به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مرضیه ادیب منش، مسئول کتابخانه نبوت شهر سرمست گیلانغرب استان کرمانشاه، یکی از کتابداران برگزیده در بخش فعالیت های شاخص، ۷ سال است در کسوت کتابدار فعالیت می کند. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود گفت: کتابخانه نبوت در بخش گواور شهر سرمست شهرستان گیلانغرب واقع شده است. بخش گواور، منطقه ای کم برخوردار است و کتابخانه نبوت در این منطقه به عنوان پایگاهی فرهنگی و اجتماعی، و نه صرفا مکانی برای ارائه خدمات امانت کتاب، فعالیت می کند. این کتابخانه با ۱۲ هزار جلد کتاب دارای ۹۳۵ عضو فعال است و کودکان و نوجوانان، دانش آموزان و دانشجویان از بیشترین مراجعان کتابخانه ما محسوب می شوند.
وی با اشاره به تجربه ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی طی ماه های اخیر، اظهار داشت: کار در فضای مجازی از طریق تشکیل گروه هایی در پیام رسان ها آغاز شد. اطلاع رسانی اخبار و برنامه های کتابخانه در کانال های معتبر شهرستان و هم اندیشی با کتابداران استان برای طراحی فعالیت های خلاقانه و پیشبرد امور، در گام بعد انجام شد. فضای مجازی عملا دامنه کار کتابداری را گسترده تر کرد. حالا مخاطبان ما تنها به اعضای کتابخانه محدود نمی شوند و دعوت به مطالعه در گستره ای وسیع تر انجام می شود، چراکه خدمات ما به دورترین نقاط، که به کتابخانه و کتاب دسترسی ندارند، نیز می رسد. در واقع فضای مجازی ضمن اینکه در بیشتر دیده شدن خدمات کتابخانه اثرگذار بود، دسترسی به خدمات کتابخانه ای را نیز تسهیل کرد. بیشتر اهالی این منطقه دامدار و کشاورز هستن و خیلی وقت ها امکان حضور در برنامه های کتابخانه را نداشتند؛ این روزها فضای مجازی به ماندگاری فعالیت های کتابخانه ای کمک کرده و علاقمندان در هر ساعتی از شبانه روز می توانند برنامه دلخواه خود را در این فضا دنبال کنند. از سوی دیگر، دیده شدن در فضای مجازی رقابتی مثبت و سازنده در حوزه کتابخوانی بین کودکان و نوجوانان ایجاد کرده که بسیار ارزشمند است.
این کتابدار برگزیده در بخش فعالیت های شاخص در مراسم ملی گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار سال ۱۳۹۹، اظهار داشت: طرح «کتابدار سفیر سلامت» یکی از برنامه هایی بود که با هدف فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به مردم برای رعایت بهداشت فردی در ایام شیوع کرونا انجام شد. در واقع می خواستم در کنار کادر درمان، که بازیگران اصلی این صحنه بودند، کتابخانه هم پشت صحنه ایفای نقش کند. آگاهی بخشی به مردم، یادآوری نکات بهداشتی، کمک به تحمل روزهای قرنطینه با اجرای برنامه های فرهنگی از مسئولیت های کتابخانه برای ایفای این نقش بود. در واقع ما کتابخانه را به عنوان پایگاه سلامت معرفی کردیم. با استفاده از کمک های خیرین و سازمان های مردم نهاد، ماسک و مواد ضدعفونی کننده تهیه و بسته بندی می کردیم و از طریق شورای شهر و روستا و دهیاران، این بسته های بهداشتی را به دست خانواده ها، به ویژه در مناطق کمتر برخوردار، می رساندیم. علاوه بر این، با شناسایی معابر پرخطر شهر، بر اساس وجود اماکن پرترددی همچون نانوایی، آرایشگاه و ...، بین صاحبان این مشاغل مواد ضدعفونی کننده توزیع می کردیم.
وی افزود: در کنار این برنامه ها ترویج کتابخوانی و کمک به سرگرمی و افزایش آگاهی مردم از طریق برنامه های کتاب محور نیز فراموش نشد. برگزاری مسابقه نقاشی در فضای مجازی، تهیه ویدیوهای آموزشی، معرفی کتاب، قصه گویی، امانت کتاب به دهیاران برای توزیع در بین کودکان و نوجوانان ساکن در روستاها، بخشی از این فعالیت ها بود.
ادیب منش در خصوص اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه ها؛ گفت:کتابخانه عمومی فارغ از سن، جنس، میزان درآمد، نژاد و جهت گیری های سیاسی به روی همه باز است و این ویژگی کتابخانه را به مرکزی ایده آل برای اجتماع مردم تبدیل می کند. مردم در کتابخانه نه تنها نیاز اطلاعاتی خود را مرتفع می کنند، بلکه فرصت تعامل و گفتگو با سایر افراد را پیدا می کنند. کتابخانه در واقع مکانی برای ایجاد ارتباطات اجتماعی و جلب اعتماد مردم است. در این فرایند، دسترسی مردم به اطلاعات روزآمد و افزایش آگاهی های آن ها به نحوی که فردی بهتر برای خود و نیز جامعه باشند، مسئولیت مرا به عنوان کتابدار، سنگین تر و در عین حال انگیزه ام را برای تلاش و اثرگذاری، بیشتر می کند.
گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانههای عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است.
ارسال نظر