خدیجه کلهری کتابدار کتابخانه عمومی شهید علی ضامنمقامی شهر جنتمکان در شهرستان گتوند (استان خوزستان) و یکی از برگزیدگان در بخش کتابداران برتر (کتابخانه درجه ۶ و ۷) در مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار ۱۴۰۰، در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به کتابخانه محل خدمتش عنوان کرد: کتابخانه ما در شهری کوچک واقع شده که چیزی در حدود ۷ هزار نفر جمعیت دارد. اکثریت اعضای کتابخانه شهید ضامنمقامی را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند؛ بطوریکه بیش از دویست و سی عضو در این گروه سنی داریم. اغلب خانوادههای شهر ارتباط خوب و صمیمانهای با کتابخانه دارند و همواره از حضور فرزندانشان در این مکان فرهنگی استقبال میکنند.
وی محور اصلی برنامههای کتابخانه شهید ضامنمقامی را کودکان و نوجوانان عنوان کرد و افزود: به دلیل محدودیتها و ملاحظات اقتصادیِ خانوادههای جنتمکان، بسیاری از کلاسهای آموزشیمان را به صورت رایگان برگزار میکنیم؛ از آموزش شاهنامهخوانی و نقالی گرفته تا خوشنویسی و نقاشی. بدون در نظر گرفتن تعداد متقاضیان و علاقهمندان، تمام این کلاسهای آموزشی را به صورت کاملاً حرفهای و بدون دریافت هزینه برای علاقهمندان برگزار میکنیم.
این کتابدار با اشاره به استقبال اعضای کتابخانه در جشنوارهها و مسابقات مختلف فرهنگی، یادآور شد: مشارکت و علاقه اعضاء برای حضور در رویدادهای فرهنگی کتابخانه همواره در سطح استانی و کشوری نمود داشته بطوریکه اغلب شاهد کسب عناوین مختلف توسط آنها بودهایم.
کلهری فعالیت در کتابخانههای تک کتابدار را دشوار اما در عینحال شیرین و با اهمیت عنوان کرد و گفت: تنها کتابدارِ یک کتابخانه بودن تلاشی همهجانبه طلب میکند؛ از فعالیتهای روتین و برگزاری کلاسهای مختلف گرفته تا انواع رایزنیها و پیگیریها و حتی جارو زدنِ کتابخانه.
وی اضافه کرد: اتفاقاً پیش از آنکه با شما صحبت کنم مشغول نظافت سالن مطالعه بودم. به هر حال نباید فراموش کرد که تمیزی و زیبایی و اساساً اهمیت دادن به ایجاد فضایی استاندارد، از سویی یکی از پیششرطهای اولیه در کار کتابداری است و از سوی دیگر باعث ترغیب عضوها برای حضور و فعالیت در کتابخانه میشود.
کتابدار کتابخانه شهید ضامنمقامی با اشاره محدودیتهای اقتصادی برخی از اعضای کتابخانه، به تقاضای کمکهای مالی در ازای انجام کار در کتابخانه اشاره کرد و خاطرنشان کرد: به یاد دارم روزی یکی از اعضاء، تعدادی از کتابهای اهدایی کتابخانه به او را برای من آورده بود و تقاضا داشت برای تأمین بخشی از هزینههای سنگشکن کلیه پدرش آنها را از او خریداری کنم.
کلهری همچنین افزود: محدودیتها و ملاحظات، مشکلات اقتصادی اعضاء و کمبود منابع هرگز باعث نخواهد شد تا تلاش برای ارائه بهترین خدمات به اعضاءو مراجعین کتابخانه متوقف شود.
این کتابدار در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به تغییرات شیوه برگزاری برنامههای این کتابخانه در دوران همهگیری کرونا، بیان داشت: بیشتر فعالیتهای ما در ایام تعطیلی کتابخانه در فضای مجازی پیگیری میشد. این شیوه آنچنان با استقبال اعضاء روبهرو شده که در ماههای اخیر و پس از بازگشایی دوباره کتابخانه نیز علاقهشان برای مشارکت در برنامههای آنلاین کاهش نیافته است.
وی افزود: برنامههای کتابخانه در فضای مجازی عمدتاً در اسکای روم برگزار میشد؛ بستری که به نظرم به نسبت سایر پلتفرمها، فضایی مناسبتر برای بچهها است. فضای مجازی هم باعث افزایش اعتماد به نفس اعضاء شد و هم قدرت بیان آنها را بالاتر برد. بسیاری از آنها از این طریق دوستیهایشان را گسترش دادند و به فعالیتهای گروهی و مطالعه کتاب بیشتر علاقهمند شدند.
کلهری با اشاره به انتخابش به عنوان یکی از کتابداران برتر نهاد در سال ۱۴۰۰ عنوان کرد: با اینکه ۸ سال سابقه کار داشتم اما این نخستینبار بود که برای انتخاب کتابدار برگزیده مستندات ارسال کردم. واقعیت این است که فضای مجازی باعث شد بیشتر از پیش دیده شویم و با استفاده از تمهیداتی مثل سامانه ثبت برنامههای فرهنگی کتابخانهها، فعالیتهایمان را مستند کنیم.
وی افزود: تماسها و تبریکات همکاران بعد از برگزیده شدن در جشن هفته کتاب نهاد، نهتنها باعث خوشحالی و افتخار من شد بلکه اعتماد به نفس و انگیزه را نیز در من بسیار افزایش داد. به خاطر دارم که نخستین بار در جلسه کمیسیون بانوان فرمانداری بودم که با من تماس گرفته شد و خبر انتخابم به عنوان یکی از کتابداران برتر سال ۱۴۰۰ داده شد. با این حال انتخاب یکی از اعضای کتابخانهمان در این مراسم نیز خوشحالترم کرد و بر افتخار کتابخانهمان افزود. واقعیت این است که موفقیت کتابخانه مدیون تلاش همه اعضای کتابخانه بوده؛ همانها که همواره عاشقانه در کتابخانه حاضرند و در فعالیتهای فرهنگی آن مشتقانه مشارکت میکنند.
کلهری در پایان با اشاره به افتتاح ساختمان جدید کتابخانه شهید ضامنمقامی در دوران همهگیری کرونا، یادآور شد: قبل از شیوع ویروس کرونا برای افتتاح ساختمان جدید کتابخانهمان برنامههای فراوانی داشتیم اما تعطیلیِ ناگزیر کتابخانهها باعث شد تا در مظلومانهترین حالت ممکن این افتتاح صورت پذیرد. (سوم مهرماه ۱۳۹۹) شماری از بچهها فکر میکردند تعطیلی ساختمان قبلی به معنای تعطیلی کتابخانه است، به همین خاطر بازگشایی دوباره کتابخانهها باعث شد تا بچهها نیز رفتهرفته با مکان جدید کتابخانه آشنا و پیوستگیشان با این مکان فرهنگی دوباره از سر گرفته شود.
ارسال نظر