به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، سعادت کدیور، مسئول کتابخانه عمومی سعدی کاکان جرقهزدن ایده اجرای طرح «کاکانگردی با کتاب» را حاصل یک تجربه میداند. «این طرح را پس از تجربه موفق امانت کتاب به روستاییان کلید زدیم و تلاش کردیم با تقویت این تجربه طرحی هدفمندتر و متشکل را ساماندهی کنیم.»
فاطمه رحیمی، کتابدار کتابخانه عمومی سعدی کاکان نیز یکی دیگر از همراهانِ اجرایی این طرح است. او نیز ایده اصلی این طرح را اینگونه توصیف میکند: «یکی از دغدغهها و نگرانیهای همیشگی ما کمرنگ شدن میل به کتاب خواندن در کاکان است؛ به همین خاطر محوریت برنامههای فرهنگی ما اغلب ترغیب گروههای مختلف سنی به سمت کتاب و کتابخوانی است. ایده اصلی اجرای طرح «کاکانگردی با کتاب» نیز در همین مسیر و البته در کتابخانه عمومی سعدی کاکان پیریزی شد.»
مسئول کتابخانه سعدی «اوقاف فراغت» و «علاقه به کتاب» را دو مولفه کلیدی در میان مردم دهستان کاکان میداند و خاطرنشان میکند: «طرح «کاکانگردی با کتاب» پاسخی است به درخواستها و علاقهمندی مثالزدنی مردم این منطقه به کتاب. این طرح نهتنها باعث دلگرمی آنها در اجابت به این مطالبه شده بلکه با استقبال خوبی از سمت آنها نیز همراه بوده است. با این وجود همچنان مشغول ارزیابی این طرح در طول یک هفتهای هستیم که از اجرایش میگذرد و امیدوارم گام بعدیمان را با مطالعه و دقت مضاعف برداریم.»
رحیمی با اشاره به بخشهای مختلفِ این طرح عنوان میکند: »نشستهای کتابخوانی، جمعخوانی، قصهگویی، توزیع کتابهای مرتبط با مشاغل افراد به ویژه باغداران و کشاورزان از جمله بخشهایی است که در قالب طرح «کاکانگردی با کتاب» پیگیری میشود.»
کدیور نیز در این باره میگوید: «ما هر هفته در یک روستا برنامههای فرهنگی برپا میکنیم و علیرغم تمام محدودیتهایمان در حوزه منابع، تلاش میکنیم از ظرفیتهای سایر دستگاهها از جمله پایگاه بسیج روستا استفاده کنیم.»
«اجرای طرح «کاکانگردی با کتاب» ابتدا با برنامهریزی برای رساندن کتاب به ساکنین ۱۴ روستای دهستان کلید خورد و در ادامه به عشایر این منطقه رسید.» این را کتابدار کتابخانه سعدی میگوید. رحیمی با اشاره به ویژگیهای آنها یادآور میشود: «زندگی عشایری فرصت قابلتوجهی را در اختیار آنها قرار میدهد و «کتاب» بهترین امکان برای پربار کردن این فراغت است. استقبال عشایر پس از دیدار با ما و آشنایی با این طرح غافلگیرکننده و مسرتبخش بود. بسیاری از آنها از این طریق با کتابخانه آشنا میشدند و برای مراجعه به این مکان فرهنگی و عضو شدن در آن اعلام آمادگی میکردند.»
کدیور نیز کتابداری در روستا را واجد ویژگیها و مختصات خاص خود میداند و میگوید: «یکی از مزیتهای کتابداران در کتابخانههای روستایی آشنایی متقابل آنها با ساکنین روستاست؛ این ارتباط دو سویه باعث میشود تا از نزدیک با نیازها، دغدغهها و مطالبات آنها آشنا باشیم و برنامههایمان را با این ملاحظات طرحریزی کنیم.
رحیمی با اشاره به برنامههای آتی طرح «کاکانگردی با کتاب» تصریح میکند: «در مرحله بعدی اجرای طرح «کاکانگردی با کتاب» بنا داریم با توجه به استقرار مزارع کاشت سیب در این منطقه و فرارسیدن زمان سیبچینی، به سراغ کشاورازان و کارگران رفته و کتاب را به میان آنها ببریم. طیف قابلتوجهی از سیبچینان را بانوانی تشکیل میدهند که فرزند دار هستند. خواندن کتاب و قصه برای فرزندان آنها یکی از برنامههای ما در این خصوص است.»
سعادت کدیور، مسئول کتابخانه عمومی سعدی در بخش دیگری از این گفتگو از اهمیتهای کتاب و لزوم توجه و برنامهریزی برای اشاعه و گسترش کتابخوانی در میان مردم سخن به میان میآورد و میگوید: «کتاب رسانهای بیغل و غش است و برخلاف رسانههای مجازی امکان دستبردن و اعمال تغییرات در آن میسر نیست. این رسانه فرهنگی اثرگذار و مهم، نتیجهی تلاش نویسنده برای استفاده ما است؛ بهترین برنامه و مواجهه برای تمام کسانی که مطالعه و آگاهی دغدغهشان است.
رحیمی در بخش پایانی صحبتهایش به هدفگذاریها و اهمیت کتابداری اشاره میکند و میگوید: «همواره به عنوان نمایندگان نهاد کتابخانههای عمومی کشور در دهستان کاکان تلاش کردهایم تا فعالیتهایمان را به حضور در کتابخانه محدود نکنیم و برای ترغیب بیشتر مردم به کتاب و آشناسازی آنها با کتابخانه به میان آنها برویم و تلاش کنیم کتاب و مطالعه در زندگی آنها حاضر باشد.»
کدیور، مسئول کتابخانه عمومی سعدی نیز در همراهی با رحیمی، یادآور میشود: «به عنوان یک کتابدار هرگز به دنبال رفع تکلیف نبودهام و علیرغم عدم انعکاس بسیاری از برنامههای پیشینمان اما برای رضای خدا و حرکت در مسیر تتحقق اهداف نهاد کتابخانههای عمومی کشور گام برداشتهام.»
کاکان، دهستانی از توابع بخش مرکزی شهرستان بویراحمد در استان کهگیلویه و بویراحمد و تنها کتابخانه عمومی این دهستان است که در روستای زیبای منصورخانی قرار دارد. دهستانی بسیار سرد در پاییز و زمستان و معتدل و خوش آب و هوا در بهار و تابستان. منطقهای دیدنی و محصور میان درختان سیب و گردو که هر ساله گردشگران بیشماری از سراسر کشور به خود جذب میکند.
ارسال نظر