سه‌شنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۶

دبیر اجرایی همایش بین‌المللی «کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک» عنوان کرد؛

شناخت گروه‌های جدید و نوپا یکی از کارکردهای متنوع کتابخانه‌های عمومی است

افتتاحیه دومین همایش بین المللی کتابخانه های عمومی و کسب و کارهای کوچک

حجت الاسلام علی اکبر سبزیان دبیر اجرایی همایش بین المللی «کتابخانه های عمومی و کسب و کارهای کوچک» در مراسم افتتاحیه این همایش دو روزه شناخت گروه‌های جدید و نوپا را یکی از کارکردهای متنوع کتابخانه های عمومی دانست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان خراسان رضوی و دبیراجرایی دومین همایش بین المللی «کتابخانه های عمومی و کسب و کارهای کوچک» در مراسم افتتاحیه همایش ضمن عرض خیر مقدم به حاضران در این نشست گفت:  لازم می‌دانم به یک نکته اصلی به انضمام چند نکته پیرامونی اشاره کنم. آن نکته مهم در بیان ساده و صریح، ساختار کتابخانه‌های عمومی در دنیا و به تبع آن در کشور ایران است که در حال گذار از شکل سنتی به نسل جدید است. کتابخانه‌های عمومی امروزه و در نسل جدید خود تبدیل به فرهنگسراهای اجتماعی شده و پا را فراتر از کارکردهای سنتی به معنای دسترسی به منابع و اطلاع رسانی، آموزش و سرگرمی گذاشته اند.

دبیر اجرائی همایش بین المللی «کتابخانه‌های عمومی و کسب و کارهای کوچک» اظهار کرد: این روزها در فضای کتابخانه‌های عمومی این تغییر رویه با حرکت در مسیر نوآوری و خلاقیت، کاملا مشهود و قابل لمس است. در واقع این مراکز به باشگاه‌های فرهنگی، هنری و اجتماعی تبدیل شده‌اند و با تشخیص نیازهای جامعه امروز به ارائه خدمات متنوع با محوریت کتاب و منابع اطلاعاتی می‌پردازند.

وی گفت: بدون شک این قاعده برای همه کتابخانه‌های عمومی در سراسر دنیا مصداق دارد و به قطعیت تمام می‌توان گفت که بحث نسل جدید کتابخانه‌های عمومی و تعریف خدمات جدید در آن مبحثی جدی است. اگر پذیرفته باشیم که نسل جدید کتابخانه‌های عمومی به عنوان مکان سوم در مقام دانشگاه مردم، مراکز غیر رسمی آموزش و مهارت افزایی و فرهنگسرای اجتماعی هستند؛ باید به این مهم نیز توجه کرد که یکی از مسائل و چالش‌های مهم کشورهای توسعه یافته در دنیای امروز مشکلات اقتصادی و شکل‌گیری کسب و کارهای جدید است. این کسب و کارها نیازهای متنوع و مختلفی در زمینه‌های آموزش، حمایت و پشتیبانی، ترویج و اطلاع رسانی دارند؛ که کتابخانه عمومی به عنوان یک پایگاه مهم می‌تواند نقش حیاتی خود را در این امر به خوبی شناسایی و برای رفع نیازهای این گروه مخاطبان برنامه‌ریزی مناسب و لازم را انجام دهد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی ابراز کرد: این برنامه‌ها می‌تواند با محوریت گفتگوهای علمی و انتقال و اشتراک تجربیات بین افراد و صاحبان کسب و کارها و عرضه محصولات آنها در بستر کتابخانه‌های عمومی شکل گیرد. بیش از هر چیزی ایجاد بستری امن و پذیرا در کتابخانه‌ها با پشتوانه دانشی از مجموعه متناسب و به روز می‌تواند در شکل‌گیری روند موثر و رو به رشد در این حیطه کارساز باشد.

سبزیان برنامه‌های اصلی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را برای ایجاد و حمایت از کسب و کارهای کوچک را به دو مولفه اصلی برنامه تسهیلگری و آموزش تقسیم کرد و افزود: از جمله فعالیتهای در حال انجام در کتابخانه های عمومی در راستای حمایت از کسب و کارهای کوچک، آموزش ارائه منابع اطلاعاتی، ایجاد محیط تعامل میان کارآفرینان و کتابداران با نهادهای متولی کسب و کارها و نیز با مدیریت زمان و فضای فیزیکی و غیرفیزیکیِ در اختیار است.

وی تصریح کرد: علاوه بر آن در اختیار گذاشتن فضاهای کتابخانه‌ای نیز یکی از اقدامات موثر به منظور رونق، تولید و توسعه کسب و کارهای خانگی در اختیار اعضاء، مربیان و کارآفرینان است. سیاست امروز نهاد کتابخانه‌های عمومی بر تعریف و ایجاد خدمات جدید و متنوع و حرکت به سمت و سوی عضو محوری و توجه به نیاز تمامی اقشار جامعه از جمله: بانوان، کودکان و نوجوانان گروه‌های خاص و غیره است. در این بین شناخت گروه‌های جدید و نوپا مانند کسب و کارهای کوچک استارت آپ‌ها و مشاغل جدید نیز یکی از همین کارکردهای متنوع است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی خاطر نشان کرد: استان بزرگ خراسان رضوی دارای بیش از ۲۵۰ کتابخانه عمومی است که با این سبک جدید و نزدیک به ۳ میلیون منبع کتابخانه‌ای در حال ارائه خدمات متنوع کتابخانه‌ای به تعداد ۲۵۰ هزار نفر عضو فعال هستند. همچنین کتابخانه مرکزی امام خمینی(قدس سره) مشهد نیز به عنوان یکی از بزرگترین کتابخانه‌های عمومی کشور در حال ارائه بیش از ۴۰ خدمت متنوع به تعداد ۲۸ هزار عضو فعال است. قابل ذکر است که استان خراسان رضوی همچنین با ایجاد و راه‌اندازی ۱۱ کتابخانه سیار به عنوان استان پیشرو و نخست در این حوزه در حال پاسخگویی به نیازهای کتابخانه مناطق کم برخوردار و مناطق روستایی و فاقد کتابخانه است.

وی تصریح: توجه به آموزش و مهارت افزایی کاربران و اعضاء برای ایجاد کسب و کارهای کوچک، عرضه آنها و تسهیلگری در ایجاد فضای اشتغال اشتراکی و برگزاری بسش از ۱۴۰ رویداد کتابخانه‌ای توسط کتابداران عزیز استان با محوریت کسب و کارهای کوچک نیز از مهم‌ترین اقدامات بوده است.

علی اکبر سبزیان بیان کرد: همایش بین المللی «کتابخانه‌های عمومی و کسب و کارهای کوچک» با هدف شناسایی راهکارها، ایده‌ها، تجربه‌ها، ضعف‌ها، چالش‌ها و چشم اندازها برای استفاده از ظرفیت کتابخانه‌های عمومی در رونق بخشی اقتصادی با حمایت از اقدامات کارآفرینانه و کسب و کارهای کوچک با مشارکت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و انجمن علمی ارتقاء کتابخانه‌های عمومی ایران شکل گرفت. باعث خوشبختی است که اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی امروز میزبان این رخداد مهم و بزرگ است.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 14 =