یکشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۶:۰۲

گفتگو با فعالان حوزه کتابخانه های عمومی در ایام کرونا/ ۱۸

فضای مجازی دایره مخاطبان کتابخانه عمومی را وسیع تر کرد

مریم درنجفی - کراپ‌شده

مسئول کتابخانه فرزانگان شهر بهارستان اصفهان با اشاره به اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه ها، گفت: رفع نیاز یک فرد به بهبود حال جامعه می انجامد و برای یک کتابدار انگیزه ای بزرگ تر از اثرگذاری در جامعه وجود ندارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مریم درنجفی، مسئول کتابخانه فرزانگان شهر بهارستان اصفهان، یکی از کتابداران برگزیده در بخش فعالیت های ترویجی، ۲۰ سال است در کسوت کتابدار فعالیت می کند. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود، گفت: کتابخانه فرزانگان سال ۱۳۹۲ راه اندازی و در سال ۱۳۹۴، به دلیل قدیمی بودن ساختمان، بازسازی شد. این کتابخانه در حال حاضر مجهز به بخش های کودک، نوجوان، مرجع و سالن های مطالعه مجزا بوده و ۲۲۳۶ عضو فعال دارد. کتابخانه فرزانگان در فاز دو شهر بهارستان واقع شده؛ منطقه ای که دارای جمعیتی جوان است و بنابراین بیشترین قشر مراجعه کننده به کتابخانه نیز جوانان هستند. در واقع از آنجاکه من همواره تلاش خود را به جذب مخاطب کودک معطوف کرده ام، بسیاری از مراجعان کتابخانه ما والدین جوانی هستند که مایلند فرزندان خود را از کودکی با کتاب و کتابخوانی مأنوس کنند.

وی با اشاره به تجربه ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی طی ماه های اخیر، اظهار داشت: واقعیت این است که تغییر فضای کاری برای کتابداری که دیدار هر روز با مراجعان، بخشی از زندگی اش شده، قدری سخت بود. من دوستان کتابخوانم را هر روز می دیدم، با هم صحبت می کردیم و دوستی ها با دورهمی ها شکل می گرفت و ارتباطات ادامه پیدا می کرد. کار در فضای مجازی، به ویژه در ابتدا، لذت هم نشینی با مخاطب را از من گرفت. با این حال به تدریج راه حل هایی پیدا کردیم و توانستیم ارتباطات ارزشمند ایجاد شده را، هرچند به صورت غیرحضوری، حفظ کنیم. حالا دیگر برنامه های کتابخانه در بستر فضای مجازی انجام می شود و همچون گذشته مخاطبانمان برای حضور در برنامه ها پیگیر و مشتاق هستند. گذشته از این، فضای مجازی دایره مخاطبان کتابخانه عمومی فرزانگان را وسیع تر کرد و امروز کتابخوانان بدون محدودیت زمانی و مکانی از برنامه های کتابخانه استفاده می کنند و این تجربه شیرینی است.

درنجفی با اشاره به فعالیت های انجام شده در فضای مجازی، گفت: قصه گویی، یکی از برنامه های مستمر ما در فضای مجازی است که عصرهای چهارشنبه برگزار می شود. این برنامه با هدف ترغیب کودکان به کتابخوانی انجام می شود؛ در واقع به اعتقاد من اگر بذر کتابخوانی در جان کودک بنشیند، ثمره آن در آینده نه تنها برای وی، بلکه برای اطرافیان و جامعه نیز سودمند خواهد بود. برنامه قصه گویی هر هفته در پلتفرم اسکای روم برگزار می شود. در این برنامه ابتدا بی آنکه سراغ کتاب بروم، ذهن کودکان را با موضوع آشنا می کنم؛ بچه ها نظرات خود را می گویند؛ بعد قصه را می گویم و در نهایت دوباره هر یک از حاضران از نگاه خود جذابیت ها و یا کاستی های داستان را مطرح می کند. علاوه بر این، باشگاه کتابخوان مجازی برنامه ای ویژه نوجوانان ۹ الی ۱۵ سال است که طی آن هر هفته من و نوجوانان شرکت کننده کتاب هایی را معرفی می کنیم. در این برنامه علاوه بر معرفی کتاب، شرکت کنندگان با نویسندگان نیز آشنا می شوند.

وی اضافه کرد: برگزاری نشست های مشترک کتابخوانی با سایر کتابخانه های استان اصفهان و ارتباط با کتابخوانان سراسر استان؛ برگزاری مسابقات ویژه کودکان و نوجوانان همچون مسابقه تهیه کلیپ و پوستر به مناسبت هفته وحدت و مسابقه نقاشی و دلنوشته به مناسبت عید غدیر و آموزش ساخت کاردستی از طریق به اشتراک گذاری ویدیوهای آموزشی از دیگر فعالیت های انجام شده توسط کتابخانه فرزانگان در فضای مجازی بوده است.

مسئول کتابخانه فرزانگان شهر بهارستان اصفهان با اشاره به اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه ها، گفت: کتابخانه ها می توانند مأمنی برای همه اقشار جامعه، از کودک تا کهنسال، باشند. در زمان ارائه خدمات حضوری، افراد مسنی بودند که به بهانه کتاب و در واقع تنها برای صحبت کردن، وارد کتابخانه می شدند و اینجا است که کتابدار امین مردم می شود. به اعتقاد من مهارت کتابدار در برقراری ارتباط و احترام به مخاطب، اعتماد فرد را جلب می کند و او به کتابخانه و کتابدار دل می بندد. رفع نیاز یک فرد به بهبود حال جامعه می انجامد و برای یک کتابدار انگیزه ای بزرگ تر از اثرگذاری در جامعه وجود ندارد.

گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانه‌های عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است. 



برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 4 =