به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، در مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار سال ۱۴۰۰، محمود محمدی بلبان آباد از استان کردستان به عنوان فهرستنویس برگزیده شناخته شد.
محمود محمدی، فارغ التحصیل رشته کتابداری از دانشگاه اصفهان از سال ۱۳۸۴ در اداره کل کتابخانه های عمومی استان کردستان فعالیت می کند و طی این مدت به عنوان مسئول بسیاری از کتابخانه های عمومی شهر سنندج، رئیس اداره کتابخانه های عمومی دهگلان و سروآباد، خدمت کرده است.
وی که با ورود به کتابخانه عمومی کار فهرستنویسی را مشتاقانه آغاز کرد، با اشاره به پیشینه آن گفت: قدمت فهرستنویسی به اندازه قدمت کتابخانه ها است و اولین فهرستنویسان دانشمندان بودند که از روی سلیقه یا به درخواست پادشاهان کار فهرستنویسی را در سادهترین حالت، یعنی سیاه برداری بر اساس ظاهر کتاب، انجام می دادند. با گسترش منابع اطلاعاتی نیاز به فهرستنویسی علمی احساس و در قرن ۱۷ و ۱۸ میلادی تلاشی برای ضابطه مند کردن قواعد فهرستنویسی انجام شد. در بین کشورهای غربی، انگلستان نخستین کشوری بود که در قرن ۱۹ موضوع فهرستنویسی را مورد توجه قرار داد و در قرن ۲۰ چالرز امی کاتر با مدون کردن مجموعه قواعد فهرستنویسی، آن را در اختیار جامعه کتابداران قرار داد.
محمدی در تعریف فهرستنویسی گفت: درست است که فهرستنویسی فعالیتی پشت صحنه و پنهان محسوب می شود، با این حال بیشتر خدمات کتابخانه بر پایه فهرستنویسی و اطلاعات کتابشناختی است. در فرایند فهرستنویسی مشخصات ظاهری و محتوایی منبع اطلاعاتی با هدف دسترسی سریع و آسان مخاطب به منبع، استخراج می شود. فهرستنویسی توصیفی به وصف کتاب به لحاظ ظاهری و بیان اطلاعات کتابشناختی همچون نام نویسنده، ناشر، محل نشر و ... می پردازد و فهرستنویسی تحلیلی موضوع و محتوای کتاب را بیان می کند.
وی ادامه داد: ابزار کار یک فهرستنویس، یک دستگاه رایانه متصل به انواع پایگاه های اطلاعاتی کتابشناختی، پایگاه های فهرست های مستند نام ها، سرعنوان های موضوعی و طرح های رده بندی و دستنامه قواعد فهرستنویسی است.
وی اضافه کرد: از زمان فعالیت در کتابخانه عمومی تاکنون فهرستنویسی منابع دو کتابخانه عمومی شهید جلال بارنامه سروآباد و صیدی اورامی اورامان تخت را به طور کامل انجام داده ام. در سال ۱۳۹۵ با حضور در دوره آموزشی سه روزه نهاد، به طور رسمی تحت آموزش تخصصی فهرستنویسی قرار گرفتم. پس از آن فهرستنویس محلی(با سطح دسترسی به منابع کتابخانه محل خدمت) و بعد فهرستنویس ارشد و تجمیع شدم که در این سطح امکان اصلاح رکوردهای مخدوش در سامان وجود دارد.
محمدی ضمن ابراز خرسندی از حضور در مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، گفت: برای هر کتابداری مایه افتخار است که روزی به عنوان برگزیده مورد تقدیر قرار گیرد. بر خود واجب می دانم از خانم ها پریسا پارسا و معصومه محرابی که طی این مدت آموزش ها را به صورت تخصصی و حرفه ای ارائه دادند و با روی گشاده پیگیر رفع مشکلات بودند، تشکر کنم.
ارسال نظر