سه‌شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۹

به همت کتابخانه عمومی علامه دهخدای شهرری انجام شد؛

نقد و بررسی کتاب «زن امروز، مرد دیروز»

کراپ‌شده - نقد و بررس کتاب «زن امروز، مرد دیروز» در شهر ری

کتاب «زن امروز، مرد دیروز» نوشته اصغر کیهان نیا با حضور نویسنده اثر در کتابخانه علامه دهخدای شهرری نقد و بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی تهران، نشست نقد و بررسی کتاب «زن امروز، مرد دیروز» با حضور اصغر کیهان نیا، نویسنده اثر؛ سید مسعود راد، منتقد و جمعی از علاقه‌مندان کتاب و کتابخوانی در کتابخانه عمومی علامه دهخدا شهرستان ری برگزار شد.

کیهان نیا در این نشست با اشاره به اهمیت گفت‌وگوی سالم در رابطه زناشویی گفت: دو سال طول می‌کشد تا حرف زدن بیاموزیم و ۳۰ سال طول می‌کشد که چگونه حرف زدن را یاد بگیریم؛ یعنی چگونه یک گفتگوی مخرب را تبدیل به گفتگوی سازنده کنیم.

این مشاور خانواده افزود: هنگام بروز اختلافات، آشتی میان زوجین باید زیربنایی و ریشه‌ای باشد، نه با پادرمیانی و کدخدا منشی و به خاطر بچه‌ها؛ زیرا این‌گونه آشتی‌ها شکننده است. در کشورهای پیشرفته زوجین برای رفع اختلافات بین ۱ تا ۳ سال در جلسات مشاور شرکت می‌کنند، ولی در کشور ما به دلیل زیاد بودن هزینه مشاوره، این خدمات را در قالب لوح فشرده ارائه می‌کنیم.

نویسنده کتاب «زن امروز، مرد دیروز» درباره این کتاب گفت: بیشتر کتاب‌هایی که در حوزه اختلاف زوج‌ها نوشته می‌شود یا اقتباسی از کتاب‌های خارجی و یا نتیجه جمع‌آوری مطالب از منابع دیگر است؛ درحالی‌که من در نوشتن این کتاب از روش case study استفاده کرده‌ام؛ یعنی تجربه افرادی را که در این سال‌ها جهت مشاوره به من مراجعه کرده‌اند؛ با تغییر نام در کتاب آورده‌ام. این تجربیات مطابق بافرهنگ جامعه ما تدوین شده است.

این نویسنده در مورد نام کتاب «زن امروز، مرد دیروز» گفت: مردان برخلاف زنان، از نام این کتاب خوششان نمی‌آید؛ زیرا مردان در این عنوان، دیروزی نامیده شده‌اند. در جامعه ما بیشتر مردها همچنان مردسالار هستند درحالی‌که زنان امروزی در قالب دکتر، پرستار، دبیر، وکیل، مهندس و... در جامعه فعالیت می‌کنند. آگاهی زنان در دوره اخیر، گسترش‌یافته و حتی زنان خانه‌دار هم مطالعه می‌کنند، فیلم می‌بینند و برنامه‌های رادیویی را می‌شنوند. در برابر چنین زنانی اگر مردان همچنان، دیروزی عمل کنند، اختلاف پیش می‌آید، زیرا زنان می‌خواهند از حقوق خود استفاده کنند درحالی‌که مردان مخالف آن هستند.

این حقوقدان ادامه داد: زن درگذشته به دلیل توانایی فرزندآوری، مقدس بود و رئیس محسوب می‌شد (مادر سالاری). مردان فقط شکار می‌کردند ولی زنان خانه را اداره می‌کردند.

کیهان نیا ادامه داد: توصیه من به زنان این است که برای احقاق حقوق خود، شایستگی‌های خود را تقویت کنند و حقوق خود را بشناسند؛ برای تحقق این هدف، باید سه کار عمده انجام دهند؛ اول اینکه به مدرک تحصیلی مجهز شوند که پول‌ساز باشد یا فنی بیاموزند تا از آن کسب درآمد کنند؛ دوم اینکه میزان آگاهی خود را بالا ببرند، کتاب‌های روان شناسی بخوانند و به‌جای تماشای تلویزیون و فیلم‌های ترکی که جامعه ما را خراب می‌کند و فساد را افزایش می‌دهد، مطالعه کنند و سوم اینکه اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهند.

به گفته وی اختلافات میان زن و شوهرها در سال‌های اخیر افزایش‌یافته است، زیرا با ارتقاء سطح دانش، میزان انتظارات و توقعات هم بالا رفته است و میزان طلاق نیز افزایش یافته است که کودکان آسیبی جدی وارد می‌کند.

کیهان نیا با انتقاد از عبارت «در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست» گفت: ازدواج باید با بلوغ فیزیکی، فکری، اجتماعی و مسئولیت‌پذیری، همچنین آمادگی برای پدر و مادر شدن و امکان ایجاد روابط فامیلی انجام شود. ازدواج امری مهم است که باید آسان و بهنگام صورت گیرد، این بهنگام بودن بر اساس فرهنگ خانواده و عرف جامعه تعیین می‌شود.

در ادامه سید مسعود راد، منتقد این جلسه با اشاره به‌ضرورت رشد آگاهی در زمینه ازدواج گفت: در ایران با خلأ بزرگی در زمینه تولید کتاب‌های ایرانی، اسلامی و علمی در این حوزه مواجه هستیم و لازم است آگاهی جامعه را در این مورد بالا ببریم. این آگاهی‌ها قبل از ازدواج با چند جلسه مشاوره، قابل‌انتقال است.

راد، افزود: کتاب دارای رویکرد زبانی ساده‌ای است و مطالب آن با شیوه‌ای مناسب برای مخاطب جامعه ما نوشته‌شده است؛ مصاحبه‌های بخش انتهایی کتاب با افراد موفق در زندگی زناشویی، مبحث جالبی است که می‌تواند ادامه پیدا کند.

او با انتقاد از کلمه «موفق» در توصیف خانواده‌ها گفت: موفقیت نشان‌دهنده رسیدن به یک هدف است؛ ممکن است خانواده موفق باشد ولی خوشبخت نباشد. سعادت به رابطه ما با خدا مربوط می‌شود و احساس خوشبختی و موفقیت را نیز در برمی‌گیرد.

این منتقد، ادامه داد: کسی که می‌خواهد ازدواج کند باید به دنبال سعادت باشد و مقدمه آن را فراهم آورد؛ زندگی باید با آگاهی و انتخاب درست آغاز شود و با افزایش آگاهی، دانش و مهارت بر کیفیت آن افزوده شود.

راد با انتقاد از نام بازاری این کتاب گفت: نام کتاب چنین القا می‌کند که تنها، زن‌های ایران، امروزی هستند که ادعای صحیحی نیست؛ چراکه برای اثبات یک ادعا باید دلایلی آماری وجود داشته باشد.

این مشاور در ادامه با اشاره به دوره‌های انقلاب کشاورزی، صنعتی و الکترونیک در دنیا گفت: تمدن جدید با انقلاب کشاورزی آغاز شد، در این دوره، زن‌ها و مردها، کارگر بودند و بدون ارزش‌گذاری با یکدیگر همکاری می‌کردند. در عصر صنعت، پس از اهمیت یافتن بحث سود و درآمد در جامعه از کارگران زن ارزان‌قیمت بیشتر استفاده شد و زنان را با شعار برابری با مردان از خانه‌ها بیرون کشید.

وی با اشاره به‌ضرورت تغییر دیدگاه افراد به زندگی متناسب با ویژگی‌های عصر الکترونیک گفت: برخی جوامع به‌سرعت با انقلاب الکترونیکی همراه شدند و برخی آرام آرام به این فضا وارد شدند؛ جامعه ما نیز کم‌کم به این فضا وارد می‌شود.

وی  در بخش دیگری از این نشست گفت: گفت‌وگو نخستین محور سلامت در خانواده است؛ بسیاری از مسائلی که در این کتاب ذکرشده با گفتگو حل می‌شود. گفتگو بهترین نعمت خداست و هر خانواده‌ای در مقاطع مشخص باید از این امکان برای رفع مشکلات و رسیدن به تفاهم، استفاده کند.

راد، گفت: ما در ایرانی با تفکر اسلامی زندگی می‌کنیم، اگر همه ما مسلمانان خوبی باشیم ولی بلد نباشیم با یکدیگر گفتگو کنیم و به یک اشتراک منطقی برسیم، نمی‌توانیم درست عمل کنیم.

وی ادامه داد: در گفت‌وگوهای خانوادگی به دنبال عیب‌جویی نباشید، بلکه با انتقال صحیح احساسات به درک مشترک برسید.

این منتقد با اشاره به نقش مخرب ابزاری مانند شبکه‌های ماهواره‌ای در دور شدن اعضای خانواده از خود و محورهای ایرانی، اسلامی گفت:

 قرآن و روایت‌های معصومین (ع)، منبع بسیاری از افکار نجات‌بخش و راهکارهای صحیح است، اگر جوانی به اعتقادات اصیل اسلامی مجهز باشد در مواقع حساس می‌تواند به آن رجوع کند.

طرح سؤالاتی از جانب شرکت‌کنندگان و ارائه پاسخ توسط نویسنده و منتقد کتاب، بخش دیگری از این نشست بود.

گفتنی است در پایان این نشست با اهدای لوح سپاس به اصغر کیهان نیا و سید مسعود راد از نویسنده و منتقد کتاب «زن امروز، مرد دیروز» تقدیر شد.