حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه بودجه در این برنامه با تبریک فرارسیدن روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» به کتابداران سراسر کشور گفت: از زحمات و تلاش هایی که شما کتابداران عزیز در سراسر کشور دارید تشکر میکنم، همچنین از تلاش جناب آقای مختارپور معاونین مدیران کل و مسئولان استانی در کتابخانههای در سراسر کشور نیز کمال تشکر را دارم. این روز به مناسبت گرامیداشت علامه محمد حسین طباطبایی، مفسر بزرگ شیعه نام گذاری شده که امیدوارم فرصتی باشد که این عالم بزرگ را بیش از پیش بشناسیم.
وی افزود: علامه طباطبایی کارهای بزرگی انجام داد با با آثار خود به هزاران سوالی که در طول هزار سال در برابر شیعه قرار می گرفت پاسخ میدادند. ایشان ایرادات به حقی که در تفسیر به ما میگرفتند را حل کرد. خطابات قرآن را با یک تعریف توانست به رخ جهانیان بکشد تا امروز باب های جدیدی در تفسیر قرآن پیش روی ما باز شود. این روز را گرامی میداریم و به همه کتابداران عزیز و همه افرادی که در حوزه کتاب زحمت میکشند و تلاش میکنند تبریک عرض می کنم.
حاجی بابایی با اشاره به اقدامات بزرگی که در سالهای اخیر در حوزه فرهنگ و به خصوص کتاب و کتابخوانی انجام شده، گفت: شاید یکی از مشکلات اساسی امروز جامعه ما این است که نمیدانیم در چه مسیری، با چه موانعی، چه کارهای بزرگی را انجام میدهیم. به عنوان مثال وقتی که مطرح میشود تعداد کتابخانهها کم است و کتابخوانی در کشور مهجور است، باید بدانیم که چه کارهای بزرگی در کنار این محدودیتهاصورت گرفته است. اقداماتی که امروز از میزان ساخت کتابخانهها، چاپ کتابها و کارهای بزرگی که در کشور در حال انجام است واقعا افتخار آفرین بوده است.
رئیس کمیسیون برنامه بودجه حوزه فرهنگ را حوزه هماوردی دانست و گفت: باید به این نکته توجه داشته باشیم که هر فرهنگی در مقابل فرهنگ های گوناگون هماوردی دارد و در برابر هر فرهنگی ضد فرهنگی وجود دارد و برای هر قدمی که در حوزه فرهنگ بر می داریم باید از صدها مانع عبور کنیم. بر این اساس باید به تعریف جامعی از فرهنگ که بتواند یک ملت را رشد دهد و انسانها را فرهنگی کند و غلو جایگاه انسان ها را به دنبال داشته باشد دست یافت.
وی تاکید کرد: ما نیازمند ساماندهی فرهنگی در کشور هستیم. همه دستگاههای فرهنگی ما باید به صورت منظم، مرتب، همسو هم جهت و هم افزا فعالیت کنند، اما فعلا برای این موضوع در کشور خالی است. در حوزه تفکر باید هماوردی وجود داشته باشد، باب اجتهاد باز باشد و تضارب آرا وجود داشته باشد، اما متاسفانه ما در حوزه عمل شاهد این تضارب آرا هستیم که بر این اساس با نگاه های گوناگون در عمل روبرو می شویم.
حاجی بابایی ادامه داد: موضوع کتابخوانی از موضوعاتی است که با تاکید بر پیامبر اسلام و بزرگان دین اسلام همراه بود و علاوه بر آن کتابخوانی بین تمام ملل و مذاهب و مکاتب جایگاه ویژه ای دارد. اما ما باید کاری کنیم که کتابخوانی در وجود انسان نهادینه شود و این نهادینه شدن از کودکی شروع می شود. ما یک انسان چهل ساله را نمیتوانیم کتابخوان کنیم، اگرچه میتوان تأثیراتی بر او گذاشت، اما دیگر نمیتوان کتابخوانی را در این انسان نهادینه کرد.
رئیس کمیسیون برنامه بودجه با اشاره به رویکرد خود به حوزه کتابخانهها در زمان تصدی وزارت آموزش و پرورش گفت: زمانی که وزیر آموزش و پرورش بودم کاری را شروع کردم که به صورت کامل اجرایی نشده و نیمه کاره ماند. بنده عنوان کردم که ما بیش از ۱۰۰ هزار مدرسه داریم که بر این اساس ما باید بیش از ۱۰۰ هزار کتابخانه نیز در مدارس داشته باشیم و دانش آموزان ما، هم کتابدار و هم کتابخوان و هم خریدار کتاب باشند، اما محقق نشد. ما بیش از چهل سال تلاش کردهایم، اما همچنان نتوانستیم این نگاه را غالب کنیم که کاری که برای کتاب و فرهنگ انجام میدهیم در واقع تولید است، نه مصرف.
وی با تقدیر از اقدامات نهاد کتابخانه های عمومی کشور و کتابداران گفت: کار شما بسیار بزرگ است، اما گاهی اوقات موانع و محدودیت ها و کاستی ها باعث می شود که کار شما کمتر دیده شود. این به آن معنا نیست که شما به چشم نمی آید، بلکه کار شما کار بسیار بزرگی است. در سالهای اخیر فعالیتهای خوبی در مجموعه اقدامات نهاد کتابخانههای عمومی کشور شکل گرفته که باید تقویت شود و ادامه پیدا کند.
ارسال نظر