کلثوم عالیپور کتابدار کتابخانه عمومی شهدای سپاه روستای بُنهگز در شهرستان تنگستان (استان بوشهر) و یکی از برگزیدگان در بخش «برترین طرح تحویل کتاب در محل» در مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار ۱۴۰۰، در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به کتابخانه محل خدمتش عنوان کرد: موقعیت جغرافیایی کتابخانه ما کمی دورتر از معابر عادی تردد مردم روستا است اما این دور از دسترس بودن هرگز باعث نشده که در هدفگذاریها و خدمترسانی ناکام باشیم.
عالیپور اضافه کرد: از همان نخستین روزهایی که به عنوان کتابدار در کتابخانه شهدای سپاه مشغول به کار شدم تلاش کردم تا علیرغم انجام کارهای روتینِ کتابخانه، راهی برای پیوند عمیقتر و بیشتر اجرای برنامههای فرهنگی برای ساکنین روستا بیابم.
وی در ادامه افزود: هرچند کتابخانه در ابتدا اسم و رسم چندان شناختهشدهای در میان اهالی روستا نبود اما صبوری و تلاش در کنار ارتباط مستمر با مدارس، پایگاه بسیج، دهیاری و شورای روستا باعث شد تا رفتهرفته ارتباطات بهتر و بیشتری ایجاد کنیم و با برگزاری کلاسهای متنوع از جمله: آموزش قرآن کریم و احکام اسلامی، مسابقات فرهنگی در مدارس، برنامههای مناسبتی و ... از یک سو خدمترسانی کتابخانه را رونق بخشیم و از سوی دیگر جایگاه آن در روستا را نیز تثبیت کنیم.
این کتابدار با اشاره به اجرای طرح «تحویل کتاب در محل» بیان کرد: پیش از همهگیری کرونا با راهاندازی طرح پیک کتاب درصدد رساندن کتاب به اقشار مختلف از جمله: زنان خانهدار، مغازهداران، کارمندان بانکها، پارکها، بقاع متبرکه و اماکن عمومی بودیم و تلاش میکردیم مردم روستا را تشویق به مطالعه کنیم.
وی همچنین اضافه کرد: با شیوع گسترده کووید، با توجه به استقبال و همراهی مردم روستا از این طرح، تصمیم گرفتیم تحویل و رساندن کتاب به دست علاقهمندان مطالعه را به روستاهای همجوار (که فاقد کتابخانه بودند) ببریم. لذا اجرای طرح تحویل کتاب در تمام ماههای پاندمی بدون وقفه پیگیری شد؛ تلاش کردیم محدودیتها هیچ مانعی در رساندن کتاب به دست مردم ایجاد نکند.
عالیپور ضمن تقدیر از توجه ویژه نهاد به تلاشهای کتابداران در مناطق محروم گفت: با اینکه فرمهای مربوط به انتخاب کتابداران برگزیده را صادقانه و بدون کم یا زیاد کردن فعالیتهایم پر کرده بودم اما اصلاً انتظار نداشتم در میان انتخابشدگان نهایی باشم. وقتی نخستین بار خبر انتخابم را شنیدم جا خوردم اما خدا را شکر کردم که تلاشهایم در این گوشه از کشور توسط نهاد دیده شده است.
این کتابدار با تأکید بر شکوفاشدن کتابخانه و فعالیتهایش علیرغم تعطیلی فیزیکی، خاطرنشان کرد: با گذشت چندماه از بازگشایی دوباره کتابخانهها، آمار مراجعهکنندگانمان به کتابخانه بیشتر شده. همراهیهای نهاد و همکاری مدارس و پایگاههای بسیج، فعالیتهای مجازی و مقبولیت طرح پیک کتاب در ایام تعطیلی باعث شده کتابخانه همچنان کانونی گرم و میعادگاهی پرشور برای کودکان و نوجوانان روستا و سایر گروههای سنی باشد.
عالیپور با اشاره به ویژگیهای موردنیاز برای موفقیت در کارها، تصریح کرد: در روستا بیش از آنکه مرا به اسم کتابدار بشناسند با عنوان «خاله» من را خطاب میکنند. احساس میکنم این نتیجه برقراری ارتباط صمیمانه و دوستانه با بچههای روستا و تلاش برای کمک به حل مشکلاتشان در زمینههای مختلف است. معتقدم لحاظ کردن رضایت خداوند و داشتن اخلاق خوش نه در کتابداری که در هر کاری میتواند ما را به موفقیت برساند.
وی در پایان یادآور شد: علیرغم تمام محدودیتها و کمبودها در روستاها و به طبع آن کتابخانههای روستایی، میتوان کتاب، کتابخوانی و کتابخانه را به عناصری پایدار و مؤثر در میان ساکنین این مناطق تبدیل کرد. شخصاً هیچوقت به فعالیت در محدوده کتابخانه بسنده نکردهام و با حضور در اماکن عمومی تلاش میکنم کتاب را به دست مردم رسانده و به مطالعه تشویقشان کنم.
ارسال نظر