دوشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۸

مروری بر سفر دبیرکل نهاد به استان اردبیل؛

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیگیری بازطراحی کتابخانه مرکزی اردبیل

سفر دبیرکل به اردبیل

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ۸ و ۹ اسفندماه به منظور دیدار با کتابداران و بازدید از کتابخانه‌های عمومی به استان اردبیل سفر کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد ۸ و ۹ اسفندماه به منظور دیدار با کتابداران و بازدید از کتابخانه‌های عمومی با همراهی هادی آشتیانی، مشاور اجرایی و امور حوزه دبیرکل؛ زهرا جعفری، مشاور رسانه‌ای؛ محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی؛ محمدعلی محمدی، مدیرکل منابع انسانی و امور پشتیبانی و محمدمهدی زرافشان، مدیرکل روابط عمومی و امور بین‌الملل به استان اردبیل سفر کرد. دیدار با خانواده شهید مدافع حرم، هاشم دهقانی، استاندار، کتابداران، حضور در گلزار شهدای اردبیل، بازدید از قرارگاه فرهنگی اجتماعی حضرت زهرا(س)، کتابفروشی خط هشت، فروشگاه کتاب‌شهر اردبیل و همچنین چند کتابخانه از برنامه های سفر دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور بود.


ریشه‌های انقلاب اسلامی در قلب و وجود آدم‌ها است

دیدار دبیرکل نهاد با خانواد شهید مدافع حرم هاشم دهقانی

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد، ۸ اسفندماه ۱۴۰۱ طی سفر به استان اردبیل به منظور دیدار با کتابداران و بازدید از کتابخانه‌های عمومی، با خانواده شهید مدافع حرم، هاشم دهقانی، دیدار کرد.

رمضانی در این دیدار اظهار داشت: حاج قاسم به درستی فرمود که شهید پیش از شهادت، در این دنیا به مقام شهادت می رسد؛ جمله‌ای بسیار عمیق است که تفاسیر مفصلی دارد؛ شهید شدن می‌تواند به معنای به شهود رسیدن یا انقطاع از دنیا برای شهادت حقیقی باشد.

وی ادامه داد: هر یک از شهدا در شرایط خاص خود، پیشتر از زمانه خود بوده‌اند. به یاد دارم موضوع دفاع از حرم که مطرح شد، خیلی‌ها در اهمیت آن تشکیک می‌کردند.

رمضانی تصریح کرد: به اعتقاد من، اتفاقاتی مافوق تصور و درک ما در این عالم رخ داد و فضایی برای شهادت این عزیزان شکل گرفت. حالات شهدای ایام دفاع مقدس و مدافعان حرم، بسیار مشابه است و وجوه مشترکی داشته‌اند. گذشتن از جان، کاری ارزشمند و بزرگ است. آنها که در جنگ بوده‌اند می‌گویند کسانی مثل شهید همت، خرازی و... چهره شدند و افراد بزرگی هم چهره‌هایی ناشناخته و پنهان ماندند. اما در خصوص شهدای مدافع حرم، در بین متولدین بعد از انقلاب و کسانی که در فضای پر زرق و برق این دنیا هستند، رسیدن به نقطه شهادت و اینکه داوطلبانه برای تحقق آرمان‌های رفیع انقلاب اسلامی راهی کشور دیگر شدن، بسیار دشوارتر است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تصریح کرد: تا وقتی نقطه‌گذاری انقلاب، به کیفیت خانه‌های آدم‌ها است، انقلاب اسلامی پایدار خواهد ماند. ریشه‌های انقلاب در قلب و وجود آدم‌ها است و از خون عزیزانشان آبیاری شده است.

وی در خاتمه اظهار داشت: دیدار با خانواده شهدا برای ما تبرک است و ان‌شاءالله از دعای خانواده شهدا متنعم شویم تا بتوانیم باری که بر دوش داریم را پیش ببریم.


بازطراحی کتابخانه مرکزی اردبیل و افزایش خدمات کتابخانه‌های عمومی کار ارزشمندی است

دیدار دبیرکل نهاد با استاندرا اردبیل

دبیرکل نهاد طی سفر به استان اردبیل  با سیدحامد عاملی، استاندار اردبیل دیدار و گفتگو کرد.

استاندار اردبیل در این دیدار ضمن تقدیر از حضور دبیرکل نهاد در استان اردبیل گفت: حضور مدیران نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای استان و مجموعه استانداری مغتنم و مسلما منشأ خیر و برکت است. چراکه بی‌شک این حضور در تصمیم‌گیری‌های کلان تأثیرگذار خواهد بود. همچنین موجب می‌شود ما از نظرات و دیدگاه‌های شما بهره‌مند شویم.

بازطراحی کتابخانه مرکزی اردبیل و افزایش خدمات کتابخانه‌های عمومی کار ارزشمندی است

عاملی با اشاره به ضرورت بازطراحی کتابخانه مرکزی اردبیل تأکید کرد: افزایش خدمات در حوزه کتابخانه عمومی کار ارزشمندی است که ما نیز از آن حمایت خواهیم کرد و در دستور کار سال آینده قرار می‌دهیم. تخصیص منابع برای پروژه‌های نیمه‌تمام کتابخانه‌های عمومی هم از ضروریات است که ان‌شاءالله امیدواریم سال آینده با اختصاص مناسب منابع بودجه‌ای بخشی از پروژه‌های نیمه‌تمام به بهره‌برداری برسد.

بازطراحی کتابخانه مرکزی اردبیل و افزایش خدمات کتابخانه‌های عمومی کار ارزشمندی است

در این نشست مهدی رمضانی دبیرکل نهاد ضمن ارائه گزارشی از خدمات و فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: در دور اول سفرهای رئیس جمهور متأسفانه موضوع کتابخانه‌های عمومی در استان اردبیل مطرح نشده است. به همین دلیل در این استان مشکل تخصیص منابع مالی برای کتابخانه‌های عمومی وجود دارد.

رمضانی افزود: همانطور که می‌دانید نهاد کتابخانه های عمومی کشور بودجه عمرانی ندارد و طبق قانون دستگاه‌های دیگر متولی ساخت کتابخانه هستند. درخواست نهاد مساعدت در بحث بازطراحی کتابخانه مرکزی استان است تا منابع مالی کافی در این زمینه اختصاص یابد. علیرغم محدودیت‌های بودجه‌ای در حوزه عمرانی هر مقطعی که امکان مالی فراهم شده است، منابعی را برای کتابخانه مرکزی استان درنظر گرفتیم که از جمله آنها خرید برخی تجهیزات برای آمفی‌تئاتر کتابخانه مرکزی است که بازسازی و تجهیز آن موضوعی قدیمی محسوب می‌شود.

دبیرکل نهاد تأکید کرد: شبکه کتابخانه‌های عمومی باید به خدمت حوزه فرهنگ درآید و از این ظرفیت استفاده شود. هیچ شبکه‌ای از نظر امکان فعالیت و گستردگی کتابخانه عمومی ذر کشور نداریم و از این حیث یک امکان بالقوه برای حوزه فرهنگ محسوب می‌شود.


اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ رابطه فعالیت‌های مؤثر و تحقق مطالبات کتابداران

دیدار و گفت و گوی مهدی رمضانی دبیرکل نهاد با کتابداران استان اردبیل

مهدی رمضانی در این سفر با جمع کثیری از کتابداران کتابخانه‌های عمومی استان اردبیل دیدار و گفتگو کرد.

رمضانی در این مراسم ضمن تبریک به مناسبت اعیاد ماه شعبان در سخنانی گفت: از آنجا که ممکن است این مراسم آخرین دیدار من با کتابداران عزیز در سفرهای استانی سال جاری باشد، بر خودم فرض می‌دانم که از این فرصت استفاده کنم و خداقوت بگویم به تمامی همکارانمان در سراسر کشور برای  سالی که پشت سر گذاشتیم؛ سالی با همه سختی‌ها، فرازونشیب‌ها، شیرینی‌ها و موفقیت‌ها و آرزو می‌کنم که سال پیش رو سالی سرشار از موفقیت، نعمت و برکت برای همه شما باشد. همچنین ۱۷ اسفند ماه سالروز تأسیس نهاد را که با عید نیمه شعبان مقارن شده گرامی می‌دارم و ان‌شاءالله در همان ایام مراسم افتتاح کتابخانه مرکزی قم را در برنامه‌هایمان خواهیم داشت.

وی با اشاره به ظرفیت‌های فرهنگی موجود در استان اردبیل افزود: همه شهرها و استان‌های کشور برای ما عزیز و تکه‌ای از وطن ما هستند و به هر شهر و استانی که توفیق سفر به آنجا را پیدا کرده‌ام به مجموعه آگاهی، تعلقات و شناختم افزوده شده است. اما بنا به دلایلی، که بخشی از آن در تصاویر معرفی ویژگی‌ها، مشاهیر و ظرفیت‌های استان اردبیل ارائه شد و به نظرم پررنگ‌ترین آن تعلق مردم استان اردبیل به وجود مبارک سیدالشهدا(ع) و ابوالفضل العباس(ع) است، فضای متفاوتی در این استان شکل گرفته است. بنده قلباً علاقه خاصی به این استان دارم و خوشا به حال شما که در این استان در حال تنفس و زندگی هستید.

دبیرکل نهاد در ادامه با تقدیر از حضور حداکثری کتابداران استان اردبیل در این مراسم گفت: امروزه مشکلات و چالشهای معیشتی حاکم بر کل کشور موضوعی غیرقابل‌انکار است و بر همین اساس شرایط معیشتی همکاران کتابدار ما نیز در شرایط سختی قرار دارد. ما پیگیری‌های مختلفی در حوزه‌های مسائل اداری نهاد داشته‌ایم و موضوعاتی را در حوزه تحولی در ساختار نهاد و موانع قانونی آن نیز پیگیری کرده‌ایم. مجموعه‌ای از اتفاقات در این زمینه رخ داده که بخشی از آن را به فراخور مسائل مطرح شده در فضاهای مختلف مانند سفرها و سخنرانی‌ها مطرح کرده‌ام که منتشر شده است.

ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه

رمضانی در ادامه با تأکید بر لزوم ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه گفت: یکی از مباحث جدی که در فضای کاری ما وجود دارد و ما باید توجه بیشتری به آن داشته باشیم، نگاه ما به کاری است که در حال انجام آن هستیم یا به عبارت دیگر ترسیم جایگاهی که ما برای حل مسئله‌ای آن را راهبری می‌کنیم. برای این موضوع باید بدانیم که ما از حیث شبکه کتابخانه‌های عمومی در منطقه جایگاه اول را داریم؛ به عنوان مثال ما از کشور ترکیه که در حوزه‌های مختلف مورد مثال قرار می‌گیرد وضعیت به مراتب بهتری داریم.

دبیرکل نهاد ادامه داد: همچنین به لحاظ نگاهی که کشورها به حوزه کتابخانه‌های عمومی دارند نیز این مسئله صادق است. تقریباً در کشورهای منطقه این مدل از شبکه خدمت‌رسانی کتابخانه‌ای وجود ندارد؛ چه به لحاظ تعداد و چه به لحاظ ساختار. کشور ترکیه تنها دارای ۱۲۰۰ کتابخانه عمومی است. بنابراین ما در منطقه، آسیا و جهان اسلام وضعیت قابل قبولی داریم که اطلاعات دقیق آن پیشتر منتشر شده است. اما اینکه چقدر توانسته‌ایم از این ظرفیت استفاده کنیم و این ظرفیت را برای ارائه خدمت به خدمت‌گیرندگان کتابخانه‌های عمومی فعال کنیم، موضوعی است که باید به آن بپردازیم.

وی با اشاره به رصد و انعکاس دستاوردهای کشورهای مختلف در حوزه کتابخانه‌ای به عنوان بخشی از فعالیت‌های نهاد گفت: مثالی از کشور آمریکا مطرح شده بود که یک کتابخانه در این کشور شروع به تغییر رویکرد و حرکت به سمت گسترش خدمات مبتنی بر مشاوره اجتماعی می‌کند و با این تغییر رویکرد در یک بازه زمانی حدوداً ۹ ساله موضوع آسیب‌‍های اجتماعی و مشاوره اجتماعی در کتابخانه‌ها را تبیین و پیشرفت قابل توجهی در این زمینه حاصل می‌کند. رویکردی که باعث شد آن کتابخانه با آن خدمات خاص شناخته شود و زمینه تغییر رویکرد در کل آن ایالت نسبت به موضوع کتابخانه‌های عمومی را تغییر دهد. همچنین در مطلب دیگری آمده بود که درصد قابل توجهی از مردم آمریکا عضو کتابخانه‌های عمومی هستند که دلیل آن صرفاً مراجعه برای خواندن کتاب نبوده، بلکه دلیل آن این است که مردم خدمات مختلف فرهنگی، هنری، اجتماعی و اداری را از کتابخانه‌های عمومی دریافت می‌کنند.

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ رابطه فعالیت‌های مؤثر و تحقق مطالبات کتابداران

پیوند فعالیت‌های مؤثر و تحقق مطالبات کتابداران

مهدی رمضانی یادآور شد: در همین زلزله اخیر که در کشور ترکیه اتفاق افتاد، بخش قابل توجهی از اطلاع‌رسانی توسط کتابداران صورت گرفت. بنده معتقدم که ما این ظرفیت را داریم که بتوانیم این امکان و توانایی‌هایی که در دستان ما قرار گرفته را به سمت بهره‌وری حداکثری در فضای مخاطبان و اعضای کتابخانه‌های عمومی بکار ببریم. به عنوان مثال طی ماه‌های اخیر اتفاقات متعددی در حوزه کتابخانه‌های عمومی رخ داده که یکی از آنها همین برنامه تلویزیونی «هدهد سفید» بوده که از شبکه نهال پخش می‌شود. این کار نتیجه زحمات بیش از دوساله همکاران ما در حوزه تبلیغ و ترویج نهاد بوده است و همه عناصری که در این مسیر به سمت حرفه‌ای شدن حرکت کردند، عناصر کتابخانه‌های عمومی هستند؛ یعنی مجری برنامه از کتابداران ما است، میهمانان برنامه از اعضای کتابخانه‌های ما هستند و همچنین مطالعه، معرفی کتاب، معرفی بخش‌های مختلف کتابخانه و همچنین انعکاس این اتفاقات به عهده همکاران نهاد بوده است.

دبیرکل نهاد تصریح کرد: بین اینگونه اقدامات مؤثر و موضوعاتی چون معیشت، رونق کتابخانه و مسئله شدن موضوع کتاب و کتابخوانی یک پیوند منسجم و پایدار وجود دارد و ما نمی‌توانیم به این موضوعات نپردازیم و توقع داشته باشیم که نسبت به ما توجه شود. ما هر چقدر تأثیر کتابخانه عمومی را در فضای اجتماعی و منظومه فرهنگی کشور و خدماتی کشور افزایش دهیم، می‌توانیم مسائل ساختاری، سازمانی، عمرانی، معیشتی و رفاهی خودمان را توقع داشته باشیم و مطالبه کنیم. به عنوان مثال ما در این دوره از جشنواره فیلم فجر در بخش «تجلی اراده ملی» حضور پیدا کردیم؛ چراکه احساس می‌کنیم یکی از مهم‌ترین و پربازخوردترین رویدادهای هنری در کشور جشنواره فیلم فجر است و بازتاب آن در حوزه خرد و کلان مشخص است.

وی با اشاره به تولید پویانمایی «آقا و خانم کتابدار» توسط نهاد ادامه داد: زمانی دغدغه بسیاری از همکاران ما در ستاد و بدنه کتابخانه‌های عمومی این بود که کسی ما را نمی شناسد و شغل ما را نمی‌بیند؛ ولی امروز محکم می گویم که بخش عمده‌ای از بچه‌های کشور «کتابدار» را می‌شناسند و این حاصل کاری بود که ما طی سه سال اخیر در طرح تولید انیمیشن «آقا و خانم کتابدار» انجام دادیم؛ اقدامی که بخشی از مجموعه کمپین «هدهد سفید» است که شامل برنامه تلویزیونی هدهد سفید، کتاب هدهد سفید، جشنواره نشان هدهد سفید و کتابخانه‌های هدهد سفید است. ما برای اینکه بخواهیم مسئله حوزه کتاب، کتابخوانی و کتابخانه‌ها را حل کنیم هیچ گریزی نداریم جز اینکه به حوزه کودکان و نوجوانان ورود پیدا کنیم.

مهدی رمضانی با اشاره به حمایت ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از حوزه کتابخانه‌های عمومی گفت: ایشان بارها گفتند ما به هر استان و نقطه‌ای سفر کردیم مطالبه درباره کتابخانه عمومی جزء ثابت مطالب مطرح شده در آن سفر بوده است و جایی نیست که سفر کرده باشم و به کتابخانه عمومی آنجا مراجعه نکرده باشم. بنابراین باید بدانیم در جایی مشغول به فعالیت هستیم که چنین ظرفیتی دارد و شما کتابداران می‌توانید برای حفظ و گسترش آن تلاش کنید و موضوع را پیش ببرید.

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ رابطه فعالیت‌های مؤثر و تحقق مطالبات کتابداران

لزوم شناخت وظایف تخصصی کتابداری از منابع صحیح

دبیرکل نهاد با تأکید بر لزوم پیروی از قوانین موجود در نهاد گفت: همواره راه گفتگو و نقد در نهاد باز است؛ حتی نقد در صلب موضوع، البته به شرط داشتن چهارچوب و استدلال. اما وظایف و برنامه‌های سازمانی مانند جشنواره کتابخوانی رضوی یک تکلیف است.

وی با اشاره به انتقادات برخی افراد مبنی بر فاصله گرفتن کتابداران از وظایف تخصصی در کتابخانه‌ها گفت: در این موضوع ابتدا باید ببینیم وظایف تخصصی چه هست و چه کسی آن را تعریف می‌کند و در ادامه آن را به چه صورت باید اجرایی کرد. تعریف‌کننده خدمات حرفه‌ای کتابداری هیچ نهادی غیر از دانشگاه نیست و بنده تقریباً با همه افراد شاخص حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی کشور طی یک سال و نیم اخیر دیدار داشته‌ام. اما هیچ کدام حرف برخی از دوستان را که منتقد خدمت‌رسانی فرهنگی و اجتماعی در بروز حوادثی چون سیل و زلزله هستند، تأیید نمی‌کنند.

مهدی رمضانی یادآور شد: مسئله روز دنیا توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی و ترویج خدمت است؛ مسائل روز داخلی را نیز هیئت امنای نهاد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جمهور تعیین می‌کنند که ما را به عنوان یک شبکه گسترده فرهنگی و تأثیرگذار درنظر می‌گیرند. بنده در این مسیر به هیچ عنوان به دنبال آمارسازی نیستم و با افراد آمارساز نیز برخورد می‌کنم. چه در حوزه فعالیت‌های ترویجی چه در حوزه فعالیت‌های فرهنگی کتابخانه‌ها. ما به دنبال کار واقعی هستیم.

دبیرکل نهاد تأکید کرد: جشنواره کتابخوانی رضوی اقدامی بسیار خوب و مؤثر و یک کار پیش‌برنده در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی است که باید اشکالات آن را برطرف کنیم و به بهتر شدن آن کمک کنیم تا شاهد اثرگذاری هرچه بیشتر آن باشیم. همچنین مجموعه اقداماتی که در حوزه ترویجی در حال رخ دادن است، مانند محافل ادبی نهاد نیز اقدام بسیار ارزشمندی بوده است که بررسی نتایج و ثمرات آن تأییدکننده این موضوع است. در این مسیر به همت همکارانم در معاونت توسعه به‌زودی محافل قرآنی نهاد را نیز پیگیری خواهیم کرد.

ادامه تلاش‌ها در حوزه بهبود وضعیت معیشتی

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص اصلاح قانون تأسیس نهاد نیز گفت: اصلاح قانون تأسیس نهاد را پس از سالها در کمیسیون فرهنگی به تصویب رسیده است که در نوبت صحن قرار دارد. همچنین آیین‌نامه اجرایی قانون تأسیس را نیز پس از سالها اصلاح شده و به کمیسیون فرهنگی و اجتماعی دولت ارسال می‌شود. همچنین پیگیری موضوع حقوق و دستمزد و معیشت و مباحث مالی که بخشی از آن در قانون و بخشی خارج از قانون بوده، در حال پیگیری است. همه این موضوعات نشان می‌دهد که در حال تلاش و پیگیری موضوع هستیم و تا رسیدن به نتیجه از پا نمی‌نشینیم.

رمضانی افزود: باید توجه داشته باشیم که این موارد اتفاقاتی نیست که طی چند روز انجام شده باشد. شرایط اقتصادی در کشور به شدت دچار چالش شده است و همکاران ما در کتابخانه‌های عمومی نیز درگیر این اتفاق هستند. ما متوجه این موضوع هستیم و باید برای رفع آن و گذر از این شرایط تلاش کنیم، اما ابتدایی‌ترین کاری که ما باید بکنیم این است که شرایط را به صورت واقعی ترسیم کنیم. اما متأسفانه برخی از حرف‌هایی که شنیده می‌شود واقعی نیست.

دبیرکل نهاد درباره اعمال برخی موارد اخیر در احکام همکاران نهاد نیز گفت: در این مدت چند مورد مغفول در نهاد وجود داشت که تلاش کردیم به ثمر بنشیند که از آن جمله فوق‌العاده مناطق کمترتوسعه‌یافته، مناطق مرزی و مناطق جنگی بود که البته در قانون تصریح شده به شرط تأمین اعتبار انجام شود. خوشبختانه این کار صورت گرفت و در استان‌هایی که هم کمترتوسعه‌یافته هستند، هم مرزی هستند و هم جنگی، مجموع افزایش آنها نمی‌تواند از ۲۵ درصد فراتر رود.


پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

دیدار و گفت و گوی دبیرکل نهاد با کتابداران استان اردبیل

دبیرکل نهاد در دیدار با کتابداران استان اردبیل به پرسش های آن ها پاسخ داد.

دغدغه‌های حوزه خرید و ارسال منابع

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره پرسش‌های مطرح شده در حوزه ارسال منابع، اظهار داشت: در یک سال اخیر ساختار ارسال منابع تغییر کرده است؛ در این مدت تلاش ما خرید کتاب در رده‌های موضوعی پرامانت بود. برای روزآمدسازی منابع کتابخانه‌های عمومی، پیش از گرانی‌های اخیر حدود ۲۰۰ میلیارد تومان مورد نیاز بود؛ بخشی از این اعتبار سال گذشته تأمین و منابع خریداری شده از محل آن اعتبار در حال ارسال است. این رقم در حال حاضر چند برابر شده و متأسفانه در سال ۱۴۰۱ بودجه‌ای برای خرید کتاب اختصاص پیدا نکرد که ما را با چالش مواجه کرد و در حال پیگیری برای رفع آن هستیم؛ برای این کار از ظرفیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان برنامه و بودجه استفاده خواهیم کرد.

وی ادامه داد: طرح «کتاب من»، اشکالاتی داشت؛ ایراد اجرایی آن، این است که برای تهیه کتاب باید به ازای هر کتابخانه نقطه‌ای در انبار کتاب داشته باشید؛ در واقع نیاز به «انبار سلولی» دارد. ایراد دیگر در حوزه اجرا این بود که هزینه تمام شده ارسال بعضی از کتاب‌ها از هزینه اصل آن کتاب بیشتر بود. طرح کتاب من قرار بود بر مبنای نیاز اکثر اعضا اجرا شود که متأسفانه گاهی اینطور نبود. جایگزین ما برای این طرح، طرح «انتخاب کتابدار» است. تنوع تعداد عناوین کتاب‌ها در طرح انتخاب کتابدار، در راستای بهینه‌سازی این طرح انجام شد. راه مطلوب مد نظر بنده این است که طی توافق با معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه‌ای برای امکان خرید از نمایشگاه مجازی کتاب برای کتابخانه‌ها فراهم شود که متأسفانه مقدمات اجرای این ایده به لحاظ زیرساختی تاکنون فراهم نشده است.

رمضانی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از توسعه کتابخانه‌ها در حوزه تقویت منابع برنامه‌ریزی می کنیم. در حوزه منابع باید به دو موضوع فکر کنیم؛ یکی اینکه با منابع موجود چقدر می‌توان اعضای موجود را حفظ کرد و دوم اینکه، چقدر می‌توان اعضای جدید جذب کرد.

وی همچنین در پاسخ به درخواست یکی از همکاران مبنی بر اختصاص اعتبار خرید نشریات کم‌طرفدار به خرید جایزه برای برنامه‌های کتابخانه گفت: ۶۰ درصد از هزینه خرید مجله توسط معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب حمایت از نشریات، پرداخت می‌شود و ما ۴۰ درصد از هزینه خرید را پرداخت می‌کنیم. البته تلاش ما همواره خرید آثار پرمراجعه و فراگیر بوده است. مدل مطلوب بنده این است که منابع، برنامه‌ها و ساعات کار هر کتابخانه به ازای موقعیت، مختصات، مخاطب و الزامات خاص خود برنامه‌ریزی شود.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ادامه داد: به دنبال تولید محصولی جذاب و هویت‌بخش به کتابخانه هستیم و اخیراً محصولی تأیید شده و به زودی تولید می‌شود که در حوزه کودک کاربرد خواهد داشت. همچنین طراحی شخصیت (کاراکتر)، علاوه بر آقا و خانم کتابدار، برای کتابخانه‌های عمومی نیز در حال انجام است.

تغییر درجه‌بندی و نظام عضویت کتابخانه‌های عمومی

رمضانی با اشاره به موضوع ساختار درجه‌بندی در کتابخانه‌ها، گفت: به اعتقاد ما لحاظ کردن متراژ و فضا برای درجه‌بندی کتابخانه، معیار دقیقی نیست. در کتابخانه‌ای که دارای نرم‌افزار است و به اجرای برنامه‌های فرهنگی و ترویجی می پردازد، لازم است درجه‌بندی بر اساس تلفیقی از متراژ فضا و اثرگذاری فرهنگی انجام شود. بنابراین درجه‌بندی کتابخانه و نظام عضویت در کتابخانه‌های عمومی تغییر خواهد کرد. اولین کارت عضویت جدید کتابخانه‌های عمومی روز ۲۴ آبان ماه به آقای رئیس جمهور اهدا شد. در پی تغییر نظام عضویت، نظام تعریف خدمات در کتابخانه‌های عمومی نیز تغییر خواهد کرد و درجه کتابخانه عمومی بر اساس خدماتی که ارائه می‌دهد، تعیین می‌شود. در این مدل کتابخانه فعال و غیرفعال، تفاوت خواهد داشت و نظام تشویق و تنبیه اعمال خواهد شد. چنین ساختاری منجر به ارتقا و توسعه خدمات می‌شود. اقدامات زیرساختی و فنی برای تحقق این موضوع یک سالی است که به صورت جدی در حال پیگیری و انجام است و به زودی فاز یک رونمایی خواهد شد.

وی با اشاره به موضوع بازگشت منابع، اظهار داشت: در برخی از سال‌ها به میزان ورود کتاب به کتابخانه، «کتاب پروازی» داشتیم و کاهش منابع اتفاق خوبی نیست. در ذیل اصلاح طرح عضویت کتابخانه عمومی، احراز هویت نیز مدنظر قرار گرفته است. در حال اتصال به چند سامانه ملی هستیم که روند احراز هویت اصلاح و پیگیری منابع قابل کنترل شود.

رمضانی با اشاره به سؤالات مطرح شده در حوزه تبدیل وضعیت، لزوم همدلی و انسجام نیروهای یک مجموعه را یادآور شد و گفت: ستاد باید در کتابخانه‌های عمومی مابه‌ازا داشته باشد؛ ستاد باید برای پیشبرد مسائل در خدمت کتابخانه‌های عمومی باشد. کتابدار نیز وظایف متقابلی دارد و موظف به انجام آن است. رشد نیروی انسانی، لازمه پویایی مجموعه است و نیروهای یک مجموعه نباید احساس سرخوردگی کنند اما اقتضائات سازمان نیز باید مدنظر قرار گیرد.

مسائل معیشتی همکاران یکی از دغدغه‌های اصلی دبیرکل

وی تصریح کرد: ما به یکدیگر نیاز داریم. پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و دلسوز و همکارانی همراه دارد. یکی از دغدغه‌های اصلی بنده، مسائل معیشتی همکاران است و روزی نبوده که پیگیر این موضوع نبوده باشم. برای اینکه این فشار را از دوش همکاران بردارم تا با خیالی آسوده کار کنند، تمام تلاشم را خواهم کرد. تمامی آیتم‌های قانونی قابل اعمال در احکام همکاران لحاظ شده است. فشار مالی بسیار است، من به این موضوع واقف هستم؛ به طور جد رفع این مشکل را پیگیری می‌کنیم و در این مسیر ناامید نخواهیم شد.

رمضانی در خصوص امکان انتقال نیروی انسانی، گفت: نیروی انسانی بر اساس اقتضائاتی و نیاز به کار گرفته می‌شود و تعهداتی در این خصوص وجود داشته است؛ تا آنجا که به لحاظ آمایش نیروی انسانی لطمه‌ای وارد نشود، مشتاق هستم همکاران در جایی که شرایط بهتری دارند، کار کنند؛ اما وقتی به لحاظ نیروی انسانی در مضیقه هستیم، کاری نمی‌توان کرد. یقیین داشته باشید نگاه ما، نگاه همراهی است اما گاه شرایط فراهم نیست.

وی در پاسخ به پرسش یکی از همکاران در خصوص اعمال مدرک سوم، گفت: بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، در حین خدمت تنها دو مدرک قابل اعمال است؛ چنانچه به لحاظ قانونی راهی فراهم شود، مانعی وجود نخواهد داشت اما در حال حاضر منع قانونی وجود دارد.

تقویت بحث نظام جامع پژوهشگران و پیشنهاد تقویت فعالیت‌های انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران و خدمات آنها به این انجمن از سوی دبیرکل، از دیگر موارد مطرح شده در این نشست بود.

پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


حضور دبیرکل نهاد در گلزار شهدای اردبیل و بازدید از قرارگاه فرهنگی اجتماعی حضرت زهرا(س) و کتابفروشی خط هشت

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


دیدار دبیرکل نهاد با خانواد شهید مدافع حرم هاشم دهقانی

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


بازدید دبیرکل نهاد از کتابخانه عمومی حبیب الله امامی نمین

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


دیدار و گفت و گوی مهدی رمضانی دبیرکل نهاد با کتابداران استان اردبیل

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


بازدید دبیرکل نهاد از کتابخانه مرکزی اردبیل

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


بازدید دبیرکل نهاد از فروشگاه کتاب‌شهر اردبیل

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد


بازدید معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی از کتابخانه‌های مقدس اردبیلی و شیخ صفی‌الدین اردبیلی

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اهمیت ترسیم جایگاهی مناسب از کتابخانه‌های عمومی در جامعه/ پیشبرد اهداف کتابخانه‌های عمومی نیاز به مسئولی مقتدر و همکارانی همراه دارد

اخبار مرتبط

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
6 + 5 =