یکشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۸

سفرهای جهادی یک کتابدار برای ترویج کتابخوانی؛

کتابخانه عمومی حاج عبدالله والی و ادامه جهاد در بشاگرد

كتابخانه عمومي حاج عبدالله والي

امروزه روستاهای دور دست در شهرستان بشاگرد به برکت احداث کتابخانه حاج عبدالله والی در روستای خمینی شهر و فعالیت‌های جهادی کتابدار این کتابخانه، پیوند بیشتری با کتاب و کتابخوانی دارند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در بخش‌هایی از کتاب «تا خمینی شهر» که به زندگی مجاهدانه حاج عبدالله والی پرداخته، آمده: به داد بشاگرد برسید؛ باید برای شیعیان بشاگرد کاری کرد. این جملات را حضرت امام، وقتی که از احوال بشاگردیان مطلع شده بودند، فرمودند. دیگر جای فکر و مقایسه نمانده بود. حاج عبدالله اگر فقط همین را می‌شنید که امام از وضع بشاگرد ناراحت شده‌اند، حاضر بود هر چه دارد بدهد تا حزن امامش را به لبخندی آرام کند.»

این گونه شد که حاج عبدالله والی، این بزرگ‌مرد جهاد، از سال شصت و یک به عنوان مسئول کمیته امداد و نماینده امام خمینی(ره) وارد بشاگرد شد و طی ۲۳ سال حضورش در این منطقه، با اجرای طرح‌های گسترده عمرانی، مردم محروم بشاگرد را از فقرهای مختلف نجات داد و چهره این منطقه را به کلی دگرگون کرد.

پاسداشتی از خدمات حاج عبدالله والی

نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سال جاری به منظور دسترسی مردم محروم بشاگرد به خدمات کتابخانه ای و گرامیداشت یاد او و به پاس خدمات ارزشمند این مدیر جهادی، کتابخانه عمومی حاج عبدالله والی را در روستای خمینی‌شهر شهرستان بشاگرد راه اندازی کرد. این کتابخانه که در مهر ماه سال جاری با اعتباری بالغ بر ۱ میلیارد و ۵۶۰ میلیون ریال و با زیربنای ۱۹۰ متر مربع در زمینی به مساحت ۶۰۲ متر مربع افتتاح شد، کمک شایانی به تأمین نیازهای مطالعاتی دانش‌آموزان، دانشجویان و طلبه‌های حوزه علمیه این منطقه کرده است.

فهد داستانی، کتابدار کتابخانه عمومی حاج عبدالله والی، با اشاره به عضویت یک هزار و ۳۰۰ نفر در این کتابخانه می‌گوید: پیش از افتتاح این کتابخانه، دانش‌آموزان و سایر علاقه‌مندان مطالعه مجبور بودند در ساعات بعد از تدریس در کلاس‌های درس و یا در کوه‌های اطراف که در آنجا سکوت مطلق حاکم است به مطالعه بپردازند که خوشبختانه بعد از افتتاح کتابخانه حاج عبدالله والی، توانستیم این عزیزان را به آغوش کتابخانه بیاوریم.

داستانی ادامه داد: با اینکه اعضای کتابخانه در روستای خمینی شهر به ۱۰۰ نفر می‌رسد، اما بیشترین اعضای کتابخانه حاج عبدالله والی را مردم روستاهای اطراف تشکیل می‌دهند؛ اکثر این اعضا کودکان، دانش‌آموزان مقطع راهنمایی و پیش دانشگاهی و همچنین طلاب حوزه علمیه هستند که جمعا به حدود یک هزار و ۳۰۰ نفر می‌رسند.

سفرهای جهادی به روستاهای دورافتاده

وی درباره نحوه اطلاع و عضویت اهالی روستاهای اطراف در این کتابخانه می‌گوید: یکی از برنامه‌های ما در این کتابخانه، مراجعه مستمر هفتگی به روستاهای صعب‌العبور اطراف است که طی این مراجعات، ضمن برگزاری جلسات با مدیران مدارس این روستاها و ارائه کتاب به مدارس، طرح‌هایی را برای تشویق هرچه بیشتر دانش‌آموزان به کتاب و کتابخوانی اجرا می‌کنیم که برگزاری ماهانه نشست کتابخوان در این روستاها یکی از برنامه‌های مستمر ما است. همین موضوع باعث شد تا دانش آموزان به همراه خانواده‌های خود از این روستاهای دور دست، به این کتابخانه مراجعه کنند.

این کتابدار درباره وضعیت و امکانات فرهنگی در روستاهای اطراف می‌گوید: به عنوان مثال به تازگی از مدرسه روستای گازونبَز در بخش گافر و پاموند شهرستان بشاگرد بازدید داشتیم؛ روستایی که با طی جاده‌ای صعب‌العبور، کیلومترها از روستای خمینی شهر فاصله داشت. در مدرسه این روستا ۸۰ دانش آموز در کمترین امکانات فرهنگی، تحصیلی، رفاهی و تنها توسط یک معلم تحت تعلیم و آموزش بودند. در آنجا برنامه‌هایی چون اهدای کتاب، قصه‌گویی و مسابقه نقاشی را اجرا کردم و قرار شد تا هر ماه کتاب‌های جدید را برای بچه های این روستا بیاورم که این موضوع با استقبال شدید دانش‌آموزان و همچنین معلم این مدرسه همراه بود. اقدامی که در سایر روستاهای اطراف نیز انجام می‌شود.

یکی از ویژگی‌های بارز کتابخانه عمومی حاج عبدالله والی، ارتباط نزدیک و مستمر با مدارس و حوزه علمیه این منطقه است؛ به گفته کتابدار این کتابخانه این ارتباط تا حدی نزدیک است که حتی برخی از کلاس‌های مدرسه مجار نیز در این کتابخانه تشکیل می‌شود و معلمان از منابع کتابخانه برای کلاس‌های درس خود نیز بهره می‌برند. همچنین در کنار استفاده طلاب حوزه علمیه بشاگرد از منابع و فضای مطالعاتی این کتابخانه، برخی از استادان این حوزه، اقدام به برگزاری کلاس‌های پرورش خلاقیت برای اعضای کودک و نوجوان این کتابخانه می‌کنند.

تلاش برای ادامه جهاد فرهنگی در بشاگرد

فهد داستانی در باره سایر فعالیت‌های صورت گرفته در کتابخانه عمومی حاج عبدالله والی می‌گوید: این کتابخانه پس از افتتاح در مهرماه، به دلیل استقبال گسترده مردم منطقه، بلا فاصله فعالیت‌های خود برای هفته کتاب در آبان ماه را آغاز کرد. کلاس‌های پرورش خلاقیت، خطاطی، نقاشی، قصه‌گویی، نشست کتابخوان و مسابقان مختلفی با محوریت کتاب همچون مسابقه روزنامه دیواری بر اساس محتوای کتاب، از جمله برنامه‌هایی بودند که در این کتابخانه اجرا شدند. همچنین سفرهای جهادی به روستاهای اطراف به منظور اهدای کتاب و ترویج کتابخوانی از دیگر برنامه‌های ما در ایام هفته کتاب بود که این اقدام با همکاری مدارس و حوزه علمیه بشاگرد و همچنین موسسه جهادی صهبا همچنان ادامه دارد.

وی محدودیت‌ها و کمبود امکانات در روستای خمینی شهر را مانع از ادامه فعالیت‌های کتابخانه نمی‌داند و می‌گوید: سعی می‌کنیم روحیه جهادی حاج عبدالله والی که نامش بر این کتابخانه عمومی نقش بسته، در حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی در این کتابخانه ادامه دهیم. به عنوان مثال کتاب «آمادگی در برابر زلزله» یکی از کتاب‌های معرفی شده در طرح کتابخوان ماه در کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور بود و از آنجا که این کتاب را در کتابخانه نداشتیم، از معلمان پرورشی مدرسه مجاور کتابخانه دعوت کردیم تا اطلاعات خود را درباره زلزله به اعضای کتابخانه حاج عبدالله والی آموزش دهند که این کارگاه با برگزاری یک مانور زلزله بسیار مورد توجه اعضا قرار گرفت و به این صورت سعی کردیم از برنامه‌های کتابخوان ماه عقب نمانیم.