به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، پنجشنبه ۲۳ آبان ماه به میزبانی استان یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران در سال ۱۳۹۸ و با حضور دکتر سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس هیئت امنای کتابخانههای عمومی کشور؛ دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضو هیئت امنای کتابخانههای عمومی کشور؛ دکتر محمدعلی طالبی استاندار یزد؛ احمد ترحمی معاون سیاسی امنیتی استاندار یزد؛ همایون امیرزاده رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ نیکنام حسینی پور مدیرعامل خانه کتاب و دبیر بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، علی غیاثی مدیرکل دفتر هماهنگی امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ مجید جوادیانزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد؛ جمالالدین عزیزی شهردار یزد؛ سیدمحمد رستگاری فرماندار یزد؛ فخرالسادات خامسی هامانه مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد؛ محمدصادق طهماسبی مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری یزد؛ عباسعلی دانافر مدیرکل آموزش و پرورش یزد؛ کمال دهقانی فیروزآبادی رئیس مجمع نمایندگان استان یزد؛ علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور؛ دکتر مهری پریرخ عضو هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور؛ دکتر فاطمه فهیم نیا عضو هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور؛ معاونین و مدیران نهاد؛ کتابداران برگزیده و منتخب سراسر کشور؛ مسئولان فرهنگی کشور و مسئولان استانی یزد، برگزار شد.
کتابداران، ایستادگان در صف اول تمدنسازی هستند
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار طی سخنانی گفت: برای بنده بسیار جای خوشحالی دارد، در روزی که به نام کتاب، کتابخوانی و کتابدار مزین است در شهر یزد حضور دارم و به سهم خودم از همه دست اندرکاران این اتفاق خوب تشکر می کنم. هم از مسئولان در نهاد کتابخانه های عمومی کشور و هم مسئولان استانی به خصوص استاندار محترم و شهردار محترم یزد.
وی ضمن تبریک به مناسبت میلاد حضرت محمد(ص) و امام صادق(ع) و ایام هفته وحدت گفت: بعثت اتفاق بزرگی در حیات معنوی انسان است. اگر انفجار بزرگ، شروع حیات مادی انسان بود، بعثت به معنای انفجار و رستاخیز بزرگ در حیات معنوی انسان محسوب می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ظهور پیامبر اعظم و مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله را رستاخیز اعظم دانست و گفت: حضرت محمد(ص) پیامبری است که خداوند بر چیزی منت نگذاشت، اما بر حضور و وجود او بر بشر منت گذاشت. تفاوت این رستاخیز با رستاخیز و انفجار های بزرگ پیش از آن این بود که پیامبران دیگر، حتی صاحبان شرایع، میآمدند و در ادامه نبوت و رسالت، کتابی هم با خود به همراه می آوردند؛ مانند حضرت موسی و عیسی. اما پیامبر اعظم ما که رستاخیز اعظم انسانی را رقم زد با کتاب آمد و این نقطه مزیت و تمایز او با سایر پیامبران پیش از خود بود.
صالحی تصریح کرد: همانطور که در مناسبت های متفاوت نیز عنوان کردهام، برداشت من این است که جوهر تمدن اسلامی، جوهر کتاب و کتابخانه ای است. اگر ما بخواهیم نقاط آغاز و گسترش تمدن های مختلف را با هم مقایسه کنیم، تفاوت تمدن اسلامی با تمدن های پیشین و معاصر این است که تمدن اسلامی از دل کتاب متولد شد، با کتاب حرکت کرد، با گسترش کتاب و کتابخانه ها بال و پر پیدا کرد و به یک دوره طلایی تمدنی رسید. بر این اساس نوسازی تمدنی هم جز از این مسیر، میسر نیست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کتابداران را ایستادگان در صف اول تمدنسازی دانست و گفت: امروز تغییرات قابل توجهی را در فضای زندگی معاصر میبینیم؛ تغییرات سریعی که در حوزه فناوریهای اطلاعاتی، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی، ربات ها و غیره باعث رقم خوردن اتفاقاتی در زندگی ما خواهند شد. در نظام دسترسی به اطلاعات تغییرات قابل توجهی در حال اتفاق است؛ هم افزایش حجم اطلاعات و هم گسترش دسترسی به اطلاعات و بیرون رفتن از مرزهای فیزیکی و اتفاقات دیگر.
وی ادامه داد: همچنین در حوزه های اجتماعی اتفاقات قابل توجهی در حال رخ دادن است. محل های سوم غیر از خانه و محل کار قالب های جدیدی پیدا می کنند و طبعاً مکان هایی مانند مدرسه و کتابخانه و از این قبیل اماکن بازسازی و نوسازی های گسترده ای خواهند یافت.
صالحی با اشاره به رویکرد جدید نهاد در اداره کتابخانههای عمومی گفت: خوشبختانه نهاد کتابخانه های عمومی این نگاه را آغاز کرده است و اخیراً در جلسهای که به مناسبت ارائه یک پژوهش در حوزه آینده نگاری کتابخانه های عمومی حضور داشتم به این موضوع و دغدغه پرداخته شد که در آینده کتابخانه های عمومی چه سرنوشتی خواهند داشت و اینکه ما باید خودمان را متناسب با تغییرات امروز و آینده هماهنگ تر و همراه تر کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: طبیعی است که اگر نهادهای اجتماعی خود را با تغییرات اجتماعی همراه و همگام نکنند و عقب بمانند، جبر تاریخی آنها را بیشتر به عقب خواهد راند. ما باید با این تغییرات رابطه برقرار کنیم اتفاقی که طی سه سال اخیر در مراوده با مسئولان نهاد کتابخانه های عمومی بارها به عنوان یک دغدغه مطرح و بررسی می شد. نگاه اولیه و نگاه ما در این حرکت این است که به نظر میآید کتابخانه ها در دهه های آینده باید به باشگاه های فرهنگی و اجتماعی چندمنظوره با محوریت کتاب تبدیل شوند. این موضوع می تواند چشم انداز اتفاقاتی مبتنی بر تغییرات در جریان باشد.
وی در ادامه به بیان نکاتی درباره این چشم انداز پرداخت و گفت: در این رویکرد دارایی کتابخانه ها دیگر داده ها و اطلاعات ایستا نیستند. در گذشته وقتی وارد کتابخانه میشدیم سوال اول این بود که چقدر کتاب در مخزن این کتابخانه وجود دارد؛ اما با تغییرات جاری، داده های سیال به جای اطلاعات ایستا خواهند نشست. دادههای سیالی که دیگر محدود به مخزن های کتابخانه نیست و بایستی با این نگاه به دارایی کتابخانه نگاه کرد.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع کتابخانه و مراجعه کننده به کتابخانه پرداخت و گفت: در کتابخانه های کلاسیک مراجعه کننده به کتابخانه برای کسب دانش و آگاهی به این مکان مراجعه میکرد. اما امروز با توجه به تغییرات جدید و چشم اندازی که در دهه های آینده پیش رو داریم اگر می خواهیم کتابخانه ها همچنان پابرجا بمانند مراجعه کننده باید به دنبال خلق دانش باشد و با این نگاه کتابخانه ها می توانند در آینده همچنان پابرجا بمانند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: باید بتوانیم مسائلی که مراجعهکننده دارد و یا مسائلی که ما کتابداران برای او می آفرینیم به خلق دانش منجر شود و جایگزینی خلق دانش به جای کسب دانش فضای کتابخانه ها را پر کند. همچنین هدف کتابخانهها اجتماعی شدن و اجتماعی سازی بر مبنای کتاب شود که این دو هدف میتواند هدف گذاری جدی مراجعه کنندگان به کتابخانه ها باشد.
صالحی با بیان این نکته دیگری در این زمینه گفت: در نگاه کلاسیک سازمان کتابخانهها و کتابداران مالک کتابخانه و خدمات بودند به این معنی که سرمایه ای به عنوان سرمایه زیرساختی فضا، مکان کتاب و همچنین خدمات و غیره داشتیم که سازمان کتابخانهها و کتابداران خودشان را مالک این مجموعه می شناختند. اما در نگاه جدید ما تنها حلقه وصل هستیم و باید نقطه های اتصال را به هم متصل کنیم و کار اصلی ما این است که راه اتصال این نقاط را به آن مجموعه عظیم پیدا کنیم. این که بتوانیم با حلقه های مختلف خطوط ارتباطی برقرار کنیم و کتابخانه برای اجتماعی شدن و اجتماعی سازی بر محوریت کتاب، به یک باشگاه فرهنگی اجتماعی برای خلق دانش تبدیل شود.
پرداختن به حوزه کتاب، را مقابله با آسیبهای اجتماعی
در ادامه علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در مراسم بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار با تبریک میلاد با سعادت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) و حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام)، طی سخنانی گفت: از کتابداران و کتاب دوستان و مبلغان کتاب و کتابخوانی و مسئولین حوزه فرهنگی کشور مخصوصا برادر گرامی جناب آقای دکتر صالحی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، برادر عزیزم جناب آقای دکتر جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعضای هیأت امنای کتابخانه های عمومی کشور تشکر میکنم. همچنین سپاس و قدردانی قلبی خود را تقدیم می کنم به مردم مومن و فرهنگ دوست استان یزد و مسئولین شایسته آن، مخصوصا برادر گرامی جناب آقای دکتر طالبی استاندار محترم، جناب آقای دکتر عزیزی شهردار یزد، اعضای محترم شورای شهر یزد و دیگر مسئولین و مدیران عزیز این استان که صمیمانه نهاد را در برگزاری برنامه تجلیل از کتابخانهها و کتابداران برگزیده سال جاری در پایتخت کتاب کشور یاری دادند.
وی افزود: همچنین به صورت ویژه از همکارانم در اداره کل کتابخانه های یزد تقدیر میکنم که با مدیریت شایسته سرکار خانم دوست فاطمیها نقشی اساسی در انتخاب این شهر به عنوان پایتخت کتاب ایران و همچنین برگزاری مراسم روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار و هفته کتاب، که فرصتی برای یادآوری اهمیت مطالعه و کتابخوانی است، داشتند.
مختارپور در ادامه با اشاره به لزوم حمایت و پشتیبانی از فعالیتهای حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: خوشبختانه در کشور ما در مناسبت های مختلف در اهمیت این موضوع سخنان فراوانی از سوی مسئولین و مدیران دستگاههای مختلف بیان می شود. اما متاسفانه این توجه در اغلب اوقات در همان محدوده بیان باقی می ماند و تاثیری در پشتیبانی ها و فراهم ساختن زمینه برای تحقق اهداف فرهنگی نظام و توصیه های مقام معظم رهبری که همواره از مبلغان و مروجان فرهنگ مطالعه بوده و خود بارها مردم عزیز کشور و مخصوصا جوانان و نوجوانان را به مطالعه کتاب های مفید دینی، سیاسی، اخلاقی تشویق کرده اند، نمی گذارد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به انتظارات موجود از نهاد در جامعه گفت: هفتهای بر نهاد کتابخانه های عمومی کشور نمی گذرد که تقاضای تاسیس، توسعه یا تعمیر کتابخانه از سوی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، ائمه جمعه، استانداران و فرمانداران در شهرها و روستاها به ما نرسد. اما بودجه و امکانات لازم برای این مهم در اختیار قرار نمی گیرد. البته این کم توجهی و گاه بی اعتنایی محدود به کتابخانه های عمومی نیست، بلکه مجموعه بودجه فرهنگی کشور پایین ترین سهم اعتبارات را در بودجه سالیانه کشور دارند.
مختارپور در ادامه خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسئولین دولتی کشور گفت: باور بفرمایید صدها برابر هزینه ای که امروز از بخش کتاب و کتابخانهها و کتابخوانی دریغ می شود در آینده ای نزدیک باید خرج بازداشتگاه ها و زندان ها و مبارزه با اعتیاد و نیز مقابله با آسیب های اجتماعی شود. حتی از جنبه اقتصادی محض هم صرفه در توجه به امور فرهنگی و مصون سازی نوجوانان و جوانان و نسل آینده کشور با گسترش امور فرهنگی سالم و مروج اخلاق و معرفت دینی و بصیرت سیاسی است.
وی با تقدیر از نقش کتابداران در رخ دادن مهمترین اقدامات انجام شده در حوزه کتابخانههای عمومی کشور طی یک سال اخیر گفت: کتابداران کتابخانه های عمومی سال گذشته از ۲۴ آبان ۹۷ تا ۲۴ آبان ۹۸ را همچون سالیان قبل با تلاش و همت و ابتکارات متعدد و متنوع فرهنگی در کتابخانه ها گذراندند و کارنامه درخشانی از خود پدید آوردند. کافی است گزارش هایی که هر روزه از کتابخانههای مختلف شهری و روستایی و سیار در پایگاه اطلاع رسانی و فضای مجازی منعکس می شود مرور شود تا تنوع و خلاقیت این برنامه ها که در اقصی نقاط کشور توسط کتابداران تلاشگر نهاد صورت می گیرد آشکار گردد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: خوشبختانه در طول یکسال اخیر دو کتابخانه بزرگ به مجموعه کتابخانه های عمومی افزوده شد. اول کتابخانه مرکزی مشهد مقدس و دوم بازسازی و توسعه کتابخانه پارک شهر تهران. تا چند ماه دیگر نیز کتابخانه مرکزی یزد پس از نزدیک به دو دهه به همت نهاد کتابخانه های عمومی به بهره برداری می رسد. در همین هفته کتاب سال جاری ۲۶ کتابخانه اعم از تازه تاسیس یا بازسازی شده و سیار به بهره برداری می رسند.
علیرضا مختارپور با اشاره به محدودیتهای موجود در نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: آری مشکلات و تنگناها بسیار است اما با انگیزه و همت و تلاش کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی به لطف الهی بر آن مشکلات غلبه می کنیم. این تلاش و همت خالصانه را بزرگ می دارم و بر دست همه همکاران و کتابدارانم با افتخار بوسه می زنم و از درگاه خداوند متعال برای آنان طلب سلامتی و سعادت دارم.
افتتاح و بهره برداری از ۲۶ کتابخانه عمومی در ایام هفته کتاب
مهدی رمضانی نیز در این مراسم با بیان تبریک به مناسبت میلاد پیامبر رحمت، و بنیانگذار مکتب تشیع، امام جعفر صادق (علیهالسلام) و همچنین سالروز کتاب، کتابخوانی و کتابدار گفت: نامگذاری روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار به نام علامه طباطبایی، عمق اهمیت این روز را میرساند. امیدوارم تقارن این ایام با یکدیگر، بر تأثیر فعالیتهای کتابخوانی بیفزاید و همچون سال گذشته، در مسیر تحقق شعار «حال خوش خواندن» گام های بلندی برداریم.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با ارائه گزارشی از فعالیتهای نهاد طی یکسال گذشته عنوان کرد: نهاد طی سال گذشته، در حوزه فعالیتهای ترویجی، روزهای پُرکاری را سپری کرده است که برگزاری جشنواره قصهگویی، جشنواره کتابخوانی رضوی، جشنواره هدهد سفید و سومین جشنواره خاطرهنویسی کتابداران، از جمله این فعالیتها بوده است.
وی افزود: همچنین اجرای برنامههای فرهنگی توسط کتابداران در مناطق سیلزده و توزیع کالاهای فرهنگی در این مناطق از دیگر اقدامات مهم صورت گرفته در این حوزه بود؛ تجربهای کمنظیر از مهربانی و نوعدوستی که البته در طول سال نیز تکرار شد.
رمضانی با اشاره به برگزاری سومین دوره جشنواره خاطرهنویسی در نهاد گفت: با توجه به ظرفیت عظیم فکری نیروی انسانی نهاد در توسعه دانش و بهره گیری از تجارب کتابداران محترم در زمینه های گوناگون علمی، پژوهشی و کاربردی؛ سومین دوره جشنواره خاطره نویسی میان کتابداران و اعضاء با اهدافی چون تقویت قدرت نگارش، شناسایی و پرورش استعداد نویسندگی، استفاده از آثار فاخر در تولید فیلمنامه و سایر محصولات فرهنگی و ...، برگزار شد.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی ادامه داد: در این جشنواره بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر، با ارائه ۷ هزار و ۲۷۲ خاطره در قالب های مکتوب و الکترونیک، شرکت کردند که از جمله موضوعات محوری این جشنواره «کتابدار و کودک»، «ارزشمندترین تجربه کاری»، «اهدای کتاب»، «کتابدار و دنیای مجازی»، «کتابدار و خانواده»، «نقش کتابدار در تغییر تصمیمات و سبک زندگی اعضاء» و «ارتباط با مخاطب» بودند.
وی با اشاره به معرفی و تقدیر از برگزیدگان سومین جشنواره خاطرهنویسی نهاد در این مراسم، گفت: در این جشنواره ۷ نفر به عنوان برگزیدگان نهایی معرفی خواهند شد که از این میان ۵ نفر از کتابداران و ۲ نفر از اعضای کتابخانههای عمومی هستند. همچنین ۳۸ نفر نیز به عنوان شایستگان تقدیر معرفی خواهند شد که از این تعداد نیز ۳۰ نفر کتابدار و ۸ نفر از اعضای کتابخانههای عمومی هستند.
رمضانی در بخش دیگری از گزارش خود به اقدامات صورت گرفته در حوزه توسعه کتابخانههای عمومی پرداخت و گفت: در راستای خطیمشی نهاد مبنی بر تکمیل و بهرهبرداری از پروژه کتابخانههای مرکزی، پروژه عظیم کتابخانه مرکزی امام خمینی (قدس سره) در مشهد مقدس بعد از ۲۳ سال، و کتابخانه مرکزی بجنورد و قدیمیترین کتابخانه عمومی شهر تهران، مورد بهرهبرداری قرار گرفتند. پروژه مهم دیگر، کتابخانه مرکزی یزد است که با ورود جدی نهاد کتابخانهها، انشاءالله در سال جاری، شاهد بهرهبرداری از آن خواهیم بود.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد افزود: در خصوص پروژههای در دستساخت کتابخانههای مرکزی استانهای زنجان، گیلان، لرستان، کرمانشاه و مرکزی نیز امیدوارم اقدامات نتیجه بخشی را به سرانجام برسانیم. یادآور میشوم که در هفته کتاب جاری، از ۲۶ باب کتابخانه عمومی نیز بهرهبرداری خواهد شد.
وی ادامه داد: اقدام اساسی دیگر، آغاز بازطراحی نقشه ساختمان کتابخانههای مرکزی است. در این راستا بازطراحی کتابخانههای مرکزی ایلام و خوزستان و تبریز در دستور کار قرارگرفته است. همچنین فعالیت شاخص دیگر، بهرهبرداری از کتابخانههای سیار است. در حال حاضر ۲۹ باب کتابخانه سیار به ۲۴۰ منطقه شهری و روستایی خدماترسانی میکنند. انشاءالله در این ایام از سه باب کتابخانه سیار دیگر در استانهای تهران و یزد بهرهبرداری خواهد شد.
رمضانی درباره سایر اقدامات صورت گرفته در این حوزه گفت: تشکیل کارگروه تخصصی نابینایان، شناسایی منابع خطی، سنگی و سربی در کتابخانهها و انجام اقدامات اولیه و زیرساختی برای توسعه خدمات به جامعه ناشنوایان، بازطراحی تجهیزات کتابخانهها از دیگر اقدامات این حوزه بوده که در این راستا، آسیبشناسی تجهیزات فعلی کتابخانهها، بررسی الگوهای متنوع تجهیزات و طراحی تجهیزات جدید انجامشده و انشاءالله متناسب با کتابخانههایِ در شُرف بهرهبرداری، از تجهیزات جدید استفاده خواهد شد.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد ادامه داد: اجرای طرح سراسری شابک، اقدام اساسی دیگری بود که با تلاش کتابداران و مدیریت دو اداره کل توسعه کتابخانهها و فنآوری اطلاعات، مراحل نهایی خود را سپری میکند.
وی همچنین با اشاره به رویکرد جدید نهاد در اداره کتابخانههای عمومی گفت: از جمله دیگر رویکردهای جدید نهاد، تبدیل کتابخانههای عمومی به مراکز اجتماعی و فرهنگی جامعه است. تعامل با مخاطبان و اعضاء، بهرهگیری حداکثری از فضای کتابخانه برای تقویت ارزشهای اجتماعی، تعریف خدمات متنوع با محوریت مخاطبین، بهرهگیری از شاخصهای طراحی تعاملگرا در فضاهای داخلی و بیرونی کتابخانههای عمومی و تقویت اعتماد عمومی به کتابخانهها، در راستای این رویکرد، صورت میگیرد.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد در ادامه به ارائه گزارشی در خصوص برنامههای استانی نهاد پرداخت و گفت: در هفته کتاب امسال ۱۸ هزار و ۴۵۰ برنامه در سراسر کشور خواهیم داشت. این برنامهها از دوشنبه ۲۰ آبان ماه در دو استان گیلان و خراسان شمالی آغاز شده و در روز پنجشنبه ۳۰ آبان، در استانهای خراسان رضوی، کهگیلویه و بویراحمد و یزد به پایان خواهد رسید.
وی همچنین در خصوص انتخاب و تقدیر از برگزیدگان نهاد توضیح داد: فعالیت دیگر معاونت توسعه کتابخانهها و کتابخوانی (با همکاری سایر معاونتها و واحدهای ستادی)، انتخاب برگزیدگان و تقدیر از آنها بوده است. ما بر اساس سامانه و ساختاری که پیشبینی کردیم، برگزیدگان را در دو سطح ملی و استانی معرفی میکنیم. در این راستا قریب به ۵ هزار و ۵۰۰ پرونده کتابداران و پرونده حدود ۲ هزار و ۵۰۰ کتابخانه در «سامانه انتخاب کتابدار برتر» ثبتشده است.
رمضانی ادامه داد: منتخبین کشوری در ۱۲ حوزه و در مجموع ۸۷ نفر انتخاب شدهاند. از این تعداد ۶۳ نفر (۷۳ درصد) از طریق ارزیابی پروندهها و دادههای سامانههای مختلف نرمافزاری نهاد انتخاب شدهاند. ۲۴ نفر (۲۷ درصد) نیز به روش غیر نرمافزاری انتخاب شدهاند از جمله در حوزههای: مروجان کتابخوانی، خیرین و برگزیدگان سومین دوره جشنواره خاطرهنویسی. ضمن اینکه در برنامههای استانی که از ۲۰ آبان شروعشده است، از برگزیدگان استانی نیز تقدیر خواهد شد.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد در ادامه به بیان نکاتی درباره رویکرد نهاد در حوزه خدمترسانی بهتر و ارتقاء سطح خدمات کتابخانهها در آینده پرداخت و گفت: از کتابداران و همکاران نمونه کشوری و استانی، انتظار داریم تجارب خود را با سایر همکاران به اشتراک بگذارند و الگویی برای پیشبرد فعالیتهای ترویجی باشند؛ همکاران و کتابداران محترم از ظرفیت فضای مجازی برای ترویج مطالعه و تعامل با اعضا و مراجعان بهرهبرداری کنند.
وی ادامه داد: از جامعه دانشگاهی و صاحبنظران محترم میخواهیم که بیش از گذشته، در تولید محتوای فکری و آموزشی در موضوعات مرتبط با کتابخانه عمومی، فعالیت کنند. قاطعانه اعلام میکنیم که نهاد کتابخانههای عمومی پذیرای نقدهای منصفانه و عالمانه است. انتقاد صحیح، هنر است. ارزیابی همهجانبه فعالیتهای انجامشده در نهاد، پرهیز از نگاه تکبعدی، قضاوت عادلانه، تأکید همزمان بر قوتها و ضعفها و ارائه راهکار برای رفع کاستیها، از ویژگیهای نقد سازنده است.
معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاددرباره برگزاری مراسم روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در استان یزد گفت: این مراسم برای اولین بار در یکی از استانهای میهن عزیزمان به غیر از تهران، برگزار میشود. از دستاندرکاران این مراسم، استاندار محترم و رئیس انجمن کتابخانههای عمومی استان یزد که بانی اصلی برگزاری این مراسم در پایتخت کتاب ایران بودند و همه مسئولین استانی، اداره کل کتابخانههای عمومی استان یزد، مدیرکل محترم، همکاران محترم در ستاد مرکزی و ادارات فرهنگی، امور کتابخانهها و روابط عمومی و بینالملل و بهویژه از جناب آقای مختارپور، دبیر کل محترم نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تشکر میکنم.
رمضانی تصریح کرد: همه ما خانواده بزرگ نهاد کتابخانههای عمومی کشور آمادهایم تا در آستانه گام دوم انقلاب و با زعامت خلف صالح خمینی کبیر، حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (حفظه الله) تلاش کنیم مردم نجیب ایران در کنار ما «حال خوش خواندن» را تجربه کنند تا با جامعهای آگاه و در تراز دینِ علمپرورِ اسلام، به سوی فرداهایی روشنتر پیش رویم. انشاءالله.
عزم جدی و اراده جمعی برای بهره برداری از کتابخانه مرکزی یزد
ادامه این مراسم با سخنان محمدعلی طالبی استاندار یزد همراه بود که وی طی سخنانی عنوان کرد: از همه کسانی که برای برگزاری این مراسم زحمت کشیدند و افتخار میزبانی را به استان یزد دادند تشکر میکنم؛ به ویژه از نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مدیر کل محترم کتابخانه های عمومی استان، دستگاههای فرهنگی استان که با همکاری خود اتفاق مبارکی را در حوزه کتاب و کتابخوانی در استان رقم زدند.
وی با اشاره به ویژگیهای برگزاری مراسم روز کتاب کتابخوانی و کتابدار در یزد گفت: برگزاری این مراسم در استان یزد از چند جهت برای ما دارای اهمیت است. اول از همه برگزاری این مراسم فرهنگی، خارج از پایتخت با توجه به ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی سایر استانهای دیگر است. ما از کشورهایی هستیم که عمده رویدادهای فرهنگی و اجتماعی را در مرکز و پایتخت کشور برگزار می کنیم در صورتی که در کشورهای پیشرفته اینگونه نیست. به همین دلیل ما در برگزاری رویدادهای فرهنگی و اجتماعی در کشور نیاز به تمرکز زدایی داریم و امیدواریم با توجه به ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی سایر استانهای کشور این موضوع مورد اهتمام همه مسئولان کشور قرار گیرد.
استاندار یزد تصریح کرد: از سوی دیگر این مراسم در استان یزد در حالی برگزار می شود که شهر یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شده که از موضوعات مورد اهمیت در این رویداد است. بر این اساس از عنایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای انتخاب شایسته یزد به عنوان میزبان مراسم گرامیداشت روز کتاب،کتابخوانی و کتابدار کمال تشکر را دارم.
وی تاکید کرد: خوشبختانه امروز کتاب پای ثابت اغلب فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی قرار گرفته و نام کتاب بهانه ای برای بسیاری از فعالیتهای فرهنگی در استان یزد شده است. امیداوریم با همت همه دستگاههای دولتی، مردم نهاد و خیرین تا پایان امسال کتابخانه مرکزی یزد را تکمیل کرده و تحویل مردم عزیز یزد دهیم؛ امروز شاهدیم یک حرکت جمعی و اراده جدی برای بهره برداری و تجهیز کتابخانه مرکزی یزد شکل گرفته است.
تلاش برای راهاندازی نهضت کتابخوانی در کشور
همچنین جمالالدین عزیزی، شهردار یزد نیز ضمن خیر مقدم به میهمانان حاضر در این مراسم طی سخنانی گفت: شهر یزد در کنار همه عناوین شایستهای که به آن نسبت داده میشود، امسال به عنوان پایتخت کتاب ایران نیز معرفی شده است. امیدوارم این عنوان برای یزد یک عنوان جاودانه بماند و به عنوان الگوی کتابخوانی برای سایر شهرها نیز شناخته شود.
عزیزی با اشاره به اینکه کتابخانه، کتابدار و کتاب ابزاری برای پرورش «کتابخوان» هستند، گفت: بر این اساس داشتن افراد کتابخوان میتواند گواهی بر نتیجه مطلوب فعالیتهای حوزه کتاب و کتابخوانی باشد. اما متأسفانه امروز با وجود همه اقدامات و زحمات صورت گرفته در این حوزه، وضعیت خوبی در حوزه کتابخوانی نداریم. باید کاری انجام دهیم که نهضت کتابخوانی در شهرها و کشورمان ایجاد شود. به نظر میرسد یکی از مهمترین عوامل در ایجاد این حرکت، کتابداران و فضای کتابخانههای ما هستند.
وی در پایان تاکید کرد: این کتابداران با انگیزه هستند که میتوانند مراجعین را جذب فضای دلنشین کتابخانهها کنند و با معرفی کتابهای مناسب به آنها، زمینه کتابخوان شدن آنها را فراهم کنند. در این راستا معرفی و تقدیر از کتابخوانهای برتر میتواند باعث اتفاقات خوبی در این حوزه شود و ما در شهرداری یزد، آمادگی کامل خود را برای همکاری در زمینه معرفی و تقدیر از کتابخوانان برتر اعلام میکنیم.
در پایان این مراسم ضمن رونمایی از کتاب روایت آشنا و تقدیر از برگزیدگان سومین دوره جشنواره خاطرهنویسی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، از برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانههای عمومی شامل، کتابداران، کتابخانهها، روسای انجمنها(شامل استانداران و فرمانداران)، کتابخوانان، مروج خواندن، خیرین، پیشکسوتان و خدمتگذاران نهاد کتابخانههای عمومی کشور معرفی و تقدیر شدند.
ارسال نظر