به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور به نقل از خبرگزاری صداوسیما، اصغر گودرزی مدیرکل توسعه کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما افزود: اکنون ۳۶۰۰ باب کتابخانه عمومی تنها تحت پوشش نهاد کتابخانههای عمومی کشور هستند و تعدادی هم کتابخانههای غیروابسته به نهاد هستند که به عموم مردم خدمترسانی میکنند. اگر بخواهیم این عدد را هم اضافه کنیم، درصد رشد بسیار بالا است؛ اما اگر مبنا را تنها کتابخانههای تحت پوشش نهاد قرار دهیم رشد ۹ برابری پس از انقلاب اسلامی را نشان میدهد.
اصغر گودرزی ادامه داد: با رصدی که انجام دادیم، تعداد کتابخانهها در سال ۱۳۵۷ بیشتر در مراکز استانها و شهرهای بزرگ مثل تبریز، اصفهان، تهران، مشهد بوده و بسیار به ندرت در مناطق محروم کتابخانهای وجود داشت، اما در حال حاضر بیش از ۸۰۰ باب کتابخانه روستایی تحت پوشش نهاد کتابخانههای عمومی کشور در روستاها درحال فعالیت هستند.
تعداد کتابخانهها در سال ۱۳۵۷ بیشتر در مراکز استان ها و شهرهای بزرگ مثل تبریز، اصفهان، تهران، مشهد بوده و بسیار به ندرت در مناطق محروم کتابخانهای وجود داشت، اما در حال حاضر بیش از ۸۰۰ باب کتابخانه روستایی تحت پوشش نهاد کتابخانههای عمومی در روستاها در حال فعالیت هستند.
وی گفت: در کنار کتابخانههای روستایی، بیش از شصت دستگاه کتابخانه سیار داریم که اکنون خدمترسانی انجام میدهند.
مدیرکل توسعه کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور خاطرنشان کرد: یک باب کتابخانه سیار، به هشت تا دوازده روستا خدمترسانی میکند که رشد آن هم در سالهای اخیر بالا بوده و با توجه به سیاست نهاد کتابخانهها برای تحقق عدالت فرهنگی، به سمت توسعه کتابخانههای روستایی و سیار حرکت میکنیم.
گودرزی اضافه کرد: میتوان ادعا کرد دسترسی به کتابخانهها بیشتر از قبل شده است ولی هنوز جاهایی را داریم که نیاز است کتابخانه ایجاد کنیم و خدمات ارائه دهیم. علاوه بر کتابخانههای سیار و روستایی، بعضی از مناطق مثل مناطق عشایری هم هستند که دسترسی به کتابخانه برایشان دشوار است که به همین منظور طرحهایی مثل طرحهای «توشه کتاب» را راه انداختهایم. در این طرح، یک کوله کتاب را با حداقل پنجاه عنوان کتاب در دسترس افراد قرار میدهیم و علاوه بر کتابخانه روستایی و سیار، برای مناطق عشایری هم دسترسی به کتاب را فراهم میکنیم.
وی افزود: سال ۱۳۵۷، حدود ۱۲۴ هزار نفر عضو کتابخانههای عمومی بودند و اکنون عضویت فعال در کتابخانههای عمومی، به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسیده، که این هم از رشد دو هزار درصدی حکایت میکند.
مدیرکل توسعه کتابخانههای نهاد گفت: باتوجه به آمارهای ارائه شده از کتابخانهها میتوان اذعان کرد در منطقه از وضعیت خیلی خوبی برخورداریم و اکنون نیز در حال تجهیز کتابخانههای عمومی هستیم؛ خصوصاً کتابخانههای مراکز استانها از نظر وضعیت ارائه خدمات چیزی کم از کتابخانههای روز دنیا ندارند. برای مثال، تنوع ارائه خدمات پروژه کتابخانه استان مرکزی برای نابینایان، ناشنوایان، بخشهای چندرسانهای، اتاق علم، خدمترسانی به کودک تا سالمندان و... قابل بحث و دفاع است.
گفتنی است، نهاد کتابخانههای عمومی کشور بر اساس قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانههای عمومی مصوب ۱۳۸۲، متولی قانونی اداره کتابخانههای عمومی در ایران است. پیش از تصویب این قانون، کتابخانههای عمومی کشور با عنوان هیئت امنای کتابخانههای عمومی کشور زیرنظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اداره میشد و براساس آییننامه اجرایی قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانههای عمومی کشور که در تاریخ ۴ آذر ۱۳۸۳ به پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت تصویب شد، نهاد زیر نظر هیئت امنا فعالیت میکند.
ارسال نظر