فرهنگی، ترویجی، آموزشی و اطلاعرسانی در فضای مجازی و نیز ایجاد شبکههای استانی و کتابخانهای برای ترویج مطالعه، معرفی کتابهای خوب، ارائه محتوای اثربخش و تعامل مؤثر و مطلوب با کاربران استمرار ورزند و به اهمیت فعالیتشان در تبیین ضرورت وجودی کتابخانه، تبیین جایگاه کتابخانه به پایگاه فعال اجتماعی و نقش آن در ارتقای کتابخوانی، بویژه در شرایط فعلی توجه ویژه نمایند.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد در پایان از خیّرین، اهداکنندگان کتاب، گروههای مروج کتابخوانی، موسسات فرهنگی، جامعه دانشگاهی، صاحبنظران، پژوهشگران و سایر دستگاههای متولی امر کتابخوانی درخواست کرد که در طی مسیر مقدس کتاب و کتابخوانی، یاریگر نهاد باشند و ضمن تقدیر از حمایتهای دبیرکل نهاد و اعضای محترم کمیته انتخاب و واحدهای مختلف نهاد که زمینه برگزاری و اجرای مطلوب این برنامه را فراهم کردهاند، تشکر کرد.
ارسال نظر