به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان با علیرضا کیاست، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز دیدار و گفتگو کرد.
عباس حسین زاده، مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان در این نشست با ارائه شرحی کلی از وضعیت کتابخانه های عمومی استان و کشور و فعالیت این کتابخانه ها، گفت: نهاد کتابخانه عمومی در سال ۱۳۸۲ به موجب قانون تاسیس و از بدنه وزارت ارشاد اسلامی مستقل شد و به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی شروع به فعالیت کرد، به همین دلیل نهاد نوپایی است و از همان سال رویکردی تخصصی داشت.
وی بیان کرد: در حال حاضر هفت هزار و ۵۰۰ پرسنل در سطح کشور در کتابخانه های عمومی مشغول بوده که ۴۵۰ نفر از این پرسنل در استان خوزستان مشغول به فعالیت هستند؛ ۷۰ درصد پرسنل تحصیلات مرتبط و در رشته کتابداری و علم اطلاعات و دانش شناسی دارند.
حسین زاده ادامه داد: در تامین منابع چاپی و الکترونیکی و برنامه ریزی فرهنگی رویکرد ما نیاز محور بر اساس نیاز جامعه است و کتابخانه ها به سمتی حرکت می کنند که از تعریف سنتی کتابخانه های عمومی در گذشته که صرفا یک فضای قرائت خانه، مخزن و امانت کتاب است، خارج شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان اضافه کرد: در حال حاضر تلاش بر این است که کتابخانه ها به یک پایگاه اجتماعی تبدیل شوند و این تنها یک شعار نیست بلکه در عمل در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: از سال ۹۴ تا کنون اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان سه همایش بزرگ علمی برگزار کرده است. در سال ۱۳۹۴ همایش عوامل و موانع جذب مخاطب در سطح ملی در اهواز، در سال ۱۳۹۸ در بحران سیل و شروع کرونا کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی به میزبانی اهواز و سومین همایش که نهاد کتابخانه عمومی متولی آن است همایش نقش کتابخانه های عمومی در کسب و کارهای کوچک(خانگی) است.
حسین زاده ادامه داد: برای تبدیل کتابخانه ها به پایگاه اجتماعی، به سیاست گذاری و تنوع بخشیدن به خدمات نیاز است که این تنوع نیز در بخش خدمات کتابخانه ای عمدتا در کتابخانه های مرکزی استان و کتابخانه های استاندارد شهرستان ها اتفاق می افتد.
وی با اشاره به اینکه حدود ۲ میلیون و ششصد هزار نسخه کتاب در کتابخانه های استان وجود دارد، خاطرنشان کرد: استان خوزستان ۲۲۰ باب کتابخانه دارد که با توجه به جمعیت شهرها و روستاها توزیع شده اند.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان اضافه کرد: در نهاد کتابخانه های عمومی علاوه بر اینکه خدمات کتابخانه ای و توسعه زیربنا و منابع چاپی را در دستور کار داریم، اخیرا در بحث مرجع مجازی ورود کرده ایم و دسترسی به ۱۲۵ میلیون رکورد مقالات لاتین از پایگاه اطلاعاتی معتبر را در اختیار داریم.
حسین زاده ادامه داد: نهاد کتابخانه های عمومی انتظار دارد که در قالب یک تفاهم نامه این اطلاعات بین کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه شهید چمران با کتابخانه های عمومی مورد تبادل قرار گیرد و دانشجویان بتوانند از ۲ میلیون و ششصد هزار نسخه مدرک تحت وب بنا به نیاز استفاده کنند.
وی ادامه داد: کتابخانه های عمومی می توانند از رشته های علم اطلاعات و دانش شناسی، معماری و گرافیک جذب کارورز داشته باشد و دانشجویان این رشته ها دوران کارورزی را در کتابخانه ها بگذرانند. همچنین دانشگاه شهید چمران می تواند از فضاهای تسهیلاتی مانند آمفی تئاترهایی که در اختیار کتابخانه ها قرار دارند در قالب تفاهم نامه بهره ببرند.
وی در خصوص فراخوان همایش کسب و کارهای کوچک در کتابخانه های عمومی بیان کرد: این فراخوان در دی ماه ۱۴۰۱ منتشر شد و تا یک تیر ماه ۱۴۰۲ فرصت ارسال مقالات وجود دارد؛ یکم شهریور ماه داوری و اعلام نتایج و ۲۵ و ۲۶ مهر ماه ۱۴۰۲ این همایش در مشهد به صورت حضوری و مجازی برگزار خواهد شد.
علیرضا کیاست، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز در این نشست بیان کرد: جایگاهی که دانشگاه شهید چمران در جامعه دارد تقریبا همان جایگاهی است که نهاد کتابخانه های عمومی دارد؛ زیرا هر دو با یک قشر از جامعه طرف هستند.
وی افزود: این رابطه در گام اول باید بین دانشگاه و نهاد کتابخانه های عمومی به صورت یک تفاهم نامه برقرار شود، که انتظارات کتابخانه های عمومی از دانشگاه با توجه به پتانسیل های این دانشگاه برآورده شود.
کیاست در خصوص همایش کسب و کار در کتابخانه های عمومی بیان کرد: پوستر های این همایش در سطح دانشگاه نصب می شود و برای اعضای هیئت علمی و دانشجویان از طریق سامانه ارسال خواهد شد و در پرتال دانشگاه نیز قرار خواهد گرفت.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: دانشگاه شهید چمران یک کارگروه آموزشی- پژوهشی- فن آوری و نوآوری در سطح استان دارد که به دو کمیته تقسیم می شود، یکی از کمیته ها، کمیته آموزشی و پژوهشی است که بیشتر نکات آموزشی و پژوهشی سطح استان وارد این کمیته می شود و در آنجا در مورد آن ها تصمیم گیری صورت می گیرد.
کیاست ضمن درخواست از مدیرکل کتابخانه های عمومی برای حضور در کمیته آموزشی و پژوهشی استان، اظهار کرد: دغدغه های کتابخانه های عمومی را می توان در این کمیته مطرح کرد که ذهن افراد حاضر در کمیته با مسائل و مشکلات کتابخانه ها آشنا شود؛ زیرا بودجه کتابخانه ها برای حل این مسائل بسیار ناچیز است.
وی با بیان اینکه در این کمیته یک سری از اولویت ها در سطح استان عنوان می شود و مورد بررسی قرار می گیرد، گفت: این عناوین در شورای راهبردی استان مطرح و در این مرحله بدون دست کاری تایید می شود و بر اساس بودجه درخواستی طراح، مبلغ طرح مشخص می شود؛ سپس فراخوان در سطح استان اعلام می شود و پروپوزال های ارائه شده مورد بررسی قرار می گیرد که بهترین پروپوزال انتخاب می شود و سازمان تامین بودجه، بودجه اجرای آن را تامین می کند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز همچنین در مورد تبادل مرجع مجازی و پایگاه های اطلاعاتی گفت: پایگاه های اطلاعاتی دانشگاهی مورد نیاز و مجموعه ای از پایان نامه ها را می توان طی تفاهم نامه ای در اختیار نهاد کتابخانه های عمومی قرار داد.
ارسال نظر