پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۱۵

محمدرضا اسفاری در گفتگو با خبرگزاری فارس مطرح کرد؛

مردم پای کار جشنواره‌های کتابخوانی و قصه‌گویی

محمدرضا اسفاری

محمدرضا اسفاری مدیرکل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور می‌گوید که استقبال مردم از جشنواره‌های کتابخوانی آنقدر زیاد بوده است که باعث ماندگاری این جشنواره‌ها شده است و همین نشان می‌دهد که مردم ما کتاب‌خوان هستند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به نقل از خبرگزاری فارس، در چندوقت اخیر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در تکاپوی برگزاری جشنواره‌ها و کارگاه‌های مختلفی با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی بوده است. سیزدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی و سومین دوسالانه قصه‌گویی نهال امید از جمله جشنواره‌هایی است که اخیراً با استقبال روبرو شده است.

محمدرضا اسفاری، مدیرکل ترویج کتاب‌خوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در گفتگو با فارس به تشریح این دو جشنواره پرداخته و در انتها نیز اشاره‌ای به بحث سرانه مطالعه کرده است.

مردم پای کار جشنواره‌های کتابخوانی و قصه‌گویی

برگزاری جشنواره رضوی در دو قالب کتابخوانی و هنری

اسفاری در رابطه با ویژگی‌های متمایزکننده این دوره از جشنواره کتابخوانی رضوی گفت: نکته اول این است که معمولاً مسابقات کتابخوانی در سطح کشور به صورت سؤالات چهارگزینه‌ای برگزار می‌شود، که البته بد هم نیست و مخاطب خاص خود را دارد، اما ما برای بالا بردن کیفیت جشنواره و همچنین بالا بردن تعداد مخاطبین آن، در دو دوره اخیر علاوه بر پرسش‌های چهارگزینه‌ای، رشته‌های متنوعی چون نقاشی، طراحی، کلاژ، خطاطی، کتاب‌سازی، شعر و پادکست و... را تعریف کردیم تا سیزدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی در دو قالب کتابخوانی و هنری برگزار شود.

وی ادامه داد: ما طیف گسترده مردم با سلایق مختلف را به این وسیله جذب جشنواره کردیم تا به اهداف اصلی جشنواره که ترویج فرهنگ خواندن و معرفی منابع خوب برای ترویج فرهنگ اهل‌بیت(ع) به ویژه امام رضا(ع) و پیامبر اکرم(ص)، که بخش ویژه جشنواره امسال بود، برسیم. دومین نکته این بود که برای تسهیل دسترسی مخاطبان به کتاب‌ها نسخه الکترونیک و نسخه صوتی را با هماهنگی ناشران به صورت رایگان روی سامانه جشنواره قرار دادیم. همچنین این امکان را ایجاد کردیم تا مردم از طریق شبکه اجتماعی شاد و پیام‌رسان بله نیز آثار خود را ارسال کنند.

مدیرکل ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌ها به بخش بین‌الملل این جشنواره نیز اشاره و بیان کرد: با توجه به اتفاقاتی که در منطقه و محور مقاومت رخ داد، در بخش بین‌الملل (کشورهای عرب‌زبان منطقه) به ویژه با نگاه به سرگرمی برای کودکان لبنان و سوریه نیز اقداماتی را انجام دادیم و با ترجمه عربی برخی از منابع کودک و نوجوان جشنواره و در اختیار گذاشتن آن، توانستیم بیش از ۱۵۰ هزار مشارکت بین‌المللی نیز داشته باشیم.

او همچنین به مشارکت مددجویان زندان‌ها در جشنواره نیز اشاره کرد و گفت: کتاب منابع جشنواره را برای کتابخانه زندان‌ها ارسال کردیم. زندان‌ها علاوه بر جوایز ما، جوایز نقدی، و البته مرخصی‌های تشویقی، را برای زندانیان لحاظ می‌کنند.

اسفاری افزود: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گسترده‌ترین شبکه فرهنگی کتاب‌محور کشور است. این ظرفیت گسترده باعث می‌شود جشنواره‌ای مانند جشنواره کتابخوانی رضوی ملی شود. یکی از دلایل این که مردم به این جشنواره توجه دارند و تداوم پیدا کرده است، علاقه مردم به اهل‌بیت(ع) و سیره ایشان است.

مردم پای کار جشنواره‌های کتابخوانی و قصه‌گویی

قصه‌گویی ابزاری برای تبیین و تربیت

مدیرکل امور فرهنگی نهاد در ادامه به تشریح دوسالانه قصه‌گویی نهال امید پرداخت و گفت: یکی از اصلی‌ترین خدمات کتابخانه‌های عمومی کشور برای گروه‌های سنی کودک و نوجوان، قصه گویی و نقالی است. تمام کتابخانه‌های ما، حتی اگر کوچک هم باشند، بخش کودک و نوجوان دارند. یکی از مهم‌ترین کارهایی که کتابداران متخصص ما برای کودکان انجام می‌دهند، قصه‌گویی است که موجب علاقه‌مند شدن بچه‌ها به کتاب می‌شود؛ لذا تصمیم گرفتیم از ظرفیت همکاران کتابدار و قصه‌گوی نهاد کتابخانه‌ها استفاده بیشتری کنیم که علاوه بر ایجاد یک فضای رقابتی بین همکاران، که موجب پویایی و نشاط در سازمان می‌شود، فرصتی برای افزایش توانمندی همکاران است. کارگاه‌های مختلف آموزشی به صورت حضوری و مجازی در استان‌ها در حال برگزاری است و کتابداران با مهارت‌ها و تکنیک‌های جدید آشنا می‌شوند که نتیجه مثبت این مهارت‌افزایی به مخاطبین کتابخانه‌ها بر خواهد گشت.

وی ادامه داد: علاوه بر آن، هدف ما این است که به سنت قصه‌گویی و نقالی اهمیت دهیم؛ چراکه قصه‌گویی از مهم‌ترین ابزارهای تربیتی است که از طریق آن می‌توان به صورت غیرمستقیم نکات مهم تربیتی و سبک صحیح زندگی را به کودکان منتقل کرد. همچنین از برنامه‌هایی که در کتابخانه‌های عمومی به طور جدی دنبال می‌شود، آموزش نقالی و شاهنامه‌خوانی است و در این دوره برای اولین بار نقالی به جشنواره قصه‌گویی افزوده شد.

اسفاری به بخش ویژه غزه این جشنواره اشاره کرد و گفت: ما به عنوان دستگاه فرهنگی وظیفه داریم از ابزارهای موجود استفاده کنیم و رسالت خود را نسبت به مردم مظلوم غزه، بویژه کودکان، بجا آوریم و واقعیتی که امروز بر سر غزه و لبنان آمده است را بیان کنیم؛ یکی از بهترین ابزارها برای این هدف قصه‌گویی است. ما موظفیم ارزش‌های دینی، ملی و هویتی خود را با لحاظ کردن استانداردهای تعریف شده توسط کارشناسان این حوزه، به کودکان و نوجوانان عزیزمان منتقل کنیم.

ما ایرانیان کتابخوان هستیم!

این مسئول در اشاره به آمارهای اعلام شده برای سرانه مطالعه گفت: سرانه مطالعه را سنجه خوبی برای ارزیابی این موضوع نمی‌دانیم و علاوه بر اختلافاتی که در این آمارگیری‌ها هست، شناسایی عادت‌های خواندن را لازم و مفیدتر از این بررسی‌های کمی می‌دانیم. به همین خاطر پیمایش «عادت‌های خواندن ایرانیان» توسط نهاد و با همکاری مراکز افکارسنجی معتبر انجام شد. شناخت این عادات و تلاش برای بهبود و تثبیت آن مؤثرتر خواهد بود.

وی ادامه داد: آن چه که مسلم است مردم ما کتاب می‌خوانند و این که بعضاً گفته می‌شود مردم ایران کتاب نمی‌خوانند سیاه‌نمایی و خودتحقیری است. آمار فروش نمایشگاه کتاب تهران و گردش مالی صنعت نشر این گزاره را نقض می‌کند.

اسفاری در پایان افزود: ما در کشوری زندگی می‌کنیم که رهبر آن یک کتاب‌خوان حرفه‌ای، بلکه یک کتاب‌شناس است؛ ایشان ساعتها برای بازدید از نمایشگاه کتاب وقت می‌گذارند و بر کتاب‌ها تقریظ می‌نویسند. تأکیدات و حمایت‌های ایشان بهترین پشتوانه حوزه ترویج کتابخوانی است.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 5 =