به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی قم، چهارمین مجمع عمومی کتابخانههای تخصصی استان قم (مکتا) با حضور آیتالله علوی بروجردی، تولیت مسجد و کتابخانه آیتالله بروجردی؛ اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ حجتالاسلاموالمسلمین امیرعطاالله جباری، مدیرکل کتابخانههای عمومی قم؛ مهدی محمدی شجاعی، دبیر مکتا؛ مهدی محمدی، رئیس انجمن کتابداری استان قم؛ غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی و جمعی از اساتید علم اطلاعات و دانش شناسی در سالن همایشهای کتابخانه آیتالله بروجردی برگزار شد.
در آغاز این نشست، آیتالله علوی بروجردی با تأکید بر ضرورت همکاری کتابخانههای عمومی و تخصصی و سازمانها و نهادهای فرهنگی و اجرایی گفت: فعالیت کتابخانههای تخصصی باید برمبنای گسترش فرهنگ مطالعهای هدفمند و سهولت دسترسی به منابع کتابخانهای و توسعه علم و دانش باشد.
تولیت مسجد و کتابخانه آیتالله بروجردی اظهار کرد: الگوبرداری از کشورهای پیشرفته در ارائه تسهیلات به پژوهشگران، اهتمام ویژه به حفاظت و گردآوری اسناد، توجه مسئولان به ظرفیتهای استان قم و ایجاد نمایندگی کتابخانه ملی در این استان از برنامههایی است که توجه به آن، رشد، شکوفایی و پویایی کتابخانههای تخصصی را درپی خواهد داشت.
آیتالله علوی بروجردی با اشاره به اهمیت استفاده صحیح از امکانات و پتانسیلهای کشور در گسترش افقهای فرهنگی، افزود: استان قم از ظرفیت بالایی برای گسترش فرهنگ غنی اسلامی- ایرانی برخوردار است و ازاینرو الگوی مناسبی برای دیگر نقاط کشورمان بهشمار میآید.
در ادامه، اعظم بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به بیانات آیتالله علوی بروجردی، بر ضرورت سازماندهی اسناد علمی و تاریخی و سهولت دسترسی به آن تأکید کرد و گفت: رشد کتابخوانی و کتابخانهها، نیازمند مسئولیتپذیری در حوزه نشر و توسعه کتاب است و به تلاش همگانی با روحیه جهادی در حفظ این مجموعه ارزشمند و گرانبها، وابسته است.
وی گفت: حفظ و نگهداری منابع مکتوب و تخصصی در مخزن کتابخانهها، هنر بزرگی نیست، بلکه لازم است با اطلاعرسانی درباره این منابع و نشر آن، امکان دسترسی مردم بهویژه پژوهشگران، نخبگان و دیگر اصحاب علم و اندیشه از این گنجینههای سودبخش، فراهم شود.
بروجردی ادامه داد: کتابخانه ملی نیز در راستای تحقق این امر، دایره ارتباطات خود را در سطوح ملی و جهانی گسترش میدهد تا بتواند بستر مناسبی برای همکاری اثربخش فراهم کند و از دانستهها و تجربیات علمی دیگران بهرهمند شود.
وی گفت: این موضوع در قالب فعالیتهای انجمن کتابداران، شورای اسناد، شورای کتاب، ایفلا و نشست اکو پیگیری میشود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی تصریح کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آمادگی خود را برای تعامل با مراکز فرهنگی بینالمللی مانند یونسکو و واحد فرهنگی اکو اعلام میکند تا امکان دسترسی به منابع در قالب «خرید» یا «دسترسی به نسخه دیجیتال» بر اساس عقد تفاهمنامهای فراهم شود.
در بخش دیگر این نشست حجتالاسلاموالمسلمین جباری مدیرکل کتابخانههای عمومی قم با اشاره به فعالیت ۳ کتابخانه نهادی ویژه بانوان در قم، گفت: درحالحاضر ۲۳ کتابخانه عمومی نهادی در استان فعالیت میکنند که نسبت به جمعیت قم، کافی نیست و انشاالله بتوانیم با تلاش و پیگیریهای لازم این کمبود را جبران کنیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی قم با اشاره به فعالیت بخش تولید کتابهای بریل این اداره کل افزود: خوشبختانه در دو سال اخیر، شاهد رویدادهای مسرتبخشی در استان بودیم که تبدیل قم به قطب تولیدکننده کتابهای بریل در سراسر کشور بخشی از آن اتفاقات است.
حجتالاسلاموالمسلمین جباری ادامه داد: در این مدت ۸ محموله، شامل ۸ هزار جلد کتاب برای بخشهای نابینایان سراسر کشور، ارسالشده است که تولید، چاپ و نشر آن برعهده اداره کل کتابخانههای استان، بوده است.
وی با اشاره به خدمات پستی کتابخانههای قم به بیش از ۱۵۰ عضو نابینا، تصریح کرد: کتابخانههای عمومی استان قم به سبب ارائه خدمات به مخاطبانی از سراسر کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا با ارائه منابع موردنظر به مراجعهکنندگان غیربومی، نیازهای مطالعاتی طیف وسیعی از جامعه را رفع میکند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی قم، ضمن قدردانی از دبیر مکتا و رئیس کتابخانه آیتالله بروجردی، گفت: با تشکیل مجمع کتابخانههای تخصصی قم تعامل خوبی بین مکتا و اداره کل کتابخانههای عمومی در حال شکلگیری است و امیدواریم تفاهمنامهای در راستای اهداف مشترک این دو مرکز منعقد شود.
وی افزود: فعالیتهای کتابخانههای عمومی و مکتا، ماهیتی نزدیک به هم داشته و در تکمیل یکدیگر قرار دارند و امیدواریم این ارتباط به شکلی گستردهتر تداوم یابد.
در ادامه، محمدی شجاعی مدیر کتابخانه دانشگاه ادیان و مذاهب و دبیر مجمع، با بررسی و تبیین اهداف و برنامههای کتابخانههای تخصصی استان قم و ارائه گزارشی از فعالیتهای یک سال اخیر مکتا گفت: برگزاری همایش کتابخانههای تخصصی استان قم در ۲۳ آذرماه و تدوین چشمانداز مکتا از موضوعات مهمی است که در این نشست، موردبررسی قرار میگیرد.