به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین، نشست ادبی «ترانه باد» با هدف بررسی و معرفی آثار مجید شفیعی، نویسنده کتاب های کودک و نوجوان با اجرای ناهید السادات حیاتی، دبیر محفل ادبی علامه قزوینی در اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین برگزار شد.
در ابتدای جلسه ناهید السادات حیاتی، اظهار داشت: مجید شفیعی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان در قزوین، فعالیت حرفهای خود را در حوزه ادبیات با شعر و انتشار کتاب شعر آغاز کرد و در ادامه موفق به چاپ مجموعههای متعدد از کتب کودک و نوجوان شد. کتاب های «مار خشمگین»، «غلام بازرگان»، «روباهی که گول خورد»، «روباه و غازهای وحشی»، «گنج قلعه سفید»، «زبان پهلوان سالار»، «قند و نمک» و «لطیفههای بهارستان» از نمونه کتابهای مجید شفیعی است.
حیاتی بیان کرد: کتاب های «زبان پهلوان سالار»، «روباه و غازهای وحشی» و «لطیفههای بهارستان» به زبانهای ایتالیایی و کرهای ترجمه شده است. همچنین کتاب «شاهزاده بابل» از طرف شورای کتاب کودک به عنوان کتاب ارزشمند و کتاب «حکایت خیرهسران» از همین شورا به عنوان کتاب مناسب برای گروه سنی «ج» شناخته شد. کتاب «ماه پیشانی قصه ما» هم به نمایشگاههای کتاب کودک بولونیا و فرانکفورت رفت و «حکایتهای شیرین زهرالربیع» نیز کتاب برگزیده آموزش پرورش برای مقطع راهنمایی شد. این ها بخشی از افتخارات این نویسنده قزوینی فعال در حوزه کودک و نوجوان است.
در ادامه مجید شفیعی در این نشست ادبی گفت: بررسی آثار منتشر شده در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در جهان نشان میدهد آثاری که در قید و بند مرزها و فرهنگ خاص نبودهاند، همواره بیشتر توانستهاند رضایت مخاطبین را کسب کنند.
وی افزود: در شرایطی که نویسندگان بسیار موفقی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در کشور در حال تولید آثار هستند، میبینیم آثار ترجمه شده راه یافته به بازار به نبض علاقمندی و ذوق بچههای ما بیشتر نزدیک است و در کنار صدمهای که به حوزه اقتصاد کتابهای داخلی وارد میکند یک مسئله را به ما گوشزد میکند، آن هم اینکه در بسیاری از تولیدات، نویسنده نتوانسته نگاهی فراتر از مرزها داشته باشد.
این نویسنده گفت: همانطور که محدودیتی برای تخیل و تفکر وسیع کودکان و نوجوانان وجود ندارد، در اندیشهورزی و نگارش کتب مختص این افراد نیز باید با همین دیدگاه وارد شد؛ چرا که بهواقع ادبیات حوزه کودک و نوجوان تلفیقی از رنگ، نور، رهایی، خلاقیت و رویا است و زمانی میتواند موفق باشد و به اهداف خود دست پیدا کند که محدودیتی برای آن قائل نشویم.
وی گفت: یکی دیگر از عناصری اثرگذار در جلب مخاطب، این است که روایت قصههایی از جنس مردم در داستان به چشم میخورد؛ مردمی که یک روز میخندند، میگریند، عصبانی میشوند و گاهی همه احساسات انسانی را در مدت زمان کوتاهی تجربه میکنند؛ کنار هم قرار دادن این احساسات در مردمی کردن روایتها بسیار اثربخش است.
این نویسنده قزوینی افزود: هر نویسندهای در هر کشوری که زندگی میکند، میتواند از ادبیات کهن همان سرزمین با روایتهای جدید و شکلهای تازه یک داستان بینالمللی خلق کند که بتواند فراتر از مرزها حرفی برای گفتن داشته باشد.
شفیعی گفت: توصیه من به نویسندگان توجه به این مسئله بوده است؛ چراکه معتقدم همه قصههای قابل گفتن تا به امروز بیان شده است اما امروز ما باید شکلهای نویی به این داستانها بدهیم و نگاه تازهای داشته باشیم.
وی بیان کرد: اگر میخواهیم به وسلیله کتاب به ارتقای سطح فرهنگی جامعه برسیم، باید یاد بگیریم در ارتقای رویاها و آرمانهای مردم از طریق داستانسرایی کوشا باشیم و در نتیجه به موفقیت خواهیم رسید. گاهی توجه به سادهترین و پیش پا افتادهترین جزئیات میتواند به تکمیل و باورپذیر شدن رویاها کمک کند؛ اینکه مردم چه فرهنگی دارند؛ چگونه محاورات خود را انجام میدهند؛ چه غذایی میخورند و در نتیجه برای رسیدن به چه آرمانی حاضر به تلاش هستند.
شفیعی بیان کرد: اینکه امروز بنده در خصوص قصههای کهن فارسی دغدغه دارم، شاید به این دلیل است که بخش قابل توجهی از کودکی و نوجوانی من در مسیر همیشگی مدرسه از مقابل بسیاری از بناهای تاریخی قزوین بوده است و تفکر در خصوص این بناها، پرسشهای دائمی ایجاد شده در ذهن یک کودک و حمایت خانواده برای پاسخگویی به آن ناخودآگاه ذهنی من را شکل داده است.
این نویسنده قزوینی گفت: اگر میخواهیم کودکان و نوجوانان ما در آینده داستاننویس و قصهسرای خوبی باشند باید در ساخت ناخودآگاه ذهنی، خلاقیت و رویاپردازی یاریگرشان باشیم.
ارسال نظر