ریحانه صادقی یکتا کتابدار کتابخانه عمومی یادگار امام قم و یکی از برگزیدگان در بخش «کتابدار برتر نهاد» در مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار ۱۴۰۰، در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به کتابخانه محل خدمتش عنوان کرد: کتابخانه ما یکی از فعالترین کتابخانههای قم است؛ مرکزی فرهنگی با حدود ۲۰ هزار کتاب و ۱۵۰۰ عضو. یکی از نقاط تمرکز ما در کتابخانه بخش کودک و نوجوان است؛ جاییکه عمده فعالیتها و برنامههایمان به آن اختصاص یافته است.
وی در ادامه افزود: اگر از فعالیتهای ویژهمان برای جذب عضو بگذریم، کلاسهای قصهگویی، بلندخوانی، اوریگامی، نقاشی و کاردستی در کنار کارگاههای ارتقای مهارتهای خواندن از جمله برنامههای ثابت ما برای گروه سنی کودک و نوجوان است.
صادقی با تأکید بر توجه به مدارس و نیازهای مطالعاتی دانشآموزان خاطرنشان کرد: در هماهنگی با مدیران مدارس موفق شدهیم محصلین را به عضویت در کتابخانه دعوت و کارتهای عضویتشان را نیز با مراجعه به مدرسه به آنها تحویل دهیم. در بازدیدهای مستمرمان به مدارس، همواره برای بچهها کتابهای متنوع برده و به آنها امانت میدهیم؛ همچنین کتابخانه را به آنها معرفی میکنیم از کلاسها و برنامههایمان مطلعشان میسازیم.
کتابدار کتابخانه عمومی یادگار امام قم با اشاره به رسالت کار کتابداران، بیان داشت: فارغ از فعالیتهای روتین کتابداران در کتابخانهها، بالا بردن آگاهی و معرفت در جامعه یک اصل کلیدی در این حرفه است. طبعاً برای تحقق همهجانبه این رسالت باید تلاشها و کارهای مرتبط فراوانی نیز انجام داد. کتابدار باید با متانت و فروتنی به مردم عشق بورزد چراکه در غیر اینصورت کتابداری یکنواخت و خستهکننده خواهد شد؛ چهآنکه ممکن است بسیاری از همکارانم در سایر کتابخانهها در مقاطعی این حس را تجربه کرده باشند. معتقدم، خلاقیت، صبوری و خوشرویی میتواند زمینهساز رسیدن به رسالت کتابداری باشد.
وی همچنین اضافه کرد: برای داشتن کتابخانهای پویا، علیرغم تخصصهای علمی، باید خصوصیات اخلاقی و انسانی را نیز مدنظر داشت. زمانی میتوانیم مدعی شویم کتابخانه عمومی فعال است که درهایش با خوشرویی به روی مردم باز شود. چه بسیار کتابخانههایی که باز اما الزاماً پویا و فعال نیستند. کتابدار باید بتواند با استفاده از خلاقیتهایش راهکار و شیوههایی ساده و جدید ارائه کند تا محیط کاریاش را از روزمرهگیها بزداید.
صادقی با اشاره به همهگیری کرونا و مواجهه با تجربیات نشأت گرفته از این دوران، عنوان کرد: همه ما شرایط سخت کرونا را پشت سر گذاشتیم؛ روزهایی که در آن شاهد جلوههایی کمنظیر از تعامل کتابخانه با اعضاء بودیم. کتابخانههای روستایی و کتابخانههای مناطق دورافتاده حتی در آن روزهای دشوار نیز هرگز از ارتباطشان با اعضاء دست نکشیدند و فعالیتهای موثر و پیگیرانهای را انجام دادند.
وی با اشاره به تجربه شخصیاش در دوران کرونا تصریح کرد: نخستین و اصلیترین هدف من در آن روزها برقراری ارتباط و حفظ کردن اعضاء بود. سعی کردم مراوداتم با مدارس و سایر ارگانها را قطع نکنم و با استفاده از فضای مجازی، بستری مناسب برای ادامه فعالیتهای کتابخانه ایجاد کنم.
صادقی افزود: قصهگویی و بازنشر آن در فضای مجازی، نشست کتابخوان، جمعخوانی، تهیه ویدئوهای آموزش کاردستی، معرفی کتاب، بلندخوانی و معرفی نویسندهها بخشی از برنامههای ما در ایام تعطیلی کتابخانهها بود؛ روزهایی که به مثابه یک «اتفاق خوب» برای کتابخانهها بودند و در آن موفق شدیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.
کتابدار کتابخانه عمومی یادگار امام قم با اشاره به انتخابش به عنوان یکی از برگزیدگان مراسم هفته کتاب نهاد در سال ۱۴۰۰ گفت: وقتی این خبر خوشحالکننده و انرژیبخش را به من دادند انگیزههایم مضاعف شد و احساس بسیار خوبی داشتم. اینکه یکبار دیگر مورد ارزیابی مثبت نهاد قرار گرفتم بیتردید باعث افتخار من است.
وی در پایان با اشاره به ماههای اخیر و بازگشایی دوباره کتابخانهها پس از بحران کرونا، بیان کرد: رفتهرفته به روال سابق بازگشتهایم و با رعایت پروتکلها تلاش میکنیم برنامههایمان را پرقدرتتر از همیشه پیش ببریم. در عینحال فضای مجازی را نیز رها نکردهایم و معرفی کتاب، شعرخوانی، جمعخوانی و قصهگویی را در این بستر برگزار میکنیم.
ارسال نظر