به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، هفتمین جشنواره منطقهای قصهگویی نهاد در آذربایجان غربی دوشنبه ۶ اسفند ماه با حضور محمد سرشار، مدیر شبکه پویا و نهال صدا و سیما؛ مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی؛ هادی آشتیانی، مدیرکل امور فرهنگی، مدیران استانی، کتابداران و کودکان و نوجوانان علاقه مند به کتاب و کتابخوانی برگزار شد.
در این مراسم محمد سرشار، مدیر شبکه کودک ضمن تبریک ایام ولادت حضرت فاطمه (س) گفت: از نهاد کتابخانههای عمومی کشور و به طور خاص اداره کل کتابخانههای عمومی استان آذربایجان غربی برای تلاشهایی که برای برگزاری این جشنواره در حوزه قصهگویی کودکان و نوجوانان داشتهاند، تشکر میکنم.
وی افزود: همه ما این تجربه را داشتهایم که فرزندانمان بسیار تلویزیون نگاه کنند که البته چیز خوبی نیست؛ اتفاق مهمی که در کانالهای «پویا» و «نهال» در حال پیگیری است، این است که بچهها کمتر تلویزیون نگاه کنند. برای این کار باید آنها را تشویق کنیم تا به کارهای جذاب دیگری مانند کشیدن نقاشی، بازیهایی که میتوانند در خانه با والدین انجام دهند، بازیهای سنتی که میتوانند با همسالان در بیرون از محیط خانه داشته باشند، مهارتهای نجاری، تعمیر وسایل منزل، آشپزی کردن و کتابخوانی روی آورند.
سرشار ادامه داد: بر این اساس برنامههایی چون «نقاشی نقاشی»، «من هنرمندم»، «کارآگاه نجار»، «خوشمزه» و «همبازی» طراحی و اجرا شد که بچهها به تماشای کمتر تلویزیون تشویق شوند و بیشتر به سمت فعالیتهایی بر اساس معاشرت در خانواده هدایت شوند.
مدیر شبکه کودک با اشاره به برنامههای پیشبینی شده در این شبکه با محوریت کتاب، گفت: دو برنامه «شهر قصه» و «من میخونم تو گوش کن» با موضوع کتاب است که طی آن هر روز یک کتاب برای بچهها معرفی میشود. امیدواریم انشاالله برای سال آینده با ایجاد ارتباطی موثر با نهاد کتابخانهها، کودکان را با محیط کتابخانهها آشنا کنیم، تا بر این اساس کودکان بدانند نزدیکترین کتابخانه به محل زندگی آنها کجا است.
وی افزود: برنامه «کتابگرد» نیز از برنامههای در حال ساخت در این شبکه است که با شکل و شمایلی مانند مسابقه محله که در گذشته از شبکه دو سیما پخش میشد، البته با ساختاری جدید با محوریت کتابخانههای عمومی و مشارکت اعضای این کتابخانهها تولید و پخش میشود.
سرشار در ادامه درباره حضور برگزیدگان جشنواره قصهگویی در برنامههای شبکه کودک، گفت: به برگزیدگان کشوری این جشنواره قول میدهیم که برای سال آینده آنها روی آنتن بیاوریم؛ ما اجراهای آنها را ضبط خواهیم کرد و به جای برنامههایی که قادر به تأمین محتوای لازم برای کودکان و نوجوانان نیستند، از این برگزیدگان که دارای استعداد بیشتری نسبت به خالهها و عموهای برنامههای کودک هستند، استفاده خواهیم کرد. از میان اجراهایی که امروز دیدم دو اجرا در سطح اجراهای با کیفیت تلویزیونی بود. تنها با یک سری تمرین برای شناخت محیط استودیو و شناخت دوربینها، این کار را انجام می دهیم.
مدیر شبکه کودک با اشاره به سابقه حضور خود در مجموعههای مختلفی مانند وزارت ارشاد، وزارت علوم، سازمان صدا سیما و سازمان فرهنگی هنری شهرداری، تصریح کرد: به جرأت میتوانم بگویم که تنها مجموعهای که بدنه نیروهای آن به خصوص در سطح استانها بسیار فاضل هستند، کتابداران نهاد کتابخانههای عمومی هستند. من به خاطر کتابهایم و حرفهام به شهرهای مختلف سفر کردهام، واقعا میتوانم بگویم کتابداران و سایر کارکنان نهاد از نیروهای نخبه فرهنگی شهرها و استانهای مختلف هستند.
وی تأکید کرد: برگزاری این جشنوارهها کمک میکند که استعدادهای دیگر این عزیزان نیز شکوفا شود تا سایرین نیز متوجه شوند که چه گنج بزرگی از منابع انسانی در نهاد کتابخانههای عمومی کشور وجود دارد.
سرشار با اشاره به سایر اقدامات شبکه کودک در حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: اقدام دیگری که قول میدهیم در سال آینده روی آنتن بیاوریم، اعلام بستههای جدید رسیده به کتابخانههای عمومی خواهد بود تا کودکان و نوجوانان علاقهمند با مراجعه به نزدیکترین کتابخانه محل زندگی خود بتوانند از آنها استفاده کنند. پس از مراجعه، زحمت حفظ این کودکان و نوجوانان با شما کتابداران است که قطعا با توانایی و ذوق فراوانی که در طراحی محیط کتابخانهها مشهود است، این اتفاق خواهد افتاد.
وی افزود: من با مراجعه به بخش کودک برخی از کتابخانهها از نزدیک دیدم که واقعا به اندازه ساخت دکور یک برنامه تلویزیونی برای طراحی محیط این بخش ها زحمت کشیده شده و محیطی جذاب و دیدنی برای این قشر فراهم شده است. اما از این مهمتر، برخورد و رفتار کتابداران با کودکان و نوجوانان مراجعه کننده است که میتوانند آنها را یک عمر به کتاب و کتابخوانی علاقهمند کنند. امیدوارم که تلویزیون هم بتواند از تلاشهای شما استفاده کند.
همچنین دراین مراسم مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد با تبریک ولادت حضرت زهرا(س) و تشکر از همکاران اداره کل آذربایجان غربی و اعضای هیأت داوران گفت: امیدوارم این جشنواره منشأ تحول و رویکردی نوین در برنامه های آینده کتابخانه های عمومی کشور باشد.
وی در ادامه با اشاره به سرمایه گذاری های نهاد در حوزه کودک و نوجوان گفت: برای توسعه فرهنگ کتابخوانی هیچ گریزی نیست غیر از اینکه به بحث کودکان و نوجوانان توجه کنیم. نسخه رهایی بخش کتابخانه از رکود نیز حضور این عزیزان است. امروز تمام کتابخانه های عمومی به بخش کودک و نوجوان مجهز هستند. تجهیز بخش کودک و نوجوان از اولویت های نهاد است تا کتابخانه محل امنی باشد برای سرمایه های اصلی کشور که کودکان و نوجوانان هستند.
وی افزود: برگزاری این جشنواره و هدفمند شدن فعالیت های فرهنگی و ترویجی در نهاد نیز در جهت همین اتفاق است. ما دو سرمایه اصلی در نهاد داریم یکی مخاطبان و دوم کتابداران که بدون این دو عنصر اداره نهاد غیر ممکن است. کتابداران نهاد دوره های قصه گویی را گذراندند، با توجه به توان و انگیزه به رقابت استانی و سپس منطقه ای پرداختند و در ادامه در رقابت ملی شرکت خواهند کرد. ارزیابی ما تا اینجای کار این است که نهاد ظرفیت خوب و قابل توجهی از این نظر داشته که تا کنون مغفول مانده بود و این اتفاق آغاز مسیر قصه گویی در نهاد است.
رمضانی تصریح کرد: ما قائل به این هستیم که کتابداران باید توانایی قصه گویی داشته باشند. قصه گویی مختص کودکان نیست و شئون قابل ترویجی دیگری نیز دارد که با کمترین هزینه می توان بیشترین برداشت را در حوزه کتاب و کتابخوانی داشته باشیم.
وی تأکید کرد: استفاده از ظرفیت رسانه و ترویج این موضوع به وسیله شبکه های تلویزیونی و شبکه های مجازی یکی از راهبردهای اساسی نهاد است و به زودی با توافق های صورت گرفته بستر استفاده از ظرفیت رسانه ها در اختیار این موضوع قرار خواهد گرفت.
رمضانی در پایان گفت: بستر رقابت در این جشنواره بستر ایجاد انگیزه است. آنچه از این فضا باقی خواهد ماند مودت و دوستی است که امیدوارم در دور بعد تعداد قابل توجه دیگری از کتابداران به این جمع افزوده شوند و روزی را شاهد باشیم که کتابداران نهاد شاخص قصه گویی در کشور باشند.
ارسال نظر