دوشنبه ۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۴

با حضور مسئولان استانی؛

آیین بزرگداشت بیست و نهمین دوره هفته کتاب در همدان برگزار شد

29 همدان

آیین بزرگداشت بیست و نهمین دوره هفته کتاب در استان همدان ب تقدیر از برگزیدگان حوزه کتابخانه های عمومی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان، در آیین بزرگداشت بیست و نهمین دوره هفته کتاب استان همدان که با حضور حمیدرضا حاجی‌بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات و نماینده مردم شهرستان‌های همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی؛ محمدعلی محمدی، فرماندار شهرستان همدان؛ احسان قنبری، فرماندار شهرستان بهار؛ سعید کتابی، فرماندار شهرستان اسدآباد؛ عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان؛ علی اکبر فامیل روحانی، عضو هیأت عملی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان؛ میرهاشم میری، شاعر و نویسنده؛ پرویز اذکایی، مورخ و نویسنده؛ جواد محقق، شاعر و نویسنده و برخی از کتابداران در مرکز مطالعات کتاب و کتابخوانی استان همدان واقع در کتابخانه عمومی شهید مظاهری مریانج برگزار شد، از کتابخوانان، کتابداران و خیرین استان همدان تقدیر به عمل آمد.

حمیدرضا حاجی‌بابایی، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات و نماینده مردم همدان و فامنین عنوان کرد: تاریخ نشان داده که هیچ چیز جای معلم و کتاب را نمی‌گیرد. کتاب رفیق شفیقی است که انسان را هدایت و کمک می‌کند و هیچ وقت رازهای آدمی را فاش نمی‌کند و همیشه راهنما و امانت دار انسان‌ها است.

نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نهادینه شدن کتابخوانی باید از کودکی شکل گیرد، خاطرنشان کرد: زمانی تعریف کردیم که در کشور ۱۰۰ هزار کتابخانه داشته باشیم به طوری که هر کلاس یک کتابخانه با کتاب‌های مناسب داشته باشد و برای دانش آموزان مسئولیت کتابخوانی و کتابداری تعریف کنیم تا از کودکی برای بچه‌ها شخصیت کتابخوانی شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه در استان کارهای خوبی در حوزه کتابخوانی صورت گرفته است، تأکید کرد: در استان همدان در حوزه ساخت کتابخانه، مدیریت، اداره و برگزاری برنامه‌های گوناگون فرهنگی کتاب محور وضعیت خوبی داریم. البته بین این وضعیت خوب تا نقطه مطلوب فاصله زیادی است که باید کارهای حاکمیتی، ساختاری و برنامه ریزی‌های مختلف و لازم صورت گیرد. کتابخوانی باید عمومی شود و مردم بخشی از وقت خود را مصروف کتابخوانی کنند.

حاجی بابایی با اشاره به اینکه تولید علم با ترویج کتابخوانی افزایش می‌یابد، گفت: مجلس نظر خوبی به حوزه کتابخانه‌های عمومی دارد. اعتبارات کتابخانه‌های عمومی را تا جایی که امکان داشت، افزایش دادیم به طوری که بودجه ۲۸۰۰ میلیارد ریال را ۱۵۰۰ میلیارد ریال افزایش دادیم، یعنی بیش از ۶۰ درصد که برای نخستین بار رخ داد. البته باز کافی نیست، برای آنکه بتوانیم در کشور گام‌های موثری برداریم و کارکنان شاداب و بانشاط باشند، باید عدالت را پیاده کنیم.

آسیب‌های اجتماعی در جایی بروز می‌کند که اثری از کتاب نیست

محمدعلی محمدی، فرماندار  شهرستان همدان نیز در این مراسم اظهار داشت: جای خالی کتاب همچنان به قوت خودش باقی است. بررسی‌هایی که صورت گرفته، نشان می‌دهد متأسفانه بسیاری از ناهنجاری‌های اجتماعی و بسیاری از مسائل ضد فرهنگی برای افرادی رخ می‌دهد که با کتاب و کتابخوانی بیگانه هستند. هرچه ما از کتاب و کتابخوانی فاصله گرفتیم، ناهنجاری‌ها و بزهکاری‌ها پر رنگ و پر رنگ تر شد.

فرماندار همدان با بیان اینکه آفتی که امروز با آن مواجه هستیم، فضای مجازی است، تصریح کرد: فضای مجازی جای کتابخوانی را در محافل، مجالس و خانه‌های ما گرفته و فرصت به کتابخوانی نمی‌دهد. تا پیش از فضای مجازی هرگاه فراغتی پیش می‌آمد، چند صفحه‌ای کتاب مطالعه می‌شد.

وی با اشاره به اینکه خروجی مطالعه و خواندن حرکت به سمت و سوی عقلانیت است، ادامه داد: اگر عقلانیت نباشد وضعیت ما بدتر خواهد شد. عقلانیت اکتسابی است و نتیجه ممارست‌، مطالعات و کتابخوانی است. در تمام تصمیم گیری‌ها عقلانیت باید وجود داشته باشد. برای دیدن افق‌های دور در تصمیم سازی‌ها نیاز به عقلانیت داریم.

محمدی با بیان اینکه دکتر اذکایی یک سرمایه بزرگ در شهرستان همدان است، خاطرنشان کرد: بسترها برای کتابخوانی آماده است و باید فضای عمومی جامعه به دست اساتید و فرهیختگان آماده شود تا کتابخوانی نهادینه شود.

عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان در این مراسم با بیان اینکه کتابخوانی راهی برای کسب معرفت و ارتقای خود و جامعه است، اظهار کرد: کتابخوانی سرچشمه‌ لذت،  واسطه‌ای برای کسب معنا، دروازه‌ای برای تبیین پرسش‌های ارزشی و درونی و دستاوردی است که در تمام ادیان الهی تقدیس می‌شود.

وی اظهار کرد: کتابخانه‌های عمومی مراکز اجتماعی و دانشی هستند که با ارائه خدمات کتاب محور، به توسعه کتاب و کتابخوانی می‌پردازند و به فرهنگ جامعه کمک می‌کنند. طی یک سالی که با شیوع کووید ۱۹ همراه بود، کتابخوانی تعطیل نشد و با تعریف سناریویی دیگر، خدمات در بستر فضای مجازی ادامه یافت و فرهنگ کتاب و کتابخوانی توسط کتابداران ترویج شد.

وی ادامه داد: در یک سال گذشته ۷۵ درصد کتابخانه‌های عمومی استان به وای فای رایگان ویژه مجهز شدند و ۹ باب کتابخانه شهری و روستایی نیز در شهرستان‌های ملایر، رزن، بهار، تویسرکان، کبودراهنگ و یک باب سالن مطالعاتی با کمک بخش خصوصی در شهر همدان افتتاح شد.

زارعی همچنین تصریح کرد: نخستین جشنواره ملی شعر و داستان دوست من کتاب به همت استان همدان برگزار و ۷۹۴ اثر از ۱۹ استان از بین بیش از ۲ هزار اثر انتخاب شد و به مرحله نهایی داوری راه یافت. در هفته کتاب سال جاری فراخوان دومین جشنواره دوست من کتاب منتشر خواهد شد.

وی با بیان اینکه ۱۰ هزار فعالیت فرهنگی ثبت شده در کتابخانه‌های سراسر استان با توجه به ویژگی‌های بومی و با توجه به ذائقه مردم برگزار شده، خاطرنشان کرد: شرکت و کسب رتبه در جشنواره ملی عشایر و روستاهای دوستدار کتاب و جشنواره آوای کتاب از افتخارات دیگر کتابخانه‌های عمومی استان همدان است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با اشاره به اینکه محافل ادبی، قرآنی و جوانه‌ها در سطح استان تشکیل شده است، خاطرنشان کرد: ارائه میز مرجع مجازی همراه با خدمات رایگان در پایگاه‌های فارسی و لاتین، راه اندازی پیک کتاب، آخر هفته با کتاب در مکان های گردشگری و تفریح از دیگر خدمات کتابخانه‌های عمومی در دوران شیوع بیماری کرونا بوده است.

وی با بیان اینکه در هفته کتاب سال جاری بیش از یک هزار فعالیت فرهنگی انجام شده یا در حال انجام است، عنوان کرد: جشن پنجاه سالگی هفت کتابخانه عمومی در استان برگزار خواهد شد؛ همچنین کاروان دوستی با کتاب در بخش شیرین سو شهرستان کبودراهنگ حضور یافت و در آینده این کاروان در تمام مناطق استان که فاقد کتابخانه هستند، خدمات ارائه می‌دهد.

کتابداری شغلی است که هیشه در حسرت آن بودم

جواد محقق، شاعر و نویسنده، در آیین بزرگداشت هفته کتاب استان همدان با بیان اینکه یکی از شغل‌هایی که همواره در حسرت آن بودم، کتابداری است، اظهار کرد: پدر و مادرها برای اینکه فرزندان آن ها کتابخوان شوند ابتدا خودشان باید اهل مطالعه باشند. بچه‌های ما چیزی نمی‌شوند که ما می‌خواهیم، بلکه چیزی می‌شوند که ما هستیم. بچه‌ها به عمل ما نگاه می‌کنند و نه به حرف ما. بهترین شیوه کار عملی است و نه سخنرانی و نصیحت کردن. کودکانی که هرگز بزرگترها را در حال کتاب و کتابخوانی نمی‌بیند چرا باید کتاب را با اهمیت بشمارند، وقتی در خانه همه چیز هست جز یک قفسه کتاب، وقتی در دورهمی‌های فامیلی سخنی از کتاب و مطالعه نیست، کودکان هم با اهمیت کتاب آشنا نمی‌شود. وقتی فرزندان، والدین خود را در حال رفتن به کتابخانه‌ها، کتاب فروشی‌ها و نمایشگاه کتاب ندیده و نمی‌دانند کتابخانه چیست، طبیعی است که اهل کتابخوانی نمی‌شود. به ویژه با شرایطی که در مدرسه ایجاد کردیم با کتاب‌های کمک درسی، فرصتی برای کتابخوانی نمی‌ماند.

وی افزود: خودمان باید اهل کتاب خواندن باشیم. همانطور که پیامبران ابتدا برای دعوت خانواده خود، محله خود، شهر خود و سپس برای جوامع بزرگ تر مبعوث شدند، ما هم باید به کتاب و کتابخوانی ابتدا در خانواده توجه کنیم.

این شاعر و نویسنده تصریح کرد: اگر قرار بود با آمدن فضای مجازی، کتاب و کتابخوانی از بین برود در کشورهای غربی هم از بین می‌رفت. وضعیت کتابخوانی در کشور ما چندان بد نیست و من با برخی شایعات موافق نیستم، اما نسبت به مطلوب با توجه به پیشینه فرهنگی فاصله داریم. قبل از  پیروزی انقلاب، بیشترین انتشار کتاب مربوط به سال ۱۳۵۵ و حدود ۲۵۰۰ عنوان کتاب بوده است و امروز با توجه به اینکه جمعیت کشور دو برابر شده، سالانه ۱۰۰ هزار عنوان منتشر می‌شود.

انس و الفت هستی با کتاب دیرینه است

علی‌اکبر فامیل روحانی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در این آیین با بیان اینکه  بحث کتاب، بحث هستی است، اظهار کرد: هستی با کتاب انس و الفت دیرینه دارد و پیوندشان قطع ناشدنی است. در قرآن کریم، به کتاب توجه ویژه شده و در تأکیدهای گوناگون از این شی مقدس نام برده است.

وی با اشاره به اینکه معناهای متعددی در آیات قرآن درباره کتاب آمده است، افزود: در آیه‌ای از قرآن کریم، کتاب به معنای شریعت، نوشتار، علم ازلی، تقدیر و اندازه گیری و کتاب یعنی قرآن به کار رفته است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه انتقال علم یکی از کارکردهای اصلی کتاب است، تصریح کرد: این علم از ارزش والایی در فرهنگ قرآنی و اسلامی ما برخوردار است و یک سری از قید و بندها را با توجه به آیات شریفه برای این علم باید در نظر بگیریم. علم مقدس است و این مقدس بودن را باید حفظ کنیم. بنابراین هرکس در این حیطه وارد می‌شود باید مراقب باشد در این حیطه به علم آسیب نزند. علمی که به دست می‌آوریم نباید پنهان شود و باید به دست دیگران برسانیم و منتقل کنیم.

وی با بیان اینکه نباید علم را اقتصادی کنیم، ادامه داد: امروزه برای علم و کار علمی اهدافی در حوزه کسب درآمد تعریف شده و بدین موضوع توجه می‌شود که علم چه رفاهیاتی برای ما دارد در صورتی که علم باید برای رضایت خدا باشد و نه ثروت و شهرت. علم نباید برای یک گروه ویژه اختصاصی شود. علم واقعیات را تحریف نمی کند. یکی از مسائلی که قرآن هم بر آن تأکید دارد، حفظ حق مالکیت علمی است.

در پایان این مراسم مریم شیربندی از کتابخانه عمومی سید الشهدا روستای گیل آباد شهرستان نهاوند و معصومه بیات از کتابخانه عمومی عترت شهرستان تویسرکان به عنوان کتابخانه‌های برتر استانی مورد تقدیر قرار گرفتند. همچنین هما خانجانی از کتابخانه مرکزی همدان به عنوان کتابدار برتر در حوزه فعالیت‌های فرهنگی استانی و ملی نیز مورد تقدیر قرار گرفت.

زهرا ساکی از کتابخانه شهید قدسی شهرستان نهاوند، آمنه برجی از کتابخانه آیت‌الله حائری شهر کرفس شهرستان درگزین و فائزه آقاملائی از کتابخانه بامداد شهر فرسفج شهرستان تویسرکان به عنوان مسئول کتابخانه برتر استانی؛ زهرا رسولی از کتابخانه شهید مطهری شهرستان فامنی به عنوان کتابدار برتر استانی و علی‌ علی‌کرمی از کتابخانه قدس روستای ویان شهرستان کبودراهنگ به عنوان مسئول برتر استانی در حوزه فعالیت‌های شاخص معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند.

سمیرا قاسمی‌نور از کتابخانه شهید قهاری روستای چنارعلیا شهرستان اسدآباد، رقیه قربانی از کتابخانه شهید حیدری شهرستان نهاوند و مهدی کیهانی راستگو، کتابخانه جواد الائمه(ع) روستای خورونده شهرستان رزن نیز به عنوان مسئول برتر شایسته تقدیر معرفی شدند.

فرهاد رستمی‌جمیل از کتابخانه پروین اعتصامی همدان؛ الهام نظری‌منظور از کتابخانه فرهنگسرای ولایت همدان؛ سامیه جمشیدی از کتابخانه کوثر همدان به عنوان مسئول برتر شایسته تقدیر در حوزه اقدامات داوطلبانه و کتابخانه‌ای معرفی شدند. سمیه قربانیاز کتابخانه علامه مجلسی ملایر نیز به عنوان مسئول برتر شایسته تقدیر در حوزه طرح خلاقانه جهت مجموعه سازی معرفی شد.

همچنین مسعود طاهری عضد، دبیر محفل ادبی هگمتانه، وابسته به اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان شایسته تقدیر در حوزه محافل ادبی مورد تقدیر قرار گرفت. از مصطفی فرجی نیز به عنوان پیشکسوت برتر استانی که به تازگی بازنشسته شده است، تقدیر به عمل آمد.

آرمان راسخی از کتابخانه شهید مطهری شهرستان فامنین؛ ریحانه مرادی از کتابخانه آیت‌الله میرشاه‌ولد روستای علی‌آباد دمق شهرستان ملایر؛ یگانه یوسفی از کتابخانه قهرمان پاکبین روستای آورزمان شهرستان ملایر؛ مهیا بسطامی از کتابخانه شهید رجایی شهرستان اسدآباد و میترا عبادی احسن از کتابخانه پروین اعتصامی شهرستان همدان به عنوان کتابخوانان برتر استانی معرفی شدند.

در حوزه خیرین برتر استانی نیز مهدی ربانی از شهرستان فامنین به عنوان خیر کتابخانه‌ساز؛ میثاق گودرزی و سید محمدباقر حسینی‌سیر از شهرستان همدان به عنوان خیر در حوزه اهدای کتاب؛ شهرام غفوری از شهرستان همدان به عنوان پژوهشگر و حجت الاسلام احد آزادیخواه، نماینده مردم شهرستان ملایر در مجلس شورای اسلامی در حوزه مساعدت و حمایت ویژه از شهرستان مورد تقدیر قرار گرفتند.

از محمدعلی محمدی، فرماندار شهرستان همدان؛ احسان قنبری، فرماندار شهرستان بهار؛ رضا سلامتی، فرماندار شهرستان رزن؛ سعید کتاب، فرماندار شهرستان اسدآباد؛ علی‌اصغر ناظری‌پور، فرماندار شهرستان درگزین و رسول حسینی، فرماندار سابق شهرستان تویسرکان به عنوان روسای انجمن‌های برتر شهرستانی تقدیر به عمل آمد. حمیدرضا حاجی‌بابایی نماینده مردم همدان و فامنین، کیومرث سرمدی نماینده مردم اسدآباد، محمدمهدی مفتح نماینده مردم تویسرکان، حجت الاسلام و المسلمین احد آزادی‌خواه، نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز به خاطر حمایت ویژه از کتابخانه‌های عمومی استان تقدیر شد.

همچنین از مهدی وفایی، معاون بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان نیز به دلیل حمایت‌ها و مساعدت ویژه از کتابخانه‌های عمومی استان تقدیر به عمل آمد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
3 + 5 =