پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور- فاطمه با مداد قرمز، کفشهای دخترکِ خوشحالِ نقاشیاش را رنگ میکند و نرگس با دستهای کوچکش مداد نارنجی را در مدادتراش میچرخاند تا بام خانهشان را گرمتر از همیشه نقاشی کند. کمی آن طرفتر هم علی و پویا با کمک هم تکههای بریده شده کاغذ رنگی و مقوا را به شکل یک ماشین کنار هم میچسبانند و همینطور سایر بچهها.
کتابخانه فردوسی شهرعلویجه، تنها کتابخانه نهادی واقع در منطقهای محروم در بخش مهردشت، یکی از بخشهای تابع شهرستان نجفآباد در استان استان اصفهان است. این کتابخانه که در سال ۱۳۵۰ تاسیس شده، امروز در فضایی حدود ۷۵۰ متر مربع در ۲ طبقه و با داشتن ۲۳ هزار منبع و ۲ هزار و ۸۴ عضو، مهمترین مرکز فرهنگی این منطقه به حساب میآید.
بخش کودک این کتابخانه که میتوان آن را دلیل اصلی رونق این مرکز فرهنگی دانست، هر ساله با برنامههای متنوعی چون برگزاری کلاسهای آموزشی، کارگاههای عملی، برپایی نمایشگاههای کتاب با موضوعات مختلف که با همکاری مدارس و سایر مراکز فرهنگی این شهر انجام میشود و همچنین تقدیر از اعضای فعال کتابخانه، توانسته جمعی از کودکان شهر علویجه را زیر سقف خود گردآورد.
اما یکی از مهمترین فعالیتهای بخش کودک این کتابخانه، که توانسته توجه خانوادهها و اهالی این محل را به خود جلب کند، برگزاری کلاس نقاشی، کاردستی و قصهگویی است که از ابتدای تابستان به صورت مستمر و هفتگی در این کتابخانه برگزار میشود. این کلاسهای هفتگی زمینهای فراهم کرده تا کودکان این محل، هر هفته دست در دست مادران خود به کتابخانه عمومی فردوسی بیایند تا در کنار سایر هم سن و سالهایشان و با راهنمایی کتابدار کتابخانه، نگاه کودکانه خود به دنیای اطرافشان را با قصهگویی، نقاشی و کاردستی بیان کنند.
زهرا صادقی، کتابدار کتابخانه فردوسی شهر علویجه درباره برگزاری این کلاسها میگوید: «کلاس نقاشی، کاردستی و قصهگویی همزمان با فرارسیدن فصل تابستان، از ابتدای خرداد ماه برای گروه سنی ۵ تا ۹ سال به صورت یک روز در هفته راهاندازی شد که در فاصله کمی از آغاز، به دلیل استقبال خانواده و افزایش مشارکت بچهها، برگزاری کلاسها در ۲ گروه مجزا، در روزهای یکشنبه و سهشنبه هر هفته ادامه یافت.»
طبیعتا حضور یک کتابخانه فعال در منطقهای محروم از امکانات فرهنگی، علاقهمندان به کتاب و فعالیتهای فرهنگی را به خود فرامیخواند. اما فعالیتهای خلاقانه کودکان که با هدایت این کتابدار کتابخانه در این کلاسها صورت میگرفت، باعث شد تا آوازه این کلاسها سینه به سینه و گوش به گوش بین والدین کودکان و حتی معلمان مدارس این منطقه برسد و استقبال از این کلاسها افزایش یابد.
صادقی میگوید: «برخی از خانوادههای این منطقه توانایی مالی تهیه وسایل مورد نیاز این کلاس را نداشتند، به همین دلیل تصمیم گرفتیم که این کلاسها را به صورت رایگان برگزار کنیم. حتی تلاش کردیم بسیاری از مواد و وسایل مورد نیاز را خودمان تهیه کنیم و از کاغذهای باطله و استفاده شده و حتی کوچکترین تکههای مقواها و سایر مواد بازیافتی برای نقاشی و کاردستیهای بچهها استفاده کنیم که همین موضوع با ارائه آثاری خلاقانه، در استقبال از این کلاسها بسیار موثر بوده است.»
کاغذها، روزنامهها و مجلات تاریخ گذشته، دربهای بطریهای پلاستکی، قوطیهای کنسرو و سایر مواد غیر قابل استفاده و دور ریختنی در این کلاس مهمترین ابزار کارهای خلاقانه بچهها هستند، گویا نقاشی کشیدن روی این کاغذها و درست کردن کاردستی با این موارد بازیافتی لذت دیگری دارد.
کتابدار کتابخانه فردوسی پرورش خلاقیت را مهمترین ویژگی این کلاسها میداند و میگوید: «معمولا من در ابتدای این کلاسها از کتابهای موجود در کتابخانه، قصهای را برای بچهها تعریف میکنم. سپس بر روی این کاغذها یک نقاشی را به صورت ناقص میکشم و بچهها با توجه به داستان قصه و با استفاده از وسایل و موارد بازیافتی، این نقاشی را کامل میکنند و یا بر اساس آن قصه یک کاردستی خلاقانه درست میکنند که آثار خلق شده در این کلاسها برای هر مخاطبی بسیار جالب توجه هستند.»
صادقی ادامه میدهد: «برنامهریزی ما برای برگزاری این کلاسها در فصل تابستان بود که از ابتدای خرداد ماه کار خود را آغاز کرد و در نهایت در روز ۲۹ شهریور، با برپایی نمایشگاهی از آثار تولید شده در این کلاسها به پایان میرسد. در این نمایشگاه که با همکاری کتابخانه حسینیه صدیقهالزهرا روستای حسین آباد برگزار خواهد شد، برنامههای ویژهای مانند برگزاری مسابقه مادر و کودک نیز به اجرا در میآید. البته با توجه به استقبال و علاقه کودکان در صدد فراهم کردن زمینهای برای ادامه برگزاری این کلاسها بعد از فصل تابستان خواهیم بود.»